Erişilebilirlik

Meksika ilk kadın devlet başkanını seçmeye çok yakın


Claudia Sheinbaum (solda) seçilirse Meksika'nın aynı zamanda ilk Yahudi kökenli devlet başkanı olacak. Anketlerde rakibi Xochitl Galvez'e (sağda) karşı yüzde 17'lik bir üstünlük sağladı.
Claudia Sheinbaum (solda) seçilirse Meksika'nın aynı zamanda ilk Yahudi kökenli devlet başkanı olacak. Anketlerde rakibi Xochitl Galvez'e (sağda) karşı yüzde 17'lik bir üstünlük sağladı.

Meksika'da seçmenler Pazar günü yeni liderlerini seçmek için sandık başına gitti. Büyük bir sürpriz olmazsa, iki kadından birinin ülkenin ilk kadın lideri olması bekleniyor.

Oylama öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarında iktidar partisinin adayı, eski Mexico City belediye başkanı ve bilim insanı Claudia Sheinbaum, ana muhalefetteki rakibi Xochitl Galvez'e karşı yüzde 17'lik bir üstünlük sağladı.

“Bu tarihi bir gün. Kendimi çok mutlu hissediyorum,” diyen 61 yaşındaki Sheinbaum, başkent Mexico City'deki bir oy verme merkezine gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada oyunu kullandıktan sonra ‘Yaşasın demokrasi!’ dedi.

Meksikalılar devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti
Meksikalılar devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti

Tek erkek aday Jorge Alvarez Maynez, anketlerde çok geride kaldı.

Yaklaşık 100 milyon Katolik'in yaşadığı ülkede Sheinbaum aynı zamanda Meksika'nın Yahudi kökenli ilk devlet başkanı olacak. Ancak kampanya ekibi Sheinbaum dindar olmadığını açıkladı.

129 milyondan fazla insanın yaşadığı dünyanın İspanyolca konuşulan en büyük nüfusa sahip ülkesinde yaklaşık 100 milyon kişi oy kullanmak için kayıt yaptırdı.

Uyuşturucu kartellerinin Meksika siyasetine etkisi

Siyaset, suç ve yolsuzluğun iç içe geçtiği Meksika’da, aşırı şiddet yanlısı uyuşturucu kartelleri kendi adaylarının kazanması için her yolu deniyor.

Yetkililer, sandıkların açılmasına saatler kala, şiddet olaylarının yaşandığı bir batı eyaletinde yerel bir aday öldürüldü. Bu resmi kayıtlara göre mevcut seçim kampanyası sırasında öldürülen 25 siyasetçi adaydan sadece biri.

Galvez oy kullanmaya giderken gazetecilere hayatını kaybedenlerin aralarında olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Meksika'da sandık çıkış anketlerine göre iki kadın adaydan birinin devlet başkanı seçilmesi muhtemel
Meksika'da sandık çıkış anketlerine göre iki kadın adaydan birinin devlet başkanı seçilmesi muhtemel

Yerel yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamada şiddet olayları nedeniyle güneydeki iki belediyede oy verme işleminin askıya alındığını bildirdi.

İki kadın aday da kartellerle mücadele sözü verdi

Sheinbaum popülaritesinin büyük bir kısmını, %60'ın üzerinde bir onay oranına sahip olan ancak sadece bir dönem görev yapan eski Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'a borçlu.

Mexico City belediye başkanı ve bilim insanı 61 yaşındaki Claudia Sheinbaum en popüler aday
Mexico City belediye başkanı ve bilim insanı 61 yaşındaki Claudia Sheinbaum en popüler aday

Yine 61 yaşındaki Galvez ise kartel bağlantılı şiddete karşı daha sert bir yaklaşım sergileyeceğini “suçlulara kucak açmanın sona erdiği” sözleriyle ilan etti.

Hükümetin 2006 yılında orduyu uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için görevlendirmesinden bu yana 450.000'den fazla insan öldürüldü ve on binlerce kişi kayboldu.

Yeni devlet başkanını bekleyen sorunlar

Bir sonraki başkan aynı zamanda komşu ABD ile zaman zaman gerginleşen ilişkileri, özellikle de sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığı ve göç gibi can sıkıcı sorunları yönetmek zorunda kalacak. Meksika’nın kuzey sınırından ABD'ye göç, Demokrat Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump arasında Kasım ayında yapılacak seçim öncesinde birçok ABD'li seçmen için kilit bir konu.

Kampanyasının kapanış mitinginde binlerce kişilik coşkulu bir kalabalığa hitap eden Sheinbaum, Meksika'nın ilk kadın başkanını seçerek “tarih yazacağını” söyledi.

“Genç kadınlara, Meksika'nın tüm kadınlarına - meslektaşlarınıza, arkadaşlarınıza, kız kardeşlerinize, kızlarınıza, annelerinize ve büyükannelerinize - yalnız değilsiniz diyorum” dedi.

Kadın adaylar anketlerde açık ara önde

Araştırma şirketi Oraculus tarafından derlenen bir anket ortalamasına göre, kampanya sona ererken iktidar partisi adayı seçmenlerin yüzde 53'ünün desteğini aldı.

Açık sözlü bir senatör ve yerli kökenli bir iş kadını olan Galvez ise yüzde 36 ile ikinci sırada yer aldı. 38 yaşındaki Maynez'in oy oranı ise sadece yüzde 11'di.

Galvez, ailesine yardım etmek için şeker sattığını söylediği Meksika'nın orta kesimindeki yoksul bir kırsal kasabasında geçen çocukluk hikayesinden sık sık bahsetti. Son yıllarda milyonlarca Meksikalı yoksulluktan kurtulmuş olsa da, Latin Amerika'nın ikinci en büyük ekonomisinde halkın üçte birinden fazlası hala yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Meksikalılar yeni başkanlarını seçmenin yanı sıra Kongre üyelerini, ülkenin 32 eyaletindeki dokuz valiyi ve sayısız yerel yetkiliyi de seçecekler.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG