Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 34 ay sonra ilk kez faiz artışına gitti. En son 29 Ocak 2014’te faiz artışı yapan kurul, 25 Şubat 2015’ten bu yana %7,5 olan politika faizini %8’e yükseltti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sık sık ‘faizi yükseltmeyin’ telkiniyle karşı karşıya kalan Merkez Bankası, faiz artırım kararına gerekçe olarak döviz kurundaki hareketliliği gösterdi.
Banka yayınladığı açıklamada, “toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” dendi.
MB kararı sonrası dolar karşısında değer kazanan TL, AP kararı yeniden dip yaptı
Aslında Merkez Bankası’nın aldığı karar sonrası güne 3.41TL’den başlayan dolar kuru 3.37’nin altına kadar indiyse de Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yle müzakerelerin dondurulması yönünde aldığı tavsiye karar sonrası gün içinde bir ara 3.44’ü aşarak Türk Lirası karşısında tarihin en yüksek değerine ulaştı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli: “Trump’ın göreve başlamasıyla her şey normale dönecek”
Yaşanan gelişmelerden sonra ilk tepki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli’den geldi. Gedikli sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye’ye oyun oynanmaya çalışıldığını söyledi.
Gedikli, “AP müzakereleri dondurma tavsiye kararı ile aynı dakikalarda politika faiz artışı haberi. Bundan sonraki süreç daha büyük oranlı faiz artırımına gerekçe yaratmak için manipüle haberler olacak. Türkiye'ye geçmişte aynı oyun oynandı. Daha önce yapılan sert faiz artışları yanlış para politikalarıydı Ekonomide kimsenin panik yapmasını gerektirecek bir durum yok. Döviz kuruna bağlı fiyat artışlarının TCMB enflasyon tahminlerine yönelik bir sıkıntı oluşturmuyor, kur artışının etkisi bir defalıktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı “14 Aralık'taki FED kararı ve 20 Ocak'ta Trump'ın göreve başlamasıyla birlikte Türkiye açısından her şey normal seyrine dönecek; hem kur hem ekonomi pozitif ayrışacak” dedi.
Prof. Güneş: “Türkiye ekonomisi 2015’ten beri olumsuz sinyaller veriyor”
Cumhuriyet Halk Partisi eski genel başkan yardımcılarından iktisat profesörü Hurşit Güneş, iktidar çevrelerinde dile getirilen ‘değer kaybı TL’ye özgür tüm para birimleri dolar karşısında değer yitiriyor’ sözlerinin kısmi olarak doğru buluyor.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Prof. Güneş, “dövizdeki dalgalanmanın küresel etkileri olduğu doğru ama eksik. Evet, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı var. Dolar, Trump’ın ABD’nin müesses nizamına rağmen beklenmedik şekilde seçimi kazanmasından sonra yalnız TL değil Euro ve Japon Yeni karşısında da güçleniyor. Ama bu Türkiye’nin 2015 yılından beri ekonominin yavaşladığı, siyasi konjonktür kaynaklı borçlanma maliyetinin arttığı, dış borç dinamiğinin bozulduğu gerçeklerini göz ardı etmemize neden olamaz” dedi.
Prof. Güneş: “Ekonominin düzelmesi için içeride ve dışarıda sosyal barış sağlanmalı”
Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu’nun aldığı tavsiye kararını umursamaz göründüğünü ancak neredeyse oy birliğine yakın çoklukla alınan kararın Avrupa Konseyi’ni etkileyebileceğine dikkat çeken Prof. Güneş, Türkiye’nin risk primlerinin arttığı görüşünde.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürekli Şanghay Beşlisi’ni gündeme getiriyor ama Türkiye’ye yabancı sermayeye getiren tam üyelik müzakereleri oldu. Erdoğan’ın AB’yi umursamaz görüntüsü AB perspektifinden uzaklaşması piyasaları rahatsız ediyor. Ülkenin risk primi artıyor. Bence hükümetin derhal aralık ayında OHAL’i kaldırması ve tutuklu vekillerle ilgili rahatsızlık belirtmesi gerekli. Irak ve Suriye’de savaşan, içeride PKK ve FETÖ’yle mücadele eden bir ülkede doların aşağıya gitmesini beklemek hayal. Acil bir şekilde içeride ve dışarıda sosyal barış sağlanmalı.”
Prof. Güneş’e göre, CHP de Avrupa Parlamentosu kararı öncesi Avrupalı sosyalistler nezdinde yeterli kulis yapmamış olmasını da eksiklik olarak görüyor.
Mahfi Eğilmez: “Faiz artışı dün gelse dolar kuru ciddi gerilerdi”
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez da Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına rağmen dolar kurundaki gerilmenin sınırlı kalmasını Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönünde tavsiye karası almasında bağladı.
Eğilmez, kişisel sosyal medya hesabına “Merkez Bankası'nın kararı mesela dün olsa dolar kuru ciddi gerilerdi. Bugün ise AB'nin olumsuz kararı MB'nin olumlu adımının etkisini götürdü” yazdı.