Erişilebilirlik

Latin Amerika’nın 19 Ülkesinde Enflasyon Oranı Düştü


Ciddi ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların yaşandığı Latin Amerika’da, Mart ayında Kolombiya ve Arjantin dışındaki bütün ülkelerde enflasyon oranları düştü. Mart ayında 21 Latin Amerika ülkesinin 19’undaki enflasyon oranı, Türkiye’de yüzde 2,29 olarak açıklanan resmi enflasyondan daha düşük.

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporlarına göre ekonomik yavaşlama ve yüksek enflasyon sorununun yaşandığı Latin Amerika’da 21 ülkenin 19’undaki aylık ve yıllık enflasyon oranları Türkiye’de sırasıyla yüzde 2,29 ve yüzde 50,51 olarak açıklanan resmi verilerin çok daha altında.

Enflasyon oranı Türkiye’den yüksek olan iki ülkeyse dünya enflasyon sıralamasında birinci olan Venezuela ve üçüncü sıradaki Arjantin.

VOA Türkçe’nin konuştuğu ekonomist Luis Barcenas, Latin Amerika’daki merkez bankalarının çoğunun, 2021 yılından bu yana, gelişmiş ülke ekonomilerinde daralma yaşanacağı, kamu giderlerinin artacağı gibi beklentilerden ötürü olası enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını düzenlediklerini söyledi.

Barcenas bugün dünyada Ukrayna krizinin ardından artan enflasyon sorununa rağmen, Latin Amerika’daki çoğu ülkenin tek haneli enflasyon oranına sahip olmasını merkez bankalarının aldığı önlemlere bağlıyor.

Latin Amerika’da Mart ayı enflasyonu en yüksek ülke yüzde 7,7 oranla Arjantin oldu. Yüksek döviz kuru, düşük üretim ve mali açık gibi sebeplerden dolayı dünya enflasyon liginde üçüncü sırada yer alan Arjantin’de, yıllık enflasyon Mart ayı itibarıyla yüzde 104,3 olarak açıklandı.

Mart ayında Arjantin’den sonra en yüksek enflasyon oranına sahip Güney Amerika ülkesiyse Venezuela. Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre ülkede bir önceki ay yüzde 20,2 olan aylık enflasyon Mart ayında yüzde 4,2’ye düştü. Venezuela yıllık yüzde 501 enflasyon oranıyla dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke konumunda.

Toplamda 21 ülkeden oluşan Latin Amerika’nın diğer ülkelerindeyse Meksika’dan Brezilya’ya, Guatemala’dan Paraguay’a kadar toplam 19 ülkede enflasyon oranları Türkiye’deki resmi enflasyon oranından çok daha düşük.

Latin Amerika’nın en büyük ekonomisine sahip Brezilya’da Mart ayı enflasyonu yüzde 0,71 ve yıllık enflasyon yüzde 4,61 olarak kaydedilirken, bölgenin ikinci büyük ekonomisine sahip Meksika’da Mart ayı enflasyonu yüzde 0,27, yıllık enflasyon da yüzde 6,85 oldu.

Bölgede Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 13,28’den 13,34’e çıktığı Kolombiya ve yüzde 102,5’ten 104,3’e çıkan Arjantin dışındaki bütün ülkelerde enflasyon oranlarının düştüğü gözlendi.

Yıllık enflasyon oranları Bolivya’da yüzde 2,57’den 2,53’e; Şili’de yüzde 11,9’den 11,1’e; Kosta Rika’da yüzde 5,58’den 4,42’ye; Brezilya’da yüzde 5,60’tan 4,65’e; Peru’da yüzde 8,99’dan 8,67’ye; Ekvador’da yüzde 2,9’dan 2,85’e düştü.

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Topluluğu (ECLAC) raporlarına göre Latin Amerika’da bu yıl yüzde 1,2 büyüme bekleniyor.

ECLAC verileri bölgede en çok büyüme kaydedecek ülkenin yüzde 5’le Venezuela, en çok küçülme yaşanacak ülkeninse yüzde -2 ile Arjantin olacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG