Rusya’nın Kırım’ı işgalinden bir yıl sonra, Rusya ve Batı arasındaki ilişkiler son 20 senenin en düşük seviyesinde. Kırım ise yavaş yavaş tekrar turist çekmeye başladı. Tur operatörleri gelirlerinin istikrarlı olduğunu ancak yaptırımların, sınır kontrollarının ve bürokrasinin sorun yarattığını söylüyor.
Kırım uzun yıllardır hem Ukraynalılar hem de Ruslar için sevilen bir tatil beldesi.
Ancak Rusya’nın geçen yıl yarımadayı Ukrayna’dan almasından buyana bölgeye daha az Ukraynalı geliyor ve turist sayısında yarı yarıya azalma yaşanmış.
Tur operatörü Aleksandr Yurçenko gelirini sabit tutabilmek için fiyatları arttırmış ancak sıkı sınır güvenliği ve bürokrasiden şikayetçi. Yurçenko’ya göre, 15 yıldır aynı işi yapmış ve her şeyi organize etmiş ve vergisini vermiş bir insan için, her şeyin bir anda değişmesi çok kötü oluyor.
Batı’nın yaptırımları Kırım’ın bankacılığını zayıflatmış ve nakit paraya dayalı bir ekonomiye dönüştürmüş. Yabancı gruplar ve yatırım üzerinde de sınırlamalar var.
Ancak Rusya’nın kötüleşen ekonomisi daha az sayıda Rus’un yurtdışına gitmesi anlamına geliyor ve bu da Kırım’a yarıyor.
Otel idari müdürü Anastasya Fedoseva, doluluk oranlarının artmaya başladığını söylüyor. Ancak birlikte iş yapacak ortaklar bulmanın zorlaştığını, banka sistemlerinin değiştiğini ve eski operatörlerin artık kendileriyle çalışmadığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl Rusya’nın Karadeniz donanması ve özel birlikleri Ukrayna’ya ait askeri noktaları kuşatarak askerleri teslim olmaya zorladı.
Kırım’da daha sonra yapılan tartışmalı referandum uluslararası kamuoyu tarafından kınandı ancak Rusya yine de bölgeyi ilhak etti.
Kırımlılar’ın çoğu ve Ruslar bu kararı desteklese de Rus turist Andrey ve Tatyana Malakov böyle düşünmüyor. Rus turistler, “Kırım bizce de Rusya’nın bir parçası olmalı ama bu şekilde olması doğru değildi. Bu, müzakereler sonucunda olmalıydı, bu şekilde değil” dedi.
Ruslar Kırım’da gezerken birçoğu bölgenin eskiden Rus toprağı olmasının Ukrayna’dan alınmasını haklı gösterdiğini söylüyor.
Ancak buna karşı çıkanlar Rusya’nın fırsatçı bir biçimde Avrupa sınırlarını değiştirmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayaklanmayı desteklemesinin Batı ve Doğu arasındaki ilişkileri çok uzun süredir olmadığı kadar kötü bir noktaya getirdiğini söylüyor.
Rusya, Kırım’ın turizmini geliştirmek için büyük yatırım yapma sözü verse de bölge Rusya’nın kontrolu altında olduğu sürece Batı yaptırımları sürüyor ve bu da yarımadanın büyümesine engel oluyor.