Suriye’deki en kritik cephe olarak görülen ve Suriye rejiminin son dönemde muhalif gruplar karşısında önemli kazanımlar elde ettiği Halep, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de gündemindeydi. Halepin kurtarılmasına ve insanların kurtarılmasına yönelik tartışmalar olduğunu hatırlatan Kerry, şu ana kadar bunun nasıl yapılabileceğine yönelik bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.
Tarafları masaya çekebilmek için bir yol bulunmasına çalıştıklarını belirten Kerry, her iki tarafın da istekli olmadığını Suriye lideri Esad’ın savaşı sona erdirecek görüşmelerde yer alma isteğini hiçbir zaman göstermediğini ifade etti.
Kerry şunları söyledi: “Halep düşse bile, bu savaşın temel karışıklığını değiştirmeyecek. Esad, Halep'i alsa savaş bitecek mi? Hayır. Esad ülkeyi bir araya getirebilecek mi? Hayır. Halep’teki insanlar savaşmaya, kendilerini havaya uçurmaya, bomba yüklü araçlarla saldırı düzenlemeye, intihar yelekleri giymeye devam edecek mi? Evet. Savaş devam edecek. Şiddet devam edecek. Suriye yeniden inşa edilecekse bunu Esad tek başına mı yapacak? Cevap, hayır.”
Uluslararası toplumun katkısıyla yüz milyarlarca dolarlık bir desteğe ihtiyaç olduğunun altını çizen Kerry, uluslararası toplumun bu konuda bir araya gelmesinin Halep ile değil, siyasi çözüm ile ilgisi olduğunu vurguladı.
Rusya’yla konuya ilişkin temasta bulunacağını söyleyen Kerry, masaya gelmenin ve müzakerelerin önemine dikkat çekti. ABD ile Rusya arasında Cenevre’de görüşmelerin yapılması öngörülüyordu. Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Hamburg'ta yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı GİT Bakanlar Konseyi Toplantısı sırasında bir araya geleceğini söyledi.
NATO mesajı
Kerry’nin Brüksel’de verdiği önemli mesajlardan biri de NATO-ABD ilişkileri konusundaydı.
Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimleri kampanyası sırasında NATO konusunda yaptığı açıklamalar tartışmaya yol açmış ve ABD’nin önümüzdeki dönemde İttifak’a yönelik taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.
Kerry, ABD-NATO ilişkilerinin geleceği konusunda güvence vererek, “Yönetim değişimi ABD’nin NATO yükümlülüklerine yönelik sarsılmaz taahhütlerini değiştirmeyecek” dedi.
NATO’nun ana ilkesini oluşturan ve bir müttefiğe yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılmasına dayalı beşinci maddeye atıf yapan Kerry, “ABD’nin NATO’ya yönelik taahhüdü ve beşinci madde siyasetin üstünde” ifadelerini kullandı.