53 yıldır Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en prestijli ve 555 milden oluşan en uzun rotalı off-shore yat yarışı olan Deniz Kuvvetleri Kupası’na ilk kez bir kadın takımı katılıyor.
Cumhuriyetin 101. yılına özel olarak Kupa’ya katılan kadın takımı, Türkiye yelken tarihine imza atmak için kollarını sıvadı. Sultans of the Sail Türkiye’nin ilk kadın yelken takımı değil ama bu turnuvada bitiş noktasına ulaşmak için “yelkenler fora” demeye hazırlanan ilk kadın yelken takımı.
Sekiz kişilik takımda iki Türk, beş Ukraynalı, bir Rus yelkenci var. İki yedek kadın yelkenci de son güne kadar takımla birlikte çalışacak ve olası bir soruna karşı hazırlık yapacak.
13 Temmuz’da İstanbul Boğazı’ndan başlayacak yarış, 18 Temmuz’da Göcek/Muğla parkurunda son bulacak. Marmara, Ege, Akdeniz’e uzanan 555 mil uzunluğunda rotaya hazırlanan kadın yelken takımı, Kalamış Marina’da süren antremanında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı ve “Tek amacımız kazanmak” dedi.
Kupa tarihinde ilki başarmak için hazırlıklar sürüyor
Sultans of the Sail kadın yelken takımı White Angels deniz sporları takımının bir oluşumu. Takım eğitmeni Türkiye’nin en iyi yelkencilerinden Oğuz Ayan. Melekler takımı beş yıldır profesyonel olarak yarışlara katılan ve diğer takımlara ciddi rakip olan bir ekip.
Kupa koleksiyonları 2020 Deniz Kızı Uluslararası Kadınlar Kupası IRC1 ikinciliği ile başlıyor ve 2023 Cumhurbaşkanlığı Yat Yarışı IRC1 şampiyonluğu gibi çok sayıda kupayla taçlanıyor. Onlar bu kupaya da bitiş noktasını görmek için değil kazanmak için çıkıyor.
“Birinci amacımız kadının gücünü ve her şeyi yapabileceğini göstermek. Kadının yerinin mutfak, işinin çocuk bakımı olmadığını göstermek. İkinci amacımız da kupayı kazanmak” diyen Olga Recepoğlu iki çocuk annesi bir yelkenci ve en büyük hayali açık denizlerde yarışmak olduğu için ekibe katılmaktan mutlu.
Takım Koçu Mihri Ereş, Dümenci Gül Çelikel, Takım Kaptanı Lena Ayan, Başüstü Oleksandra Kanat, Direkdibi Anara Bazilova, Cenova Trim Yaroslavna Vladi, Cenova Trim Olga Recepoğlu, Blon Pirim Tatiana Trikoz, Ana Yelken Natalia Atilla, Baloncu Trim Maria Ravali olan takımın as ve yedek yelken kadrosu iddialı.
Kadın yelken takımı nasıl kuruldu?
İstanbul yelken camiasının hem yarışçı hem de organizatör ismi Lena Ayan’ın öncülüğünde kurulan Sultans of the Sail, daha önce başka isimlerle parkurlarda yer buldu ancak son halini bu yıl Aşağı Yarışları olarak adlandırılan Deniz Kuvvetleri Kupası hazırlıklarında aldı.
Yelkenci eşi Oğuz Ayan’la mavi sularda antrenmanlı olan Lena Ayan, kendi takımını kurma serüvenini, eşinin de dahil olduğu kurumsal bir takıma alınmaması sonrasında başlatıyor.
Beş yıllık serüvenin ardından büyüyen ekip bugün çok kültürlü ve deniz disiplinin verdiği bir uyuma sahip. Kadın yelkencilere göre bu işin kadını erkeği yok ve yola çıkmadaki amaç da kadının her şeyi yapabileceğini kanıtlamak.
20 kişilik White Angels ekibinin kadrosundan, bu zorlu yarışa meydan okuyabilecek 8 sporcu seçiliyor. Güney Yarışı öncesinde Mihri Ereş ve Gül Çelikel liderliğinde haftada üç kez yapılan antrenmanlarla açık denizlere hazırlanıyor.
Daha çok kadın sporcu için eğitim erken yaşta başlamalı
Deneyimli yelkenci Gül Çelikel bu spora 1987 yılında başladığını ve artık yarışlara katılmanın su içmek kadar rahat olduğunu belirtiyor. “Ancak bu uzun rota sadece bizim için değil erkek takımları için de çok zorlu ve ciddiyet istiyor” diyen Çelikel, kazanmayı tek amaç olarak önüne koyuyor.
“Bizim için iki test var: Birincisi fiziki kondisyon hazırlığı, ikincisi kullandığımız teknenin ekipmanının hazırlığı ve testi” diyen Çelikel, “Öncelik güvenlik sonra en iyi derece” dedi.
Hazırlıklarını izleyen çevrelerinden, “Emin misiniz?” “Gitmeseniz olmaz mı?” tepkileri alan takım üyeleri dümeni, bitiş çizgisine kadar kıyıya kırmamakta kararlı.
Kadın sporcuların artması için temelden eğitimin şart olduğunu belirten Çelikel, “Voleybolda görüyorsunuz, ne kadar uzun süreler emekler verdiler ve başarı geldi bu da aynı şey. Daha çok kadın sporcu için önce aileleri eğitmemiz gerek ve çocukların erken yaşta spora başlaması gerek” dedi.
Takım kaptanı ekibe ve kendine güveniyor
Kaptan Lena Ayan, 43 teknenin kayıt yaptırdığı bu yılki yarışta ekibine güveniyor ve gurur duyduğunu söylüyor. “Son bir kaç aydır yoğun bir antrenman hazırlık kampındayız” derken, kampın bu hafta son bulduğunu ve tekne hazırlığı ve yarışa soyunma aşamasına geldiklerini söylüyor.
“Bu işin kadını erkeği yok” diyen Ayan, “Yelken güç ve zeka ister. Bizde güçlü ve zeki kızlar var. Erkek eksikliği hissetmeyeceğiz” dedi.
“Tekne hazırlığında bir erkek takımından farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor mu?” sorusuna “Biz sadece sporcuyuz” yanıtını veren Ayan, “Tek fark hijyen ihtiyaçlarımızın daha fazla olması” diye ekledi.
Eşinin takımına giremediğinde önce üzülüp ardından takımı kurduğunu belirten Ayan, sosyal medyada yaptığı çağrılarla büyüttüğü ekiple tarihi bir yola koyuluyor.
“Her yıl bu ekibe katılan genç sporcularla eğitim alarak genişlediklerini” belirten Ayan, ayrıca Ukrayna’daki savaştan kaçıp gelen çok sayıda genç kıza burada spor alanı açtıklarını belirtiyor.
Sponsor desteği alan ama henüz kamu desteklerinin olmadığını belirten takım üyeleri kadınlara güç verecek bir aşamayı daha aşmak için yarışa günler kala yoğun bir mesaide.
Forum