Erişilebilirlik

Kırım’da Ekonomik Kriz Tehlikesi


Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasından sonra, Ukrayna’daki siyasi kriz nedeniyle nakit para sıkıntısı yaşayan yarımadanın ekonomisinin krize sürüklenmesi bekleniyor

Ukrayna’da ekonomik kriz yüzünden nakit sıkıntısı yaşayan bankalar, Rusya’ya bağlanan Kırım’a para transferlerini yavaşlattı.
Kırım’daki otomatik para çekme makinelerinin (ATM) boşalmaya başlamasıyla, para çekme limitlerini sıkılaştıran bankaların önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

Buarada, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar kapsamında Visa ve MasterCard, iki Rus bankasına kredi hizmetlerini durdurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kırım’ın ekonomik, finans, bankacılık, hukuk ve hükümet sistemlerinin Rusya’yla entegrasyonu için 1 Ocak 2015’e kadar bir geçiş dönemi uygulanacağını açıkladı.

Kırım’ın Ukrayna’dan Rusya’nın bankacılık sistemine geçişi sırasında kredi kartı hizmetlerinin bir süreliğine durdurulacağı söyleniyor. Rus donanma üssünün bulunduğu Sivastopol’de bir otel, müşterilerini kredi kartı kabul edemeyeceği konusunda uyardı.

Kırım ekonomisinin, turizm sektöründeki kayıplar yüzünden de sarsılması bekleniyor. Rusya’nın saldırgan tutumundan rahatsız olan Batılı turistler, Karadeniz kıyılarındaki tatil planlarını iptal edebilirler.

Rus askerlerinin ve silahlı milis güçlerinin, Kırım’daki Ukrayna üslerini ele geçirmesi, gazetecileri tehdit etmesi ve Rusya yanlısı göstericilerin Batı karşıtı sloganlar atması batı medyasında geniş yer buldu.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından, Kırım’a doğrudan uçuşların askıya alınarak, sadece Moskova aktarmalı uçuşlara izin verilmesinin de turizmi olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kırım’ı Rusya’ya resmen bağlayan belgeleri geçen hafta imzalamış olsa da, Kırım’daki pasaport kontrollarının Ukrayna’dan Rusya’ya geçişi henüz tamamlanmadı.

Simferopol havaalanı yetkilileri, vize işlemlerinde hala Ukrayna’ya bağlı özerk bölge kurallarının uygulandığını ve Rusya’nın pasaport kontrolu sistemine ne zaman geçileceğini bilmediklerini söylüyor.

Rusya’nın vize kısıtlamalarının Kırım’da uygulanmasının, özellikle Ukrayna’nın verdiği turist vizesiyle görev yapan batılı gazetecileri etkilemesi bekleniyor.

Öte yandan, Kırım’da yaşayan ve Rusya vatandaşı olmak istemeyen Ukrayna vatandaşlarının durumu hakkında çelişkili haberler alınıyor.

Kırım’ın Moskova yanlısı liderlerinin baskısıyla 16 Mart’ta yapılan tartışmalı referandum sonucunda Kırım halkının yüzde 97’sinin Rusya’yla birleşmek istediği ortaya çıktı. Ancak, tahminlere göre Kırım’daki nüfusun yüzde yirmisi Ukrayna vatandaşlığından çıkmak istemiyor.

İsteyenlere Rus pasaportu vermeye başlayan Moskova, Kırımlılar’a Ukrayna vatandaşlığı konusunda karar vermeleri için bir ay süre tanıdı.

Kırım liderleri, Ukrayna vatandaşlığında kalmak isteyenlerin Rusya’nın sağladığı sosyal haklardan mahrum olacağını söylemekle birlikte, Ukrayna vatandaşlığında kalanların yasal konumu ve diğer haklarının nasıl etkileneceğiyle ilgili açıklama yapmadı. Bu belirsizlikse, Ukrayna vatandaşlarının Kırım’da yaşamak için Rusya’dan vize almaya zorlanacağı kaygısını körüklüyor.

Ukrayna, Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasına misilleme yaparak çifte vatandaşlığı yasadışı ilan etti ve Ruslar’a zorunlu vize uygulaması başlatacağını açıkladı.

Buarada, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı gruplar da Rusya’ya bağlanmak için referandum talebinde bulunuyor. Uzmanlar, askerlerini Ukrayna sınırı yakınına konuşlandıran Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki toprakları ele geçirme girişiminde bulunması halinde, Kiev’in Kırım’a karayolu ulaşımını kesebileceğini söylüyor.

Kırım’ın su ve elektriği de büyük oranda Ukrayna’dan sağlanıyor. Ukrayna’nın bu durumu da Moskova’ya karşı kullanması bekleniyor.Simferopol’da zaman zaman elektrik kesintisi yapılıyor. Kırım’ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergei Aksyonov, Yalta, Kerch ve Feodosya kentlerinde de elektrik kesintisi yaşandığı yolunda twitter hesabından haber verdi. Aksyonov, halktan bunun nedenlerini ortaya çıkarmalarını da istedi.
XS
SM
MD
LG