Erişilebilirlik

Korsika Adası’nda ‘Sessiz Devrim’


Bütün dünya Fransa seçimlerinin sonuçlarını konuştu ancak bir tek bölge hariç: Korsika. Yaklaşık 30 yıldır Fransız sağının yönettiği Korsika’da bağımsızlık yanlıları bölge seçimlerinden zaferle çıktı, Korsika’da milliyetçiler resmen yönetimi ele aldı. Dün yapılan parlamento başkanlığı seçiminde ise 1982’de kurulan Korsika Parlamentosu’nun başına ayrılıkçıların güçlü lideri Jean Guy Talamoni, Korsika adasının yönetimine ise ayrılıkçıları savunan ünlü avukat ve Bastia belediye başkanı Gilles Simeoni seçildi.

Korsikalı bağımsızlık yanlıları ile milliyetçiler geçtiğimiz hafta yapılan Bölge Seçimleri’nin ikinci turuna, “Korsika İçin” adını verdikleri ortak liste ile girdiler. Oyların yüzde 35,34’ünü alan bağımsızlık yanlıları, parlamentonun 51 sandalyesinden 24’ünü kazandılar. Seçim gecesi, 320 bin nüfuslu Korsika sokaklarında, Bastia futbol takımının 1981’de lig şampiyonu olmasından bu yana en kalabalık kutlama yaşandı. Korsikalılar 18. Yüzyıl direniş marşları “U Culombu” ve “A Palatina” ile Simeoni’nin “Mi ne vogu/gidiyorum” adlı kampanya şarkısı söyleyerek sokaklarda zaferlerini kutladılar.

Siyasi tutuklular

Korsika Parlamentosu’nda dün yapılan seçimlerde iki yeni lider “Liberta/Özgürlük” sloganları eşliğinde göreve başladı. Simeoni ve Talamoni, ilk konuşmalarında, hapiste bulunan Korsikalı siyasi mahkumların salıverilmesini istediler. Korsika, Fransa’da tutuklu bulunan 25 “siyasi tutuklunun” serbest bırakılmasını istiyor. Ancak Paris yönetimi, bunların “siyasi olmadığın” savunarak serbest bırakılmasına karşı çıkıyor.

Bölge yönetimi Başkanı Gilles Simeoni konuşmasında, Korsika’nın demokratik bir devrim yaşadığını dile getirerek, “siyasi tutukluların affı, Korsika dilinin eş-resmi dil olarak ilan edilmesi, bağımsız vergi ve emlak statüsü belirlenmesi, yeni vatandaşlık tanımı, yasa yapma gücü ve Korsika’nın anayasaya yazılmasını” istedi. Paris’te Korsika’da elde ettikleri zaferden söz edilmemesini eleştiren Simeoni, “Bütün seçim gecesi sadece 12 bölgeden konuşuldu. Bizim bölgemizi kimse konuşmadı. Rakiplerini bile arayan Hollande ve Valls bizi aramadı” diyerek Paris’in zaferleri karşısında sessiz kalmasını eleştirdi.

Simeoni, Korsika Valisi Claude Erignac’ı öldürmekten yargılanan çoban Yvan Colona’nın avukatı olarak da ün yaptı. Korsika’nın bağımsızlığı için çarpışan sembolik lider Edmond Simeoni’nin oğlu Gilles Simeoni, ailesinin 60’a yakın saldırıya uğradığı günleri, “Kardeşim ve ben uyurken annem kapımızın önüne kum torbaları koyardı” diyerek anlatıyor.

Korsika dilinde konuşma

Yerel Parlamento Başkanı Talamoni de, Korsika dilinde yaptığı konuşmasında, “Milliyetçiler, elini tüm Korsika halkına ve bizimle kaderimizi paylaşmaya gelen dostlarımıza uzatıyor. Yarın hep birlikte ortak geleceğimiz için çalışacağız. Gün birleşme günüdür. Bu noktaya, 1768’den bu yana, topraklarımızdaki Fransız otoritesiyle mücadele ederek geldik. Yarın politik tutukluların affını sağlayacağız. Ve kimse halkın bu talebine karşı gelemez” dedi. Talamoni, Korsdika dilinde yaptığı konuşmada, “Milliyetçileri seçerek, Korsikalılar başka bir ülkenin parçası olmadıklarını, kültürleri, dilleri politik gelenekleri ve dünyada varoluş biçimleriyle bir ulus olduklarını gösterdiler. Elimizi ayrım yapmadan bütün Korsika halkına uzatıyoruz. Korsika, Korsika halkına aittir” dedi.

Vaatler için sadece 2 yıl var

Ancak iki bağımsız lider yalnızca 2 yıllığına seçildi. Zira Korsika’da, yukarı Korsika ve Güney Korsika bölgelerinin birleştirilmesi nedeniyle, seçimler 2018 yılında yeniden yapılacak. Korsika Üniversitesi Siyasal Bilgiler öğretim üyesi Andre Fazi, bağımsızlık yanlılarının Kongre’de yeterli sayısı olmadığı için Anayasasal değişiklikleri gerçekleştirmeleri ihtimalini güçlü görmüyor. Ancak Fazi, “politik tutukluların serbest bırakılması ve mahkumların Korsika’ya taşınması politik anlamda önemli bir rahatlık sağlayacaktır. Çünkü Korsika’da her aileden en az bir kişi Paris’te yargılanıyor” dedi. Simeoni ve Talamoni Paris ile Ocak ayında başlayacak yeni bölgesel dağılım pazarlıklarında bunu ön şart olarak sunmaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG