Erişilebilirlik

Çevrecilerden Alaska'daki Sondaj Çalışmalarını Askıya Alma Çağrısı


Çevrecilerden Alaska'daki Sondaj Çalışmalarını Askıya Alma Çağrısı
Çevrecilerden Alaska'daki Sondaj Çalışmalarını Askıya Alma Çağrısı

Kuzey Denizi’nde petrol aramak amacıyla sondaj çalışmaları yakında başlayacak. Ancak çevre örgütleri, Meksika Körfezi’nde deniz üzerindeki petrol platformunda meydana gelen kazanın nedeni belirleninceye kadar hükümeti Kuzey Denizi’ndeki sondajı askıya almaya çağırıyor. Petrol ve enerji sektörünün temsilcileriyse sondajın planlandığı gibi zamanında başlamasını istiyor.



Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısına tepki gösteren 15 çevreci örgüt, Alaska’nın kuzey kıyısı açıklarında petrol arama çalışmalarına başlanmaması için Amerika İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Alaska Yaban Hayatı Koruma Derneği’nden David Dixon şöyle konuşuyor:

“Sondaj, İçişleri Bakanı Salazar ya da Başkan Obama’nın bir imzasıyla durdurulabilir.”

David Dixon, Alaska yerlilerinin ve çevrecilerin denizde petrol arama çalışmalarının geciktirilmesini Bush döneminden beri istediğini, Meksika Körfezi’ndeki kazadan sonra durumu gözden geçirmek gerektiğini söylüyor:

“Dünyada petrol sızıntılarına karşı önlem alma konusunda herhalde Meksika Körfezi’nden daha hazırlıklı bir yer yoktur. Ama olanları görüyorsunuz. Çukçi Denizi’ndeyse en yakın liman bin 600 kilometre uzaklıkta.”

Çevreciler, Meksika Körfezi’ndeki gibi bir olayın çok daha küçük çaplısının Alaska’da meydana gelmesi durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanacağını söylüyor.

David Dixon, “Çalışmaların ertelenmesini istiyoruz. Denizde sondaj yapılan yerdeki ekosistemin nasıl etkilendiğini anlayıncaya kadar çalışmalara ara vermeliyiz. Petrol sızıntılarını zamanında durdurmak için gereken teknolojiye sahip oluncaya kadar da sondaja başlamamalıyız.” diyor.

Dixon’a göre, Alaska’da sondaj yapılacak bölge, iklim değişikliğinden etkilenmiş çok hassas ve özel bir yer:

“Federal hükümet ve sondajı yapacak Shell şirketi, Kuzey Denizi’nde petrol sızıntısı olasılığının çok düşük olduğunu, kaygılanmamamız gerektiğini bildiriyor. Aynı şeyi Meksika Körfezi için BP ve petrol platformlarını denetleyen kurum da söylemişti.”

Dixon, biri kıyıdan 80 kilometre açıkta, göçmen balinaların yaşadığı Çukçi Denizi’nde, diğeriyse kıyıdan ve Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı’ndan 20 kilometre açıkta Beaufort Denizi’nde olmak üzere iki sondaj planlandığını söylüyor. Bu bölgeler buzlarla kaplı.

Dixon, “Sızıntı olursa nereden kaynaklandığını bulmak buz tabakası nedeniyle daha zor. Sızıntının boru hattından mı, kuyudan mı geldiği anlaşılmaz.” diyor.

Meksika Körfezi’ndeki sızıntının başlamasından birkaç gün sonra Başkan Obama soruşturma tamamlanıncaya kadar denizde sondaj çalışmalarına ara verileceğini açıkladı. Ancak Dixon, bu açıklamanın Alaska’yı kapsayıp kapsamadığının açık olmadığı görüşünde. Petrol ve enerji şirketleriyse her türlü önlemi aldıklarını savunuyor, Meksika Körfezi’ndeki binlerce kuyudan sadece birinde ciddi bir kaza olduğunu ve bunun diğer planları etkilememesi gerektiğini tekrarlıyor. 250 enerji şirketini temsil eden Ulusal Okyanus Sanayii Birliği Başkanı Randall Luthi, Bush yönetimi zamanında İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mineral İşletme Dairesi başkanıydı.

Luthi, “Sondaja karşı çıkanlar, bunu, resmi geciktirme sürecinin yeniden başlaması için fırsat olarak görüyor. Ancak, erteleme bir çözüm değil. Önce ne olduğunu ve sorunu nasıl çözeceğimizi anlayalım.” diyor.

Luthi, Meksika Körfezi’ndeki soruşturma tamamlanıncaya kadar yeni projelerin geçici olarak ertelenmesini destekliyor, ancak Alaska projesini durdurmaya gerek olmadığını savunuyor:

“Alaska’da planlanan çalışmaları durdurmak için bir neden yok. Önemli olan dikkatli ve tedbirli davranmak ve herkesin titizlik göstermesi.”

Çevreciler, Amerika’nın enerji ihtiyacını karşılamanın yolunun petrol aramak için sondaj yapmak olmadığını, yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini söylüyor. Petrol sektörüyse diğer enerji kaynakları hızla büyüse de fosil yakıt sanayiinin varolmaya devam edeceğini savunuyor.

Şimdilik taraflar denizde sondaj çalışmalarının geleceğinin titizlikle incelendiğinin farkında.

XS
SM
MD
LG