Erişilebilirlik

Kuzey Kore Nükleer Silahsızlanmayı Reddediyor


Kuzey Kore, nükleer silahlardan arınmayı reddederek silahlanmaya devam edeceği mesajı verdi. Devlet medyasında yer alan açıklamada, ABD ve Kuzey Kore’nin diğer düşmanları olarak nitelenen ülkelerin askeri tehditleri devam ettiği sürece Kuzey Kore’nin de kendi nükleer gücünü arttırmayı sürdüreceği vurgulandı.

Bir açıklama yapan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui, ABD ve gelişmiş 7 ülkeden oluşan G7’nin açıklamalarını eleştirdi. Son olarak Japonya’da G7 ülkeleri adına yapılan ortak açıklamada, Kuzey Kore’nin 13 Nisan’da gerçekleştirdiği kıtalararası füze denemesi eleştirilmiş ve Kuzey Kore’ye nükleer silahlardan arınma uyarısı yapılmıştı.

Son dönemde ABD ve Güney Kore’nin bölgede düzenlediği tatbikatları kendisine saldırı hazırlığı olarak nitelendiren Kuzey Kore’nin füze denemelerine hız vermesi nedeniyle bölgede tansiyon yükselmiş durumda.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe, yaptığı değerlendirmede, Kuzey Kore’nin nükleer gücünün nihai ve geri döndürülemez durumda olduğunu söyledi ve Washington ve Batılı ülkeler ne derlerse desin ülkesinin nükleer güç olmaya devam edeceğini belirtti.

Choe ayrıca ülkesinin nükleer silahlarının sadece kendilerine yönelik bir ABD saldırısından koruma amacı güttüğünü söyledi. Choe, ABD’yi bir kez daha Kuzey Kore’ye karşı düşmanca tavır sergilemek ve güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Devlet televizyonuna konuşan Choe, “Washington’un özel bir nükleer kapasite ve saldırı hakkına sahip olduğunu varsaymak çağdışı bir düşüncedir. Asla kimsenin onayına ihtiyacımız yok. ABD’nin nükleer gücüne karşılık vermek üzere geldiğimiz aşamadan memnunuz” ifadelerini kullandı.

G7 ülkelerini de eleştiren Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, nükleer silahlardan arınma çağrısının Kuzey Kore’nin iç işlerine karışmak olduğunu söyledi. Choe “ABD ve müttefik güçler tarafından bize yöneltilen askeri tehdit tamamen ortadan kalkana kadar, egemen bir devlete verilen tüm yasal haklara dayanarak hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Lee Hyo-jung’sa yaptığı açıklamada “Kuzey Kore, nükleer ve füze geliştirerek istediğini elde edemeyecek ve uluslararası toplumdan daha da dışlanacaktır” değerlendirmesini yaptı. Lee Hyo-jung, Kuzey Kore’yi nükleer silah üretmeyi durdurmaya davet etti.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG