Erişilebilirlik

Kırım'da Tatarlar Gergin


Kırım'da Tatarlar Gergin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Kırım Tatarlar’ı Rusya’nın yarımadayı işgaline şiddetle karşı çıktı. İlhaktan bir yıl sonra Tatar Türk azınlık bölgede hala korkunun hakim olduğunu, Tatar eylemcilerle ailelerinin tehdit edildiğini, kaçırıldığını, hatta öldürüldüğünü söylüyor

Kırım Tatarlar’ı Rusya’nın yarımadayı işgaline şiddetle karşı çıktı. İlhaktan bir yıl sonra Tatar Türk azınlık bölgede hala korkunun hakim olduğunu, Tatar eylemcilerin ve ailelerinin tehdit edildiğini, kaçırıldığını, hatta öldürüldüğünü söylüyor.

Kırım Tatar’ı Rıfat Ahmetov bir yıl önce burada kardeşi Reşat’ı toprağa vermiş. Aynı gün Rusya, Kırım’ın ilhakı yasasını çıkarmış.

Rusya’nın Kırım’daki eylemlerini açık bir dille eleştiren Reşat kaçırılmış, işkence görmüş ve öldürülmüş.

Ahmetov, kimsenin olayla ilgili sorumlu tutulmadığını ve yetkililerin de soruşturmayıkapattığını söylüyor: “Elimizde görüntü de var. Bu katillerin nereden geldiğine dair bazı ipuçları da var. Yine de suçluların bulunamayacağını söylüyorlar. Böyle yetkililere nasıl güvenebiliriz?”

Abdülreşit Ceparov oğlu İslam’ın iyi bir sporcu ve öğrenci olduğunu ancak kendisinden farklı olarak siyasetle ilgilenmediğini söylüyor.

19 yaşındaki İslam 23 yaşındaki kuzeni ile birlikte Eylül ayında kaçırılmış. Görgü tanıkları kaçıranların siyah üniformalar giydiğini belirtiyor. İki genci de o günden beri gören olmamış ve kaçırmayla ilgili tutuklama da yapılmamış.

Ceparov’a göre olayın arkasında Rusya güvenlik birimleri var. Olayın nedeni de büyük olasılıkla kendisinin Kırım Tatar Meclisi’nin eski başkanı olması.

Abdülreşit Dzhepparov, “Bu uzun süredir hazırlanıyordu. İyi planlanmış. İki-üç kişinin işi değil bu. Sistemli çalışılmış” şeklinde konuşuyor.

Ceparov kaçırılma olayından önceki haftalarda evinin izlendiğini ve arkadaşlarının sorgulandığını söylüyor.

Büyük oğlu Suriye’de savaşmaya gittikten sonra kaybolmuş. Bu da polisin onu izlemesinin nedeni olabilir.

Rusya’nın Kırım’ı işgalinden buyana yetkililer bazı Tatar liderlere yasaklar getirmiş ve Meclis’teki binalarını terk etmeye zorlamış. Aktivist Zair Smedliya bunun işlerini zorlaştırdığını söylüyor: “Geçen yıl cinayetler yaşandı. Eylemciler kaçırıldı. Medrese ve camiler arandı. Eylemcilerin evleri basıldı ve yasadışı tutuklanmalar yapıldı. Kırım Tatarları’na bu yapılanların amacı geri kalan toplum üstünde olduğu gibi bizde de korku yaratmak.”

Kırım nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan Tatar Türkleri Rusya’ya katılmanın oylandığı referanduma en çok muhalefet eden gruptu.

Rus ve Kırımlı yetkililer halka yönelik suçlar işlendiğini reddediyor ve Tatarlar’ın Rus yönetimi altında daha iyibir hayat yaşadığını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG