Sırp protestocuların Kosova'daki etnik Sırpları desteklemek için Sırbistan tarafındaki sınır kapısını kapatmasının ardından Kosova da, Sırbistan ile en büyük sınır kapısını kapattı.
Kosova hükümeti Sırbistan tarafından verilen araba plakalarının değiştirilmesi kararını almıştı. Bunu reddeden Kosova'daki etnik Sırplar'ın polis ve yargı dahil devlet kurumlarını terk etmesiyle Belgrad ve Priştine arasında gerilim tırmanmıştı.
Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla dün Rusya'nın etkisi altındaki Sırbistan'ın Kosova'yı istikrarsızlaştırmayı amaçladığını söyledi.
Sırbistan ise iddiayı reddediyor ve yalnızca Kosova'daki azınlıkları korumak istediğini söylüyor.
Kremlin ise Kosova'nın suçlamalarını reddetti ancak Belgrad'ı desteklediğini söyledi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Sırbistan egemen bir ülke ve burada Rusya'nın yıkıcı etkisini aramak kesinlikle yanlış" diye konuştu.
Kosova, 20 yıldan uzun süredir bağımsızlığını destekleyen Batı ile Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlara üyeliğini engellemeye çalışan Sırbistan'ı destekleyen Rusya arasında bir gerilim kaynağı.
Eski bir Sırp polisinin tutuklanmasının ardından 10 Aralık'tan bu yana, Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar polisle karşı karşıya geliyor. Sırplar Mitroviça ve çevresine 10'dan fazla barikat kurdu.
"Gösterileri tetikleyen eski Sırp polis serbest bırakılacak"
Kosovalı Sırp eski polis Dejan Pantiç'in tutuklanması Priştine ve Belgrad arasında gerilimi arttırmıştı. Priştine Mahkemesi sözcüsü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Pantiç'in serbest bırakılacağını ve ev hapsine alınacağını söyledi.
Pantiç, 10 Aralık'ta eski bir protesto gösterisinde polis memurlarına saldırmaktan tutuklanmıştı.
Sırbistan Pazartesi günü birliklerini en yüksek alarm durumuna geçirdi. Dün ise geç saatlerde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, sınırın yakınındaki birlikleri teftiş etti.
Belgrad basınında çıkan haberlerde son olarak Sırbistan'daki Sırp eylemcilerin dün Kosova'nın doğu sınırındaki Merdare kapısı yakınında bir kamyon ve traktör kullanarak barikat oluşturdukları belirtildi.
Priştine hükümeti NATO barış gücü KFOR'dan barikatları kaldırmasını istedi ancak KFOR'un Sırp topraklarında faaliyette bulunma yetkisi yok.
KFOR, bugün ülkenin kuzeyindeki gerilimi yatıştırmak için tüm taraflar arasında diyaloğu desteklediğini söyledi.
Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia, "İlgili herkesin gerginliğe neden olabilecek ve gerilimi arttırabilecek söylem veya eylemlerden kaçınması çok önemli" diye konuştu.
Ristuccia, "Çözüm diyalog yoluyla bulunmalı" dedi.
Kosova Dışişleri Bakanlığı, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Merdare sınır kapısının gece yarısından bu yana kapalı olduğunu belirtti ve "Sırbistan'a girdiyseniz, o zaman diğer sınır kapılarını kullanmalı ya da Kuzey Makedonya'dan geçmelisiniz" dedi.
"Kosova karayolu taşımacılığı için en önemli nokta"
Merdare sınır kapısı, Kosova'nın karayolu taşımacılığı için en önemli nokta. Bu kapının kapalı olması Avrupa'nın başka yerlerinde çalışan Kosovalılar'ın tatil için eve dönüşünü de zorlaştırıyor.
10 Aralık'tan bu yana kuzeydeki Sırbistan sınırında yer alan iki küçük sınır kapısı kapatılmıştı. Şu anda iki ülke arasında yalnızca üç giriş noktası açık durumda.
Kosova polisi, Priştine'nin ana havaalanının da dün sabah bomba tehdidi nedeniyle kapatıldığını bildirdi. Polis, bu ihbarın son gerginliklerle ilgili olup olmadığını belirtmedi.
Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vuceviç, Vuciç'in ABD, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’den oluşan Quint Beşlisi ile mevcut gerilimlerin çözümü için görüşmeler yaptığını kaydetti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan ve Kosova arasındaki gerilimden kaygılı olduğunu ve iki ülke sınırı arasındaki barikatların kaldırılması için yapılan çalışmalara odaklandığını bildirdi.
Etnik olarak bölünmüş Kuzey Kosova'da yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine'deki hükümeti veya Kosova'nın Sırbistan'dan ayrı bağımsız bir ülke olmasını tanımayı reddediyor. Sırbistan'daki birçok Sırp ve hükümet Kosova'daki etnik Sırplar'ı destekliyor.
Nüfusun çoğunun Arnavut olduğu Kosova, NATO'nun etnik Arnavut vatandaşlarını korumak için müdahale ettiği 1998-99 savaşının ardından, Batı'nın desteğiyle 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti.