Haftalardır kanlı çatışmalara sahne olan ve IŞİD’le mücadelenin sembolü haline gelen Kobani’de IŞİD’in ilerleyişini durdurmayı amaçlayan koalisyon güçleri, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadeledeki rolünü artırmak için bastırıyor. Türkiye sınırın her iki tarafını kapsayan bir “tampon bölge/güvenlikli bölge” oluşturulması alternatifini öneriyor. Amerika ve Rusya bu öneriyi kabul etmeye yanaşmazken, öneriyi destekleyen Fransa’nın Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türk muadili Mevlüt Çavuşoğlu’yla Paris’te bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’nin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona askeri anlamda da katılması konusu ve Türkiye’nin talep ettiği “tampon bölge” önerisi gündeme geldi.
Çavuşoğlu ve Fabius, aslında Ocak ayında Türkiye’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı François Hollande ile alınan bir kararı takiben ikili ilişkilerin geliştirilebilmesi için “Türkiye-Fransa, stratejik yol haritasını” konuşmak üzere bir araya geldi. Ancak Kobani’de yaşanan sıcak gündem, iki bakanın gündemini değiştirdi. Görüşmenin ardından yol haritasını çizen anlaşma paraf edildi. Ancak asıl gündem, Türkiye sınırındaki Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kobani’de PYD ve IŞİD militanları arasında yaşanan çatışmanın durdurulması ve bu mücadelede Türkiye’nin rolü oldu. Türkiye’de yaşanan gerginlik ve koalisyon güçleri arasındaki pazarlıkların sürmesi nedeniyle her iki bakan da, görüşmenin ardından, soru sorulmasına izin vermeden açıklama yapmayı tercih etti.
İlk sözü alan ev sahibi bakan Fabius, Kobane’de yaşanan trajediye kimsenin seyirci kalamayacağını belirterek, “Suriye rejiminin politikaları ve IŞİD’in barbar politikaları aynıdır. Rejimin ve IŞİD’in uyguladığı barbarlık arasında seçim yapmak istemiyoruz. Türkiye’nin önerdiği güvenlik bölgesi önerisini de destekliyoruz” dedi.
‘Güvenlikli bölge kurulsun’
Türkiye’nin IŞİD terörünü önlemekte kararlı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, “Türkiye IŞİD’i bölgede önemli bir tehdit unsuru olarak görüyor. Fransa da bölgeyi çok iyi analiz ettiği için bizimle aynı şekilde düşünüyor. Hava saldırılarıyla terörün yok edilmesi hatta geriletilmesi mümkün değildir. Bölgede terörü yok etmek istiyorsak, kapsamlı bir stratejiyle hareket etmeliyiz. ‘Safe Zone/Güvenlikli bölge’ ile ‘No fly zone/uçuşa yasak bölge’ mutlaka tesis edilmelidir” diye konuştu. Türkiye’nin “Yalnızca IŞİD değil, Esat rejimi de gitmelidir” tezini de yineleyen Çavuşoğlu, “Nasıl Maliki rejimi gittiyse, Esat rejimi de gitmelidir. Esat rejimi IŞİD’den daha az tehlikeli değildir” dedi.
Amerika temkinli, Rusya tepkili
Kobani‘de çatışmaların artması ve kentin neredeyse yarıya yakınının IŞİD militanlarının eline geçtiğinin duyulmasının ardından koalisyon güçleri Türkiye’yi de içine alan daha kapsamlı bir askeri operasyon olasılığını masaya yatırdı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Ankara ziyaretinin ardından Başkan Obama’nın koalisyon özel temsilcisi John Allen’ın Ankara’ya gitmesi, aynı anda Çavuşoğlu’nun Paris’te Fabius ile görüşmesi, Türkiye’nin ikna edilmeye çalışıldığı gerçeğini ortaya çıkardı. Ancak Fransa’nın destek verdiği “güvenlikli bölge” önerisi karşısında Amerika temkinli, Rusya ise tepkili duruyor. Türk askerinin Suriye’ye girmesine de Kürtler yanaşmıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin rolünü konuşmak üzere bulunduğu Paris’te temaslarını tamamladıktan sonra New York’a hareket etti.