Erişilebilirlik

Katar, İsrail-Hamas savaşında arabuluculuk rolünden vaz mı geçiyor?


Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta meydana gelen bir patlamanın ardından dumanlar yükseliyor- 17 Nisan 2024.
Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta meydana gelen bir patlamanın ardından dumanlar yükseliyor- 17 Nisan 2024.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani, ülkesinin Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşla ilgili arabuluculuk rolünü gözden geçirdiğini söyledi.

Doha’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la dün biraraya gelen El Sani basın toplantısında, arabuluculuk rolünün suistimal edildiğini dile getirerek, "Şu anda gelinen noktada, arabulucu olarak rolümüzü ve tarafların bu arabuluculuğa nasıl dahil olduklarını yeniden değerlendiriyoruz" dedi.

El Sani, Hamas'ın üst düzey liderleri ülkede sürgünde yaşıyor olsa da Katar'ın arabulucu olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu söyledi.

Katar Başbakanı Gazze'de ateşkes için yapılan müzakerelerin "hassas bir aşamada" olduğunu ve bir anlaşmaya varmanın önündeki engelleri ele almak için çaba sarf edildiğini kaydetti.

Katar, Mısır ve ABD, Gazze'de Hamas'ın elindeki bazı rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını ve çatışmaların durdurulmasını sağlamak üzere görüşmeler yürütüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Salı günü Katar Başbakanı El Sani ile yaptığı telefon görüşmesinde konuyu ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı iki yetkilinin "Gazze'de tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkesin sağlanması için önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmaya devam etmenin önemini" bir kez daha teyit ettiklerini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da dün yaptığı açıklamada dünyanın dikkatini rehinelere odaklaması ve Hamas'ın rehineleri derhal serbest bırakması ve ateşkes önerisini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Cameron İsrail ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Gazze'de çatışmanın devam etmesinin tek nedeni bu anlaşmayı kabul etmemeleridir. Rehinelerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Yardımın girmesine ihtiyacımız var” dedi.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere bu haftasonu Türkiye'de olması bekleniyor. Haniye'nin üç oğlu ve dört torunu geçen hafta İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda ölmüştü.

Askeri harekât

İsrail ordusu dün de Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarına devam etti. İsrail son 24 saatte 40'tan fazla Hamas hedefine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun son bir gün içinde en az 56 kişiyi öldürdüğünü ve Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana ölenlerin sayısının en az 33 bin 899'a ulaştığını açıkladı.

İsrail son zamanlarda saldırılarını Gazze'nin merkezine yoğunlaştırdı. BM, kıtlığın eşiğinde olduğu açıklanan Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım sağlanması çağrılarını sıklıkla yineliyor.

Filistin'in BM üyeliği

BM Güvenlik Konseyi, Filistin'e tam üye statüsü verilmesini tavsiye eden bir karar tasarısını bugün oylayabilir.

Güvenlik Konseyi, Filistin Yönetimi'nin başvurusunu tavsiye ederse, BM Genel Kurulu üçte iki çoğunlukla bunu onaylayabilir.

Ancak tasarının Güvenlik Konseyi'ndeki akıbeti belirsiz, çünkü ABD, Güvenlik Konseyi’nin veto hakkına sahip daimi üyeleri arasında bulunuyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield dün, Filistin Yönetimi'nin BM'ye tam üye olmasını tavsiye edecek BM kararının, İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözüm bulunmasına yardımcı olacağını düşünmediğini söylemişti.

BM'ye tam üye olmak için yapılan bir başvurunun, ABD'nin veto edebileceği Güvenlik Konseyi ve ardından 193 üyeli Genel Kurul'un en az üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada ABD'nin iki devletli bir çözümü "kalıcı barışa giden tek yol" olarak tanımlamıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG