Kuzey Kore yeni bir balistik füze denemesi yaptı. Rusya’nın yakınında denize düşen füzenin daha öncekilere göre daha yükseğe çıktığı ve yeni bir tür olabileceği belirtiliyor.
BM Güvenlik Konseyi Pyongyang'ın son füze denemesini görüşmek üzere Salı günü acil oturum düzenleme kararı aldı. Oturum Amerika, Japonya ve Güney Kore tarafından talep edildi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, denemenin “tüm ülkeleri Kuzey Kore’ye karşı daha güçlü yaptırımları uygulamak için hareket geçirmesi gerektiği” belirtildi.
Açıklamada, füzenin Rus topraklarının çok yakınına düştüğüne dikkat çekilerek, “Başkan (Donald Trump) Rusya’nın bundan memnun olduğunu düşünemiyor” ifadesi kullanıldı.
Kuzey Kore’nin çok uzun süredir “aleni bir tehdit” olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Güney Kore ve Japonya durumu bizimle birlikte yakından takip ediyor. Amerika, Kuzey Kore’nin ciddi tehdidi karşısında müttefiklerimizin yanında durmaya yönelik katı taahhüdünü sürdürüyor. Bu son provokasyon, tüm ülkeler açısından Kuzey Kore’ye karşı daha güçlü yaptırımlar uygulamaları için bir çağrı uyandırmalı.”
Japonya ve Güney Kore de, Pyongyang’ın yeni füze denemesini kınayarak bunun bölgeye ciddi bir tehdit ve Kuzey Kore’nin silah programlarına ilişkin BM kararlarının da ihlalini oluşturduğunu vurguladılar.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, hükümetine “tüm olası senaryolara karşı hazırlıklı olunması” talimatını verdiği açıklandı.
Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada da Tokyo’da gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek açılı bir eksenle fırlatılan, 2 bin kilometrenin üzerinde yükseğe çıkan ve 30 dakika uçan füzenin yeni bir tür füze olabileceğini söyledi. Inada, füzenin 700 kilometre civarında uçtuktan sonra Japon Denizi’ne düştüğünü kaydetti.
Çin de bölgede gerilimin artmasından kaçınılması için itidal çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlaline tepkisini dile getirdi. Pekin Çin’in tek büyük müttefiki ve kilit ticari ortağı konumunda bulunuyor.
Uluslararası bir zirve için Pekin’de bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Kuzey Kore’nin füze denemesi ve gerilimin artması ihtimaline dair kaygı ifade etti.
Kaygılı Biliminsanları Birliği Eş Başkanı Davir Wright Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin kıtalararası balistik füze kapsamına girmediğini ama standart yörüngede uçması halinde 4 bin 500 kilometreye kadar menzile sahip olabileceğini söyledi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Mun Jae-in, görevine resmen başlamasının birkaç gün sonrasına denk gelen füze denemesini “pervasız bir provokasyon” olarak niteledi. Başkent Seul’de üst düzey danışmanlarını toplayan Mun, cumhurbaşkanlığı yemin töreninin ve Kuzey Kore ile ilişkileri geliştirme sözünün hemen sonrasında bu füze denemesinin yapılmasının özellikle üzücü olduğunu belirtti.
ABD Pasifik Komutanlığı da füze denemesini doğruladı ancak füzenin kıtalarararası balistik füze oluşturacak bir büyüklüğe sahip olmadığının görüldüğünü kaydetti.