Erişilebilirlik

Kuzey Kore’den Çin’e Beklenmedik Tepki


Kuzey Kore devlet haber ajansı Çin devlet medyasındaki yorumlara atıfta bulunarak Pekin’e uyarıda bulundu. Uyarıda Çin’in Kuzey Kore’nin “sabrını sınamaması” gerektiği belirtildi.

KCNA’dan yapılan açıklamada, “Çin umursamaz tavırların iki ülke ilişkileri açısından sonuçlarını daha iyi düşünmeli” denildi.

Yorumda, Çin tarafından Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmesinin söylenmesi kırmızı çizginin aşılması ve haklarının ihlali olarak nitelendi.

Çin’de yayınlanan Global Times’ta Perşembe günü çıkan yazıda, Kuzey Kore’nin nükleer program konusunda mantıksız davrandığı kaydediliyordu.

Global Times, Çin’in Kuzey Kore ile sınır bölgesinin nükleer faaliyetlerden olumsuz etkilenmesine izin vermeyeceğini de belirtmişti.

Çin, Çarşamba günü Kuzey Kore’ye nükleer ve füze programları konusunda soğukkanlı olma çağrısı yapmıştı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile yaptığı telefon konuşmasında taraflara soğukkanlı olma çağrısı yaptı ve en kısa sürede müzakere masasına dönülmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Kore bölgede Amerika ve müttefiklerinin tatbikatlarının askeri provokasyona neden olduğunu ve Kore yarımadasındaki durumu nükleer savaşa daha da yaklaştırdığını kaydetti.

Amerika, Kore sularına son dönemde uçak gemisi göndermiş durumda. Ayrıca güç gösterisi olarak iki bombardıman uçağı da bölgedeki tatbikata katıldı.

Kuzey Kore, uçakların nükleer bomba atma tatbikatı yaptığını ve Amerika tarafının nükleer saldırı hazırlığında olduğunu belirtiyor.

Amerika, Çin’e Kuzey Kore üzerindeki baskısını artırma çağrısı yaparken, Pyonyang’a yönelik stratejik “sabrının taştığı” mesajını veriyor.

İki Amerikan bombardıman uçağının tatbikatlarda yer alması, Trump’ın Kuzey Kore lideri ile uygun şartlar altında görüşmekten onur duyacağını açıklamasının ardından geldi.

Kore yarımadasında gerilim haftalardır tırmanıyor. Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını hiçe sayarak altıncı nükleer denemesini de gerçekleştirmesinden endişe ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG