Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu’ndan AB’ye Üyelik ile Suriyeliler Mesajı


Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa ülkeleri elçilerine yönelik, “Suriye’de yaşanan acılar, ülkemizin bir anlamda göçlerle gelen, iltica ile gelen milyonların korunduğu bir ülke pozisyonuna getirdi, Türkiye’yi. Bu kadar büyük ve ağır bir yükü çekiyoruz. Ama bu ağır yükü nereye kadar çekeceğiz?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen elçiler ile iftar buluşmasında, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut başta olmak üzere elçilere olası iktidar değişikliğinde Suriyeliler yükünü Avrupa’nın paylaşması gerektiği mesajını verdi. Türkiye’nin yükünü paylaşma ve Suriye’de barış için uluslararası çözüm beklentisini anlatan Kılıçraroğlu, “Avrupa Birliği’ne üyelik temel hedefimiz. Elbette ki uygar dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Demokrasiyi, kadın ve erkek eşitliğini bunun için istiyoruz. Amaçlarımız bu çerçevede. Dolayısıyla Avrupa Birliği’ne yönelik hedefimiz hiç değişmedi. Avrupa Birliği’nin yeni bir fasıl açmasını beklemeden bütün kuralları kendi ülkemizde hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Ankara’daki iftar programına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ümit Yardım ve Gelecek Partisi’nin kurmayları Serkan Özcan ile Kerim Rota ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı katıldı. Programda, Fransa, İsveç gibi Avrupa ülkelerinden elçi düzeyinde katılım söz konusuyken; ABD, Rusya ve Çin’in elçileri yoktu.

Konuşmasına “Bizim insanımız neden üçüncü sınıf bir demokrasiye layık? Neden birinci sınıf bir demokrasi bizim ülkemizde olmuyor?” sorularıyla başlayan Kılıçdaroğlu, altı siyasi lider ve parti olarak demokrasi hedefiyle bir araya geldiklerini vurguladı. “Türkiye’nin yeni bir hamle yaparak, demokrasi içinde, demokratik kurallar içinde, bir seçimle iktidar değişimi ile yeni bir akılcı, bilimsel süreci başlatmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, “Elbette ki laik, demokratik ve hukukun üstünlüğünü temel kural ediniyoruz. Herkesin inancına saygı, herkesin düşüncesine saygı temel kurallarımızdan birisidir. Tüm komşularımız ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Değerli büyükelçiler, saygı değer misyon şefleri, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, aslında zor ve meşakkatli coğrafya. Ortadoğu’da dinmeyen acıları görüyoruz. Karadeniz’in hemen üstünde, Ukrayna ve Rusya’nın çatışması, bize ve Avrupa’ya yansıyan acılarını da görüyoruz. Coğrafyamızın bize huzur dağıtan bir coğrafya değil üzüntüleri devralan bir coğrafya gibi önümüzde durduğunu da biliyoruz. O nedenle bu coğrafyada, güçlü ve demokrasisi gelişmiş bir Türkiye olursa, Ortadoğu hakları da bizi örnek alıp, Türkiye’deki demokrasi, hukuk devletini getirebilir ve savunabilir pozisyona gelebilirler. Suriye’de yaşanan acılar, ülkemizin bir anlamda göçlerle gelen, iltica ile gelen milyonların korunduğu bir ülke pozisyonuna getirdi. Türkiye’yi. Bu kadar büyük ve ağır bir yükü çekiyoruz. Ama bu ağır yükü nereye kadar çekeceğiz? Biz Suriye’de barışın olmasını istiyoruz. Mülteci olarak bizim ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimizin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını istiyoruz. Bunun yollarının ve yöntemlerinin bulunması ve birlikte hareket edilmesi, sadece bizim değil uluslararası kuruluşlarının da temel bir sorun olarak gündemde tutması gerekir. O zaman biz dış politikanın sorun çözen yönünü de görmüş olacağız. Sorunların üstünü örten değil onları çözen yönünü de görmüş olacağız. Avrupa Birliği’ne üyelik temel hedefimiz. Elbette ki uygar dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Demokrasiyi, kadın ve erkek eşitliğini bunun için istiyoruz. Amaçlarımız bu çerçevede. Dolayısıyla Avrupa Birliği’ne yönelik hedefimiz hiç değişmedi. Avrupa Birliği’nin yeni bir fasıl açmasını beklemeden bütün kuraları kendi ülkemizde hayata geçirmek istiyoruz. Asya, Afrika, Pasifik, Latin Amerika ile ilişkilerimizin de gelişmesini isteriz” dedi.

Vize serbestliği kapısını açma, terörle mücadeleye devam etme

Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde imza attığı Ankara Anlaşması’nı ve buradaki vize serbestliği şartları da işaret ederek, “Avrupa Birliği ile 72 kriterden 6’sı tamamlanmadı, onu da inşallah bizim dönemimizde gerçekleştireceğiz ve Avrupa ile olan vize sorununu da kısa sürede aşacağız” diye konuştu.

Ancak bu noktada Türkiye’nin terörle mücadele yaklaşımını sürdüreceğini de kaydeden Kılıçdaroğlu, “Terör bizim bölgemizin en temel sorunlarından birisi. Sayın Davutoğlu da açıkladı, terör bir insanlık suçudur. Terör konusunda bütün ülkelerin duyarlı olması lazım. Çünkü terörün insanlık suçu olarak tanımlanmasından sonra teröre sempati duyan, teröristleri koruyan bir anlayışın kesinlikle reddedilmesi ve bu konuda çok daha aktif politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye terör konusunda en büyük bedeli ödeyen ülkelerden birisidir. 35 yıldır devam eden terör eylemleri binlerce canımızı, evladımızın ve çocuğumuzun hayatına mal oldu. Terör konusunda bütün dünyanın beraber ve ortak hareket etmesi ve terörü sonlandırması lazım” diye konuştu.

Davutoğlu: “ABD ve Rusya ile ilişkileri dengeleyeceğiz”

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu da, AB’yle Gümrük Birliği’nin revize edilmesini ana hedef alacaklarını söylerken, “Asla Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini diğer ülkeler ile ilişkilerinin bir türevi ya da onlarla bağlantılı olarak görmüyoruz. ABD ile ilişkilerimiz ve NATO bağlamındaki stratejik ortaklığımız, çevrede ve küresel barışta Türkiye için son 70 yıllık diplomasinin ayrılmaz bir parçasıdır. ABD ile ilişkilerimiz asla Rusya ile olan ilişkilerimizi dengeleyici veya karşılayıcı, kutuplaştırıcı olmadığı gibi Rusya ile olan derin tarihi ve dostluk bağlarımız da ABD ve Avrupa Birliği ile kurduğumuz, kuracağımız ilişkilerin karşıtı değildir” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG