Karadeniz’de Pazar günü yaşanan şiddetli fırtınada binlerce ton petrol taşıyan bir Rus tankerinin ikiye bölünerek Kerç Boğazı'na petrol sızdırdığı, başka bir tankerin de hasar görmesi sonucu tehlikede olduğu açıklandı.
Gemiler, Moskova'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım ile Rusya arasındaki Kerç Boğazı'nda tehlike sinyali göndermişti.
Tass haber ajansının ülkenin Acil Durumlar Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre, 13 kişilik mürettebat ve akaryakıt yükü taşıyan Volgoneft-212 tankeri karaya oturdu ve pruvası koptu. Yetkililer bir mürettebatın öldüğünü, ancak kurtarma operasyonuyla kalan denizcilerin tahliye edilebildiğini söyledi.
Yetkililer, 1969 yılında inşa edilen Rus bandıralı 136 metrelik gemiden tahliye edilen kişilerin 11’inin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
Telegram'da paylaşılan bir videoda, fırtınalı denizde kararmış sular ve yarı batık bir tanker görülüyor.
İkinci gemide kurtarma çalışmaları sürüyor
Acil Durum Bakanlığı, ikinci Rus bandıralı gemi olan 132 metrelik Volgoneft 239'un hasar gördükten sonra sürüklendiğini söyledi. 14 kişilik mürettebatı olan gemi 1973'te inşa edilmişti.
Geminin Kerç Boğazı'nın güney ucundaki Taman limanı yakınlarında kıyıdan 80 metre açıkta karaya oturmasının ardından, Acil Durum Bakanlığı gemiyle ve mürettebatıyla hala temas halinde olduğunu söyledi.
Her iki tankerin de yaklaşık 4 bin 200’er ton petrol yükleme kapasitesi bulunuyor.
Tass haber ajansı, iki geminin yaklaşık 9000 ton mazot, yani ağır, düşük kaliteli yakıt yağı taşıdığını bildirdi.
Resmi açıklamalarda, sızıntının boyutu veya tankerlerden birinin neden bu kadar ciddi hasar gördüğüne ilişkin ayrıntı yer almadı.
Haber ajanslarına göre Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, kurtarma operasyonuyla ilgilenmek ve yakıt sızıntısının etkisini azaltmak için hükümete bir çalışma grubu kurulması talimatını verdiğini söyledi. Putin, Acil Durumlar ve Çevre bakanlarıyla biraraya geldi.
Rusya, bölgeye 50'den fazla personel ve Mi-8 helikopterleri ile kurtarma römorkörleri dahil kurtarma ekipmanı sevk edildiğini bildirdi.
Rus yetkililer petrol sızıntısını doğruladı; ancak uzmanların sızıntının tam etkisini ve kapsamını değerlendirmek için hala çalıştığını söyledi.
Kerç Boğazı, Rusya'nın işgali altındaki Kırım Yarımadası'nı Rusya'dan ayırıyor ve Azak Denizi'nden Karadeniz'e geçiş sağlayan önemli bir küresel nakliye güzergahı olarak çalışıyor.
Boğaz, Rusya'nın tahıl ihracatı için önemli bir güzergâh olmasının yanısıra ham petrol, akaryakıt ve sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı için de kullanılıyor.
Bölge ayrıca Moskova'nın 2014 yılında yarımadayı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra Rusya ile Ukrayna arasında önemli bir çatışma noktası.
2016 yılında Ukrayna, Moskova'yı Daimi Tahkim Mahkemesi'ne götürmüş ve Rusya'yı Kerç Boğazı'nı tek başına kontrol altında tutmaya çalışarak deniz hukukunu çiğnemekle suçlamış, Moskova ise bu suçlamayı asılsız bularak reddetmişti.
2021 yılında Rusya boğazı birkaç ay boyunca kapatmıştı.
Forum