Erişilebilirlik

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında beraat kararı çıktı, aileler sinir krizi geçirdi 


Furkan Apartmanı davasında mahkeme heyeti 7’nci duruşmada kararını açıkladı. Üç sanığa verilen beraat kararı sonrası gerginlik yaşandı.
Furkan Apartmanı davasında mahkeme heyeti 7’nci duruşmada kararını açıkladı. Üç sanığa verilen beraat kararı sonrası gerginlik yaşandı.

6 Şubat depreminde Gaziantep’in Nizip ilçesinde 51 kişinin öldüğü ve ilçede yıkılan tek apartman olan Furkan Apartmanı davasında mahkeme heyeti 7’nci duruşmada kararını açıkladı. Üç sanığa verilen beraat kararı sonrası mahkeme salonunda gerginlik yaşanırken, depremzedeler adliye önünde sinir krizi geçirdi.

Binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan ile sahip oldukları daire ve işyerlerinde kolon kestikleri iddia edilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay tutuklanmıştı.

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında beraat kararı çıktı, aileler sinir krizi geçirdi 
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Soruşturma kapsamında savcılık 4 tutuklu sanık ile apartmanın müteahhitleri Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın geçen yıl Ekim ayındaki ilk duruşmasında, mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve kardeşi Hasan Hüseyin Sever hakkında yakalama kararı vermişti.

27 Nisan'da görülen 5'inci duruşmada Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından tutuklu sanıklar, kolon kestikleri yönündeki iddiaların doğru olmadığını yineleyerek tahliye talebinde bulunmuş, mahkeme heyeti, 4 tutuklu sanığın tahliyesine karar vermişti.

3 sanığa beraat, bir sanığa hapis

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Eyüp Öğüt’ün yanısıra yakınlarını kaybeden aileler ile taraf avukatları ve milletvekilleri katıldı.

Duruşma savcısı 3 sanığın cezalandırılmasına yönelik mütalaasını tekrar ederken, depremde yakınlarını kaybeden müştekiler ise depremde 40 bine yakın konuttan sadece Furkan Apartmanı’nın yıkılmasına ihmaller zincirinin neden olduğunu savunarak sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Tutuksuz sanık Eyüp Öğüt, suçsuz olduğunu öne sürerek, “Beraat etmektense aklanmak istiyorum. Ben yemin ederim bir şey yapmadım. Kolon kesmedim, tadilat yapmadım, 1+1 dairem yok” ifadelerini kullandı. Sanık avukatları ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek beraat talep etti. Mahkeme, müzakere için verilen aranın ardından kararı açıkladı.

Mahkeme heyeti, mühendis sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 20 yıl hapis cezası verdi. Cezada indirim uygulayarak 16 yıl 8 ay hapse hükmeden heyet, sanığın mesleğini 3 yıl yapmasının yasaklanması kararı aldı.

Tutuksuz yargılanan sanıklar Faik Öğüt ve Eyüp Öğüt ile Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı veren mahkeme, firari sanıklar Hasan Hüseyin Sever ile Abdullah Devrim Sever’in dosyasının ayrılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca kesilen kolonla ilgili sorumluların bulunmasına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

“Kararı asla kabul etmiyoruz”

Mahkeme sonrası konuşan depremzedelerden Seçkin Şahin, 6 Şubat depreminde 19 yaşındaki oğlunu kaybettiğini ifade ederek, “Herşey bilirkişi raporlarında açık ve net iken, binanın kolon kesiğinden dolayı yıkıldığı açık bir şekilde ortada iken, içerideki mahkeme heyeti 3 sanığa beraat kararı verdi. Bu bütün deprem davalarını etkileyecek bir karardır. Bu kararı asla kabul etmiyoruz. Bu işin peşini de aileler olarak asla bırakmayacağız” dedi.

6 Şubat depreminde Gaziantep’in Nizip ilçesinde yıkılan tek apartman olan Furkan Apartmanı'nda ölenlerin yakınları beraat kararına tepki gösterdi
6 Şubat depreminde Gaziantep’in Nizip ilçesinde yıkılan tek apartman olan Furkan Apartmanı'nda ölenlerin yakınları beraat kararına tepki gösterdi

“Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz”

“4 rapor ve kolon kesilme tespitine rağmen mahkeme beraat kararı verdi” diyen depremzede avukatlarından Ahmet Ergin Sözen ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kasten öldürme zinciri yaşadığımız bu deprem sonrası bugün belki bu kararın çıkması en azından Nizip’te yaşanan ihmalin apartmanın yıkılmasına dair değil, dosyanın takibi hususunda, delillerin karartılması hususunda bizzat savcılık makamınca, mahkemece yargı erkleri tarafından yapıldığının belgesi şu an elimizde. Bir tek kişi ceza aldı. Şimdi tek bir şey var. 4 rapor ve kolon kesilme tespitine rağmen beraat kararı verildi. Firari 2 kişinin ise dosyası ayrıldı. Onlar yönünden dava devam edecek. Bir kişi 16 yıl ceza aldı. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Gerekirse çıplak ayakla Ankara’ya yürüyeceğiz. Henüz herşey bitmedi. Henüz yeni başlıyor. Bu mücadele ancak beraber olursak netice alır.”

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı gün boyu izleyen CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Biz mağdur olan tüm depremzedelerin haklarını sonuna kadar savunacağız. Bu dava burada bitmedi. Bunu hem istinafta hem Yargıtay’da hem Adalet Bakanlığı’nda ve Meclis’te tekrar tekrar gündeme getireceğiz” diye konuştu.

Duruşmayı izleyen CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise karar sonrası yaptığı açıklamada, “Bu davanın nasıl siyasi erkin güdümünde karara bağlandığını bugün burada hepimiz gördük. Şu koca koca yapmış oldukları adalet saraylarının içinde gram adalet yok’’ dedi.

Adliye bahçesinde yaşanan gerginlik sonrası basın mensuplarına kararla ilgili açıklama yapan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, davanın emsal bir nitelik taşıdığına vurgu yaptı.

Karaca sözlerini, “Bugün apartman adlarıyla anılan bütün adalet davalarında aynı sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için yapılması gereken en önemli şey; bu davaları tek tek davalar olarak değil, bütün yurttaşların ortak adalet davası olarak yürütmek durumundayız. Biz bunun için yurttaşların yanında olacağız.”

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG