Kabil’de toplanan uluslararası konferans, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ülke güvenliğini 2014 yılına kadar üstlenme planını destekledi.
Altmışı aşkın ülke ve kuruluş temsilcisi, Karzai’nin uluslarararası kalkınma yardımının yarısının Afgan hükümeti aracılığıyla dağıtılması çağrısını da kabul etti. 2001 yılından beri Afganistan’a 40 milyar dolar harcandı.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afgan hükümetinin yönetimi güçlendirme ve yolsuzlukla mücadeleyi arttırma çabalarının cesaret verici olduğunu ancak daha yapılacak çok şey bulunduğunu söyledi.
Bir günlük konferansın sonunda yayınlanan nihai bildiride Afgan hükümetinin güvenlik ve ekonomik kalkınma konusundaki çeşitli girişimlerine destek verildi. Bu girişimler arasında silahlarını bırakan, el-Kaide’yi reddeden ve Afgan anayasasını kabul eden Taleban militanlarını toplumla bütünleştirme planı da yer alıyor.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, konferansa katılan delegelere hükümetinin, ülkenin geleceğine sahip çıkmada doğru adımlar attığını söyledi.
Afganistan devlet başkanı, güvenlik güçlerinin daha etkili olabilmesi için halkın gözünde saygınlığını arttıracak bir plan hazırladığını da belirtti.
Kabil’deki uluslararası konferans 1970’lerden beri Afganistan’da düzenlenen en büyük toplantı oldu.
Konferansa eş-başkan olarak katılan BM Genel sekreteri Ban Ki-Moon, altı ay önce Londra’da düzenlenen son uluslararası yardım toplantısından buyana Afgan hükümetinin bazı ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Ban, Londra’dan Kabil’e uzanan yolun kilometrelerle değil Afgan hükümetinin Londra’da verdiği sözleri yerine getirmede kaydettiği ilerlemeyle ölçüldüğünü vurguladı.
Haziran’da ulusal birlik için Jirga adlı geleneksel aşiret toplantısı düzenleyen Karzai, uluslararası topluluktan yolsuzlukla mücadele için hükümetiyle ortak komisyon kurmasını da istedi.
Gözlemciler, daha yapılacak çokşey olmakla birlikte Kabil konferansının Karzai’ye hükümetinin göreve hazır olduğunu gösterme fırsatı verdiği görüşünde.
Afganistan’da kuvvet bulunduran birçok ülke, güvenlik kontrolünü Afgan güçlerine devretmeye başlamak istediğini belirtmiş bulunuyor. Amerikalı yetkililer de kuvvetlerinin gelecek Temmuz’dan itibaren çekmeye başlatmayı umuyor.
Ancak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, konferansta yaptığı konuşmada devir işleminin bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu vurguladı.
Clinton, Amerika olarak Karzai’nin konuşmasında belirttiği Afganistan hedefine ulaşmada üstlendikleri uzun vadeli sorumluluktan kaçma niyetleri olmadığını söyledi.
Clinton, Amerika’nın daha uzun yıllar ekonomik yardımı ve Afgan güvenlik güçlerini eğitme çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.
Taleban, 1990’larda Sovyetlerin Afganistan’dan çekilmesi ve Amerika’nın bölgeden çekilmesi üzerine yönetimi ele geçirme fırsatı bulmuştu.