Erişilebilirlik

Lego, ürünlerinde kullandığı petrolü yenilenebilir plastikle değiştirecek


Lego, ürünlerinde kullandığı fosil yakıtları, daha pahalı yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş plastikle değiştirme yolunda ilerlediğini açıkladı.
Lego, ürünlerinde kullandığı fosil yakıtları, daha pahalı yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş plastikle değiştirme yolunda ilerlediğini açıkladı.

Oyuncak üreticisi Lego, ürünlerinde kullandığı fosil yakıtları, daha pahalı yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş plastikle değiştirme yolunda ilerlediğini açıkladı.

Danimarka merkezli şirket, uzun vadeli tedarikini güvence altına almak için aldığı bu kararı, üreticilerle imzalayacağı anlaşmalar sonrasında ve 2032’ye kadar hayata geçirmeyi planlıyor.

Her yıl milyarlarca plastik tuğla satan Lego, 2030’a kadar petrol bazlı tuğlalarının yerini tamamen alacak yeni bir malzeme geliştirmek için 600'den fazla farklı malzemeyi test etti, ancak sınırlı başarı elde etti.

Üreticileri üretimi artırmaya teşvik etmek isteyen Lego, tuğla üretiminde kullanılan ham plastiği, sertifikalı yenilenebilir reçine ile değiştirebilmek için yüzde 70'e kadar daha fazla ödeme yaparak petrol içeriğini kademeli olarak azaltmayı hedefliyor.

Şirket CEO’su Niels Christiansen Reuters'e yaptığı açıklamada, “Bu, bir Lego tuğlası üretmenin maliyetinde önemli bir artış anlamına geliyor” dedi.

Şirketin 2026 yılında ihtiyaç duyduğu reçinenin yarısından fazlasının, sürdürülebilir malzemeleri tedarik zinciri boyunca izlemenin denetlenebilir bir yolu olan “kütle dengesi” yöntemine göre sertifikalandırılmasını sağlama yolunda ilerlediğini ve bu oranın 2024'ün ilk yarısında yüzde 30'a yükseleceğini söyledi.


Christiansen, “Sürdürülebilirliğe kendini adamış bir aile şirketi olarak, müşterilerden ekstra ücret talep etmek zorunda kalmadan hammaddeler için ekstra ödeme yapabilmemiz bir ayrıcalık” dedi.

Bu hamle, büyük petrol şirketlerinin petrokimya alanındaki yatırımlarının yol açtığı ucuz işlenmemiş plastik bolluğunun ortasında geldi. Plastiklerin önümüzdeki birkaç on yıl içinde yeni petrol talebine yol açacağı tahmin ediliyor.

Lego'nun tedarikçileri, plastik üretiminde işlenmemiş fosil yakıtların yerine yemeklik yağ veya gıda endüstrisi atık yağı gibi biyolojik atıkların yanı sıra geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıyor.

Geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir plastik pazarı henüz emekleme aşamasında, çünkü mevcut hammaddelerin çoğu ulaşım yakıtlarına karıştırılan sübvansiyonlu biyodizel için kullanılıyor.

Dünyanın en büyük yenilenebilir hammadde üreticisi Neste'ye göre fosil bazlı plastiğin maliyeti, sürdürülebilir seçeneklerin yaklaşık yarısı hatta üçte biri kadar.

Christiansen, “Bu konuda bir yıl öncesine kıyasla daha fazla faaliyet ve yatırım yapma isteği hissediyoruz” dedi. Hangi tedarikçilerin olduğunu söylemekten ya da fiyat veya hacimler hakkında ayrıntı vermekten kaçındı.

Rakip oyuncak üreticisi Hasbro, bazı oyuncaklara bitki bazlı veya geri dönüştürülmüş malzemeler dahil etmeye başladı, ancak plastik kullanımı konusunda kesin hedefler belirlemedi.

Mattel 2030’a kadar tüm ürünlerinde yalnızca geri dönüştürülmüş, geri dönüştürülebilir veya biyo-bazlı plastikler kullanmayı planlıyor. PlasticsEurope lobi grubuna göre tüm plastiğin yaklaşık yüzde 90'ı işlenmemiş fosil yakıtlardan üretiliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG