BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısını Rusya ve Çin’in veto etmesinin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendi tasarıları üzerinde Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte çalışacağını söyledi.
Brüksel’de düzenlenen AB liderleri zirvesinin sonunda açıklama yapan Macron, “Anlaşmaya varılması için Amerikalı, Avrupalı ve Arap ortaklarımızla çalışacağız” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı, ABD’nin hazırladığı ve Gazze’de acil ateşkesin zorunlu olduğunu belirten tasarıya atıfta bulunarak, “Washington’daki ton değişikliğinin Arap ülkeleriyle çalışarak oluşturulan yeni bir karar tasarısının Rusya ve Çin’in de ikna edilmesi halinde, başarılı olabileceği konusunda umutlu olduğu” anlamına geldiğini belirtti.
Macron, “Not edilmesi gereken şey ABD’nin tutumunu değiştirmesi ve ateşkesi açıkça savunma konusundaki isteğini göstermesi. Bu da bizim için ve hazırladığımız taslağın ilerlemesi için iyi bir şey” ifadelerini kullandı.
AB liderleri dün yapılan ortak açıklamada, Gazze’deki çatışmalara, bölgede “sürdürülebilir bir ateşkesle sonuçlanacak derhal insani ara” çağrısında bulunmuştu.
4 AB ülkesi Filistin devletini tanımaya yönelik ilk adımların atılması konusunda anlaştı
Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Konseyi toplantısında, İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya da “Filistin devletinin tanınmasına yönelik ilk adımları atma” konusunda anlaştı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tanımanın geçen yıl başlayan dört yıllık yasama döneminde olmasını beklediğini söyledi.
Sanchez, “Bölgede kalıcı barış ve istikrarı elde etmenin tek yolunun iki devletli çözümün uygulanması yoluyla olduğu konusunda anlaştık” dedi.
Arap ülkeleri ve Avrupa Birliği Kasım ayında İspanya’da yapılan bir toplantıda, İsrail-Filistin çatışmasına yanıtın iki devletli çözüm olduğu konusunda mutabık kalmıştı.
1888’den bu yana 193 Birleşmiş Milletler üyesinden 139’u Filistin’in devlet olma hakkını tanıdı.
Rusya’nın Avrupa’da dondurulan varlıklarından gelen gelir Ukrayna’ya yardım için kullanılacak mı?
Brüksel’deki AB liderleri zirvesinde ele alınan bir diğer konu başlığı, iki yılı aşkın bir süredir devam eden Rusya’nın Ukrayna işgalinde Kiev’e yardımın nasıl arttırılacağıydı.
AB liderleri, Rusya’nın dondurulan varlıklarından gelen gelirin Ukrayna’ya yardım için kullanılmasını görüştü ve bir plan üzerinde çalışma konusunda anlaştı.
Dondurulan varlıkları kullanma planı, ABD’nin Ukrayna’ya yardım paketinin Kongre’de tıkandığı ve Kiev’in elindeki mühimmatı temkinli kullandığı bir dönemde, savaşla ilgili kaygıları yansıtıyor.
Bu kapsamda varlıklardan gelecek gelirin etkisini daha da arttırmak amacıyla tahvil çıkarılması seçeneği gündeme gelmişti ancak Almanya ve Fransa buna karşı çıktı.
Kremlin ise böyle bir adımın çok ağır sonuçlarının olacağı konusunda AB’yi uyardı.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Her bankanın hukuki departmanı varlıklarına el konulmasına yönelik bu tür eylemlerin hem banka hem ülke hem de Avrupa ekonomisi bakımından felaket sonuçları olabileceğini anlıyor. Bu tür kararlar hayata geçerse, bunun kararı uygulayanlar açısında çok ciddi sonuçları olur” dedi.
AB liderlerinin zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Konseyi Charles Michel ise Rusya’nın bu konudaki önlemlerinden ya da atabileceği adımlardan gözünün korkmadığını belirtti; “Bu yabancı varlıklardan gelen gelirlerin Ukrayna için kullanılmasının adil olduğunu düşünüyoruz çünkü Rusya’nın saldırganlığının mağduru Ukrayna” dedi.
AB Bosna Hersek’i üyelik müzakerelerine davet etme konusunda anlaştı
AB liderleri Brüksel’de yapılan zirvede, Bosna Hersek’in üyelik müzakerelerine davet edilmesi konusunda da anlaştı. Ancak Bosna Hersek’in müzakereler başlamadan önce daha fazla reform yapması gerektiğini de vurguladı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya platformu X’ten paylaştığı mesajda, “Tebrikler! Yeriniz Avrupa ailesinde” diye yazdı.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elvedin Konakoviç de bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Bugün Bosna Hersek tarihinde yaşanan en iyi günlerden biri” dedi.
Başkent Saraybosna’daki ana cadde yüzlerce AB bayrağı ile süslendi.
Karar, Bosna Hersek için tarihi bir adım olarak görülüyor ve ülkenin yıkıcı bir savaştan 30 yıl sonra etnik rekabet ve ayrılıkçı tehditlerle gelen istikrarsızlığı geride bırakabileceğine ilişkin umutları artırdı.
Müzakereler, Bosna Hersek’in AB’ye üye olmak için yapması gereken çok sayıda siyasi ve ekonomik reform sebebiyle yıllar sürebilir.
Forum