Erişilebilirlik

İllinois Önseçiminin Galibi Kim Olacak?


Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları, kampanyalarını sürdürürken seçmenler Illinois bütçesi ve kamu harcamalarına odaklanıyor

Illinois eyaletinin Pontiac kentinde Jon Sear, dükkanında bilgisayar tamir ediyor.

Sear, işletmesini tek bir prensibe dayandırdığını anlatıyor: “Açık veremezsin. Gelirinden fazlasını harcayamazsın. Sağduyulu biri iş sahibi, işini böyle yürütür.”

Sear Illinois eyaletinde sağduyu eksikliği olduğunu düşünüyor. Eyalet bütçesi 11 milyar dolar açık veriyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları, kampanyalarını bu eyalette sürdürürken seçmenler Illinois bütçesi ve kamu harcamaları gibi konulara odaklanmış durumda. Amy Sear şunları söylüyor: “Para harcamanın durumu nasıl iyileştireceğini anlamak zor. Tersi doğru olsa gerek. Vatandaş olarak faturalarınızı ödemek durumundasınız, devletin de aynısını yapmasını istiyorsunuz.”

Kamuoyu yoklamaları eski Massachusetts valisi Mitt Romney’in Illinois önseçiminde önde olduğunu gösteriyor. Romney’in Chicago gibi kentleri kolayca kazanması, daha muhafazakar bölgeleriyse eski Pennsylvania senatörü Rİck Santorum’un alması bekleniyor.

Santorum kampanyasında kürtaj gibi sosyal konulara ağırlık vererek muhafazakar seçmenlerin desteğini kazanmaya çalışıyor.

Ancak Jon Sear, Illinois eyaletinde bu konuların önemli olmadığını söylüyor: “Onlar da önemli, ama bütçe konuları daha önemli.”

Jim McConoughey de şöyle konuşuyor: “Sosyal konularla harcayacak zamanımız yok.”

Heartland Partnership şirketinin başkanı Jim McConoughey Illionis eyaletinin merkezinde ekonomik kalkınma için çalışıyor: “Sosyal konular bazı insanlar için önemli olabilir. Ama herkesin ortak noktası istihdamın arttırılması, çocuklarının gelecekte iş bulabilmesi.”

Amy ve Jon Sear da aynı gerekçelerle gelecekten kaygılı. Şunları söylüyorlar: “Çocuğunuz olduğu zaman bu konuları düşünmeye başlıyorsunuz. Büyüdüklerinde hayat nasıl olacak? Ekonomi ne kadar kötü olacak? Bizim yetiştiğimiz gibi bir ülkede mi yaşayacaklar, ailelerine bakabilecekler mi?”

Jon ve Amy Sear, bu sorulara en iyi yanıtı eski Pennsylania senatörü Rick Santorum’un verdiğini düşünüyor, Santorum’un ekonomik sorunlara çare bulmasını istiyor. Ancak Illinoislu seçmenlerin çoğunluğu aynı görüşte mi, bunu önümüzdeki saatlerde seçim sonuçları alındığı zaman göreceğiz.

XS
SM
MD
LG