Erişilebilirlik

Kerkük’teki Türkmenler: 'Endişeliyiz'


Irak’ın Kerkük kentine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının asılması Türkiye’de tepki yarattı.

Uzun süredir Barzani yönetimiyle uyumlu bir ilişki yürüten Türkiye, bayrak asılmasını yanlış bir adım olarak görüyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Türkiye’nin bu konudaki rahatsızlığını IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’ye iletti.

Çavuşoğlu: Bayrak asılmasını doğru bulmuyoruz

Bugün TRT Haber’de Kerkük meselesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kerkük Şehir Konseyi’nde bayrak asmak için oylama yapılmasını yanlış bulduklarını ilettiklerini de söyledi.

Çavuşoğlu, “Biz, burada bölgesel yönetimin yaptığı oylamayı doğru bulmuyoruz. Oylamadan önce de Neçirvan Barzani'ye Müsteşarımız Ümit Bey telefon açarak, bu konudaki düşüncelerimizi paylaştı. Kendisinin söylediği, 'Artık oylama olur ama oylamadan evet çıksa da biz bu bayrağı asmayı düşünmüyoruz'. O bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz. ‘Oldu bitti’ye getirmek de hiç doğru olmaz. Tek taraflı adımların da bir faydası olmaz. Böylesine bir adımın Irak'ın geleceğine, istikrarına, güvenine de faydası olmaz. Bu atılan adımı desteklemiyoruz. Doğru bulmuyoruz” dedi.

Özdağ: Iraklı Türkmenler ilhak bekliyor

Bu konuda en sert tepki Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edilen Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ’dan geldi.

Dışişleri Bakanlığını pasif tutum sergilemekle suçlayan Özdağ, Cumhurbaşkanı ile Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti Barzani arasında referandumda eveti desteklemesi karşılığında pazarlık yapıldığını iddia etti.

“28 Mart 2017 bir hüzün ve utanç günüdür. Ankara'nın evet demediği bir ortamda adım atmak mümkün değildi. Barzani, size referandumda destek karşılığı Kerkük'e bayrağını çekmeme karşı çıkmayacaksınız pazarlığını yaptı. Başkanlık için her türlü pazarlıkta elleri zayıf olan Saray ve AKP kabul etti. Barzani 28 Mart 2017'de Kerkük'e flamasını çekti. Bu bir flama çekme değil, bunun ötesinde Kerkük'ün işgalinin ilhak ile sonuçlandığının dünyaya duyurulmasıdır” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Özdağ, “Az önce Irak Türkmenleri'nin lideri Erşat Salihi ile konuştum. ilhak bekleniyor. Hedef, Kerkük’ten Irak bayrağı indirilerek Kerkük’ün işgalini tamamlamak” dedi.

Kerkük’te yaşayan Türkmenler ise bugün bir yürüyüş düzenleyerek Vali Necmeddin Kerim’i protesto etti.

Kerküklü Türkmen milletvekili: 'Endişeliyiz'

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kerkük milletvekili Hasan Turan ise konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Turan, “Kürdistan bayrağı hala dalgalanıyor. Biz bu konudaki rahatsızlığımızı Vali Kerim’e ilettik. Karardan önce de sonra da konuştuk. Ancak maalesef kararında ısrarlıdır. Biz de bu oldu bittiyi önlemek için yargıya başvuracağız. Irak başbakanına da durumu ilettik” dedi.

Türkiye’nin tutumu ile ilgili yorum yapmak istemediğini söyleyen Kerkük milletvekili olası gelişmelerden kaygılı.

“Şu an için sokakta bir gerilim yok ama endişe içindeyiz her an her şey olabilir.Bizim amacımız herkes bu konuya sahip çıksın Kerkük herkesin. Herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi lazım. Barışçı yollarla ortak olarak bir karar alınması gerekir.”

Bağdat Yönetimi: Bayrak asmak Anayasa’ya aykırı

Irak hükümet sözcüsü Sad el Hadisi, Kerkük’e Kürdistan bayrağı asılmasının anayasasının ihlali olduğunu söyledi.

Irak’ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubad Talabani ise Kerkük’ü Kürdistan’ın Kudüs’ü olarak niteleyerek bayrak asılmasını tebrik etti.

Irak Anayasası’nın 140. Maddesi Kerkük gibi sorunlu bölgelerinin 2007 yılına dek önce nüfus sayımı sonra referandum yapılarak Bağdat’a ya da Erbil’e bağlanmasını öngörüyordu. Ancak belirlenen tarihe kadar ne nüfus sayımı ne de referandum yapılabildi.

XS
SM
MD
LG