Erişilebilirlik

1 Mayıs sonrası tutukluluğu devam eden 41 kişiden 8'i hakkında daha tahliye kararı verildi 


1 Mayıs sonrası tutukluluğu devam eden 41 kişiden 8 kişi hakkında daha tahliye kararı verildi.
1 Mayıs sonrası tutukluluğu devam eden 41 kişiden 8 kişi hakkında daha tahliye kararı verildi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’e yürümek isteyen gruplardan aynı gün ve daha sonraki günlerde tutuklanan 82 kişiden, 41’i tutuklu yargılanıyordu. Bu kapsamda "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Mala zarar verme" ve "kasten yaralama" suçlarından hapis istemiyle haklarında dava açılanlardan sekizi hakkında, bugün İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada tahliye kararı verildi.

Dava, salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.

1 Mayıs gözaltıları sonrasında tutuklu ve tutuksuz yargılananlar hakkında üç ayrı iddianame hazırlanmıştı. Davanın ilk duruşmasında bugün, ilk iddianamede yer alan 8'i tutuklu 12 kişi hakim karşısına çıktı.

Sanık sandalyesindeki protestocular ve müdafi avukatlarının beyanlarıyla başlayan duruşmada yargılanan işçi ve öğrenciler, bunun 1 Mayıs eylemi olduğuna, ekonomik kriz ve protesto hakkına dikkat çekti, gözaltı ve yargılama sürecinde hak ihlallerine uğradıklarını belirtti.

Müşteki polislerin ifadeleriyle devam eden duruşmada polis memurları, görevlerini yaptıklarını söyledi.

Müdafi avukatlar, protestonun anayasal hak olduğunu vurgulayarak, beraat talep etti. Avukat Ezgi Önalan, İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı için herhangi bir yasaklama kararı olmadığını, mevcut müdahalenin hukuka aykırı olduğunu ve polis memurlarının uygulamış olduğu engellemenin, kanunsuz emir olduğunu kaydetti.

Avukat Yunus Emre Işık da atılı suçta tutukluluğun orantısız olduğunu ve tutukluluğun hak ihlali yarattığını savundu.

Verilen aranın ardından savcı mütalaasında tutukluluğun devamını talep etti.

İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi, tutuklu sekiz sanık hakkında tahliye kararı verdi. Tüm sanıklar hakkındaki adli kontrollerin de kaldırılmasına hükmeden mahkeme, İstanbul Valiliği ile Fatih Kaymakamlığı'na müzekkere yazılarak, 1 Mayıs gününe ilişkin yasaklama kararının sorulmasına hükmetti. Duruşma, 7 Ocak 2025’e ertelendi.

Duruşma öncesi ve sonrası açıklama: "Hepsini alacağız"

Duruşma öncesinde hukukçular ve siyasi örgütlerden oluşan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adlı grup Çağlayan Adliyesi’nde bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında, sürecin başından sonuna kadar hukuksuz bir şekilde yürütüldüğü görüşü dile getirildi. 1 Mayıs’ta Taksim’e gitmenin, engellemeye karşı direnmenin suç olmadığı belirtilen açıklamada “asıl suç emekçilere barikat kurmak, emeklileri sefalete mahkum etmek, savaş politikaları ve göçmen düşmanlığı” denildi.

Duruşma sonrasında da aynı grup, kalan 33 tutuklunun da serbest bırakılması için hukuk mücadelesi vereceklerini belirtti.

1 Mayıs gözaltı ve tutuklama bilançosu

1 Mayıs'ta sabah saatlerinde Taksim’e çıkmak isteyen 17 kişinin gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte aynı gün çok sayıda kişi hakkında yakalama işlemi yapıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği “İlk gözaltı işlemi saat 08.00 civarında olmasına rağmen saat 17.00’a kadar avukatlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne alınmamış, gözaltında tutulan ve aralarında çocuklar da olan 226 kişinin avukatlarına erişimi uzun süre boyunca kısıtlanmıştır. Bu süre zarfında gözaltındakiler, bir kısmı kelepçeli ve ters kelepçeli olmak üzere gözaltı araçlarında bekletilmişlerdir. Bu kişilere su ve yemek ulaştırılmamış; avukatların da ulaştırmasına izin verilmemiştir” açıklaması yapmıştı.

1 Mayıs akşamı İstanbul Valisi Davut Gül, X hesabından “Hiçbir suç cezasız kalmaz. 210 kişi gözaltına alındı. Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz. #İstanbul” şeklinde paylaşım yapmıştı.

3 Mayıs’ta gözaltı işlemleri ev baskınlarıyla devam etti. Bu ikinci dalgada gözaltına alınan 65 kişiden 52’si “örgüt propagandası” ve “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılmak” suçlaması ve tutuklanma talebiyle, 13 kişi adli kontrol altına alınma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 52 kişiden 38’i tutuklandı. Diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Saraçhane’de yaşananların videolarından tespitle 5 Mayıs’ta 20 kişi daha gözaltına alındı. Bu kişilerden de 12’si tutuklandı.

21 Mayıs’ta gelen dördüncü gözaltı dalgasının ardından da 27 kişi daha tutuklandı. Bunun ardından 1 Mayıs nedeniyle toplamda 82 kişi tutuklanmış oldu.

Bugüne kadar tutuklamalara yapılan itirazlarla, öğrencilik ve sağlık sorunları gibi nedenlerle ara kararlarla tahliyeler oldu. 2 Temmuz itibarıyla aralarında öğrencilerin de bulunduğu 41 kişinin tutukluluğu devam ediyordu.

3 Temmuz’da verilen sekiz tahliye ile davada tutuklu 33 kişi kalmış oldu. İddianameleri hazırlanan diğer iki dosyada ilk duruşma tarihleri 17 Mayıs ve 4 Eylül.

1 Mayıs, 3 Mayıs, 5 Mayıs ve 21 Mayıs’ta yapılan gözaltıların zaman farklılıkları nedeniyle dava üç dosya olarak ayrıldı.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG