Katalonya’da, bağımsızlık karşıtları, Barcelona’da, İspanya Ulusal Bayramını sokaklarda kutlayarak ayrılıkçı hareketi protesto etti. İspanya ve Katalonya bayrakları taşıyan protestocular “Hepimiz İspanyol’uz” sloganları attı.
İspanyol ve Katalan bayraklarının renkleri olan sarı ve kırmızıya boyalı çok sayıda kişi Barcelona’nın merkezindeki meydanlardan birine yürüdü. Grup, “Yaşasın İspanya” sloganları attı.
Katalonya yönetimi, 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunda sandıktan “Evet” çıkmasının ardından İspanya’dan ayrılmayı planlıyor.
İspanya’nın başkenti Madrid’de ise askeri birlikler ve polis, bayram nedeniyle düzenlenen resmi geçit törenine katılırken, binlerce kişi de İspanya bayraklarıyla kutlamalara eşlik etti.
Yürüyüşe katılanlardan, 63 yaşındaki Juan Jose Garde, “Şimdi görüyoruz ki ayrılıkçıların yıllardır süren ayrılma tehditleri toplumsal bölünmeyi normalleştirmek için bir girişim haline dönüştü” ifadelerini kullandı.
56 yaşındaki Katalan Montse Sanchez ise “Bize kendi görüşlerini dayatmaya çalışıyorlar, ancak biz Katalonya’da tek görüşten ibaret değiliz” diye konuştu.
Öte yandan sendikaların gösterisi sırasında iki küçük grup arasında çatışmalar yaşandı. Taraflar birbirlerine etraftaki restoranlardan topladıkları iskemleleri fırlattı. Yerel polis olaya müdahale ederek grupları ayırdı.
Yaklaşık 200 kişilik aşırı sağcı bir grup ise Katalan bağımsızlığının sembolü olan “Estelada” bayrağını ateşe vererek son günlerdeki bağımsızlık tartışmalarına tepki gösterdi.
Bağımsızlık ilanı askıya alındı
Son olarak Katalan lider Carles Puigdemont, Katalonya meclisindeki konuşmasında Katalonya’nın bağımsızlığa hak kazandığını söylemiş ancak bağımsızlık ilanını ileri bir tarihe bırakarak Madrid ile diyaloğa girmeye çalışacaklarını aktarmıştı.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Puigdemont’un meclisteki konuşmalarına açıklık getirmesini istemişti. Rajoy, Puigdemont’un bağımsızlık konusunda ısrarlı olması halinde bölgenin özerklik statüsünün geri alınacağını söylüyor.
Puıgdemont, Rajoy’un açıklamalarının ardından Twitter’da “Biz diyalog talep ediyoruz ancak aldığımız yanıt 155’inci maddeyi masaya koymak oluyor. Mesaj alınmıştır” ifadelerini kullandı.
İspanyol Anayasası’nın 155’inci maddesi özerk bölgelerin merkeze bağlanmasını düzenliyor.
Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan referandumunda sandıktan yüzde 90 oranında bağımsızlığa “Evet” oyu çıkmıştı. Ancak seçime katılım yalnızca yüzde 40 civarındaydı.
Anketler Katalonya’da yaşayan 7,5 milyon kişinin bağımsızlık konusunda görüşlerinin yarı yarıya birbirinden farklı olduğunu gösteriyor. Bölge İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturuyor.