Geniş enerji rezervlerine sahip olduğu düşünülen Ege Denizi'ndeki anlaşmazlıkları, Yunanistan ile Türkiye'yi geçmişte savaşın eşiğine getirmişti. Bu konu, iki ülke arasında gerginlik yaratmaya devam ediyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün Ankara'da olacak.
Uzmanlar, bu görüşmede muhtemelen tartışmalı konulardan kaçınılacağını ve bunun yerine işbirliği alanlarına odaklanılacağını söylüyor.
Uluslararası Kriz Grubu’nda Türkiye uzmanı olan Berkay Mandıracı’ya göre, görüşmelerde iki ülke arası güveni arttıracak konular üzerine odaklanılacak.
Mandıracı iki liderin görüşmesinde, ticareti arttırmak, Türkiye-Yunanistan sınırında yeni ve genişletilmiş bir yol inşa etmek, Türk vatandaşlarına doğu Ege adalarında vizesiz seyahat imkanı gibi konuların yer alacağını düşünüyor.
Ayrıca Mandıracı, bu konuların, insan ilişkileri, ticaret, güven oluşturma, iki ülke arası bağları geliştirme ve enerji alanında işbirliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.
Miçotakis'in Türkiye ziyareti, Erdoğan'ın Aralık ayında Atina'ya yaptığı ziyaretin ardından geldi. Her iki lider de bu olumlu ivmeyi çeşitli alanlarda geliştirmek istiyor.
Bölgesel istikrarsızlık
Gazze ve Ukrayna'daki çatışmalar iki ülke arası ilişkilerin iyileştirilmesine daha fazla ivme kazandırıyor.
Uzmanlar, her iki liderin de aralarındaki gerilimin bölgesel istikrarsızlığı daha da kötüleştireceğinin farkında olduğunu söylüyor.
Bilkent Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü olan Yannis Grigoriyadis, “Her iki taraf da dış risklere maruz kalma durumlarını sınırlamak istiyor. Yunanistan-Türkiye ilişkileri bundan 3-5 yıl önce çok zor bir dönemden geçiyordu. Ancak Türkiye'nin güneydoğusunu ve güneyini vuran depremlerden bu yana her iki taraf da gerilimi azaltma yönündeki istekliliğini dile getirdi" dedi.
Yunanistan, geçen yıl yaşanan yıkıcı depremlerin hemen ardından Türkiye'ye yardım göndermişti.
Ancak iki ülke Ege'deki toprak anlaşmazlıklarını çözmediği sürece ve özellikle her iki ülkenin ordusu yeniden silahlanırken uzlaşma çabaları kırılgan olacak.
Hem Erdoğan hem de Miçotakis geçen yılki seçim zaferleri sonrası yeni görev dönemlerine başladı.
Uzmanlar, her ikisinin de yakınlaşmayı sürdürmek için iyi bir konumda olduğunu söylüyor.
Gregoriyadis, "Her iki lider de ülkelerinde çok güçlü ve bu durum onları her iki ülkede de var olan milliyetçi sesleri dinlemeye daha az istekli hale getiriyor" dedi.
Pazartesi günü Miçotakis ve Erdoğan, kendilerini uzun süredir bölen daha tartışmalı konulara geçmeden önce ortak bir zemin oluşturmaya çalıştıkları süreci yavaş yürütecek.
Forum