Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Francoise Hollande, Berlin’de biraraya geldi. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma tehlikesi giderek artarken iki lider görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştı.
Francoise Hollande seçim zaferini kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan bir ekonomik programla kazandı.
Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı yemin töreninden birkaç saat sonra Avrupa Birliği’nin kemer sıkma politikalarının mimarı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin’de biraraya geldi. Merkel görüş ayrılıklarını büyütmekten kaçındı:
“Fransız-Alman işbirliği Avrupa’da esastır. Hepimiz Avrupa’nın başarısını istediğimizden bu işbirliği çok yakında başlayacaktır."
Hollande Avrupa’nın büyümeye daha çok yatırım yapmasını istiyor. Euro bonolarının sunulması ve daha siyasi, daha güçlü bir Avrupa Merkez Bankası için kampanya yapıyor.
Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde görevli uzman Philippe Moreau Defarges bu konuda iki liderin çatıştığını söylüyor:
“Merkel, Hollande’ın görüşlerini kabul etmemekte son derece kararlı. “Kamusal mali yapıyı daha sağlıklı hale getirmek zorundayız.Borç sorununu çözmemiz gerek” diyor. Merkel tutumunu değiştirmeyecektir.”
Fransız seçmenler eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kemer sıkma programını reddetti.
Hollande’ı güçlü bir kemer sıkma karşıtı dalga göreve getirdi. Ancak merkezi Londra’daki Avrupa araştırma kurumu Policy Network’un direktörü Olaf Cramme, Hollande’ın zayıf noktasına dikkati çekiyor:
“Hollande’ın çok güçlü bir demokratik ancak çok zayıf bir ekonomik desteği var. Fransa cari işlemler açığı, bütçe açığı, işsizlik gibi birçok sorunla karşı karşıya. Hollande bu nedenle istediklerini yapmakta zorlanacaktır.”
Angela Merkel’in de sorunları var. Merkel, genel seçimlere 18 ay kala Almanya’nın en kalabalık eyaletinde ağır bir seçim yenilgisine uğradı.
Ama Berlin ve ötesinde esas korkuyu Yunanistan’da patlamaya hazır fırtına oluşturuyor.
Hükümet kurmayı başaramayan Yunan partileri Avrupa Birliği’nin istediği bütçe kesintilerini reddedebilir.
Olaf Cramme’e göre Avrupa başkentleri birkaç ay önce hiç düşünülmeyen bir olasılığı, Yunanistan’ın ortak para birimi Euro’dan çıkmasını tartışıyor:
“Yunanlılarla ne yapacağız? Kurtarma paketinin koşullarını mı değiştireceğiz? Daha fazla zaman mı vereceğiz? Daha çok para mı akıtacağız? Çok karışık bir durum. Almanlar bu konuda Angela Merkel’den çok sert davranmasını istiyor.
Fransa ve Almanya, Avrupa’nın bütünleşmesinin ardındaki en büyük güç oldu. Uzmanlara göre bu iki ülkenin liderleri Euro’nun geleceğini tehlikeye atmamak için görüş ayrılıklarını hızla gidermek zorunda.