Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu’nun HDP Ziyaretinde Ortak Mesaj


Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, ortak mesaj verdi ve “Kürt sorununun çözümünde adresi TBMM” olarak ilan etti.

Kılıçdaroğlu, beraberinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’yle birlikte TBMM’de HDP Grubu’nu ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, 18 Mart Cumartesi günü HDP Genel Merkezi'ni ziyaret edecekti ancak bu görüşme HDP'nin deprem bölgesindeki temasları gerekçesiyle ertelenmişti.

Kılıçdaroğlu, 17 Mart’ta da önce Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır ile biraraya gelmiş; sonrasında Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş ile görüşmüştü.

Kılıçdaroğlu başkanlığında CHP heyeti ile HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ile HDP Grup Eş Başkanvekili Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü; ardından kameralar karşısına geçildi.

Akıllardaki soru, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına destek konusunda HDP’nin nasıl tutum takınacağıydı.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Mithat Sancar, görüşmeye ilişkin öncelikle parti içinde yetkili kurullarda değerlendirme yapılacağını işaret ederek, “İttifak güçleriyle görüşmeyi değerlendireceğiz. Bir iki gün içinde basına bu konuda açıklama yapacağız” ifadesini kullandı.

13. Cumhurbaşkanı adayı sözü: “Kavgayı bitireceğim”

CHP – HDP görüşmesinde masada cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun olası iktidarında Kürt sorununa yaklaşımı vardı.

Kılıçdaroğlu bu konuda, “Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir. Kuruluşundan bugüne TBMM’nin varlığı zaten sorunları çözen bir meclis olmasından kaynaklanmaktadır. Biz millerin sağduyusuna güvenerek buraya getirdiği parlamenterlerle birlikte var olan sorunları çözmeye hazırız ve çözeceğiz. Hiçbir sorun çözülemez değildir. TBMM’nin kapasitesi sorun çözmeye yeterli değil midir? Bu ülkeye demokrasiyi ya getireceğiz ya getireceğiz. Oturduk konuştuk anlaşamadık, bir daha oturup konuşacağız. Tokalaşmak, kucaklaşmak, acı günlerimizi paylaşmak, sevinçli günlerimizde beraber neşelenmek, gülmek varken bu kavga neden? 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak söz veriyorum, bu ülkede kavgayı bitireceğim. Milletime söz veriyorum, inancı ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun, yaşam tarzı ne olursa olsun insan insandır ve benim başımın üstünde yeri vardır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun HDP Ziyaretinde Kürt Sorunu İçin Ortak Mesaj: “Çözüm TBMM’de”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Kürtçe dili vurgusuyla “yeni başlangıç” mesajı

Kılıçdaroğlu, TBMM’de kürsü konuşmalarında veya Komisyon görüşmelerinde eğer yabancı dilde herhangi bir ifade kullanılırsa bunun tutanaklara nasıl yazıldığı örneğiyle Kürtçe dili meselesini de gündeme getirdi; İngilizce, Fransızca veya başka bir dilde ise bunun belirtildiğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu, “Ancak konuşma metni içerisinde Kürtçe bir ifade geçtiğinde ‘bilinmeyen dil’ yazılıyor. Allah aşkına, vicdanlara sesleniyorum, TRT’nin Kürdi diye kanalı var, yayın yapıyor. Nasıl oluyor da burada ‘bilinmeyen dil’ olarak yazıyorsunuz. Nasıl oluyor binlerce yıldır konuşulan bir dili böyle yazıyorsunuz. Devlete çifte standart yakışmaz. Şimdi vicdan, ahlak, erdem sahibi herkese soruyorum… Resmi dilimiz Türkçe evet ama siz devlet olarak çifte standart yapamazsınız. Devlet çifte standart yaptığında vatandaşları arasında ayrımcılık yapıyor demektir. Bu, emperyal güçlerin Türkiye’ye oyunudur. Bu oyundan da Türkiye’yi kurtaracağız. Herkes rahat olacak bu ülkede. Kimse düşman olarak görülmeyecek, ötekileştirilmeyecek. Herkese inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı gösterilecek. Yeni bir başlangıç yapacağız. Ahlaklı, demokratik bir başlangıç yapacağız. Kavgadan arınacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin diğer sorunlarına, bölgeler arasında ve gelir dağılımındaki eşsizliğe, işsizliğe ve deprem bölgesine odaklanacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, deprem konusunda acil bir onarım planını da HDP ile görüştüklerini açıkladı.

Bunun yanısıra yargıyı sopa olarak kullanma dönemine son verileceğini ve Anayasa’nın 138’inci maddesi uyarınca hukukun üstünlüğüne göre hareket edilmesiyle gerçek demokrasiyi inşa etmek istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, yerel yönetimlerde kayyım atanmasına tepkisini, kadın hakları ile temel insan hakları savunuculuğunu anımsatarak, Millet İttifakı’nın parti kapatılmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Buldan: “TBMM çatısı altında çözümden yanayız”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Kılıçdaroglu ile başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin en temel sorunlarını, kamuoyundaki beklentileri ve gelecek seçimler sonrasında yapılacakları konuştuklarını kaydetti.

Buldan, “Bugün Sayın Başkanı burada ağırlamamızın nedeni Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento altında, TBMM çatısı altında çözümünden yana olduğumuzu göstermek amaçlıydı. O yüzden sayın başkanı ve heyetini parlamentoda ağırlamak istedik. Buna vesile olmasını tercih ettik” açıklamasıyla Kürt sorununda çözüm adresi itibariyle CHP’yle görüş birliğini ifade etti.

Sancar: “Bu görüşmeyle ilgili bir iki gün içinde açıklama yapacağız”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye çok boyutlu bir kriz dönemi yaşadığını belirterek, öncesinde kendi cumhurbaşkanı adayını açıklama yönünde çalışmalar yürüten HDP’nin 6 Şubat depremi ve artçıları sonrasında siyaseti yeniden ele aldığı mesajını verdi.

Sancar, “Deprem, büyük bir acıyla içinde bulunduğumuz yıkımın tablosunu bir kez daha çıplak bir şekilde gözler önüne serdi. Yeni bir döneme girmemize vesile olan deprem, keşke bu kadar acıyla birlikte gündeme gelmeseydi. Ama bu acıları yok sayarak siyaseti yürütmek ve çalışmaları sürdürmek de artık mümkün değil. Bizler yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Partimiz, Türkiye'nin yıkımdan ağır zarar gören toplumsal kesimlerini ve yapılarını onarma konusunda acil bir programa ihtiyacı olduğu inancındayız. Yani acil bir onarım programına ihtiyaç var ve yeni bir başlangıca... Yeni başlangıç Türkiye'de; demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük temelinde bir yaşam ve sistem kurmakla ancak mümkün olacaktır” dedi.

HDP içerisinde yetkili kurullarda Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşme içeriğini paylaşacaklarını belirten Sancar, “İttifak güçlerimizle bu görüşmeyi değerlendireceğiz. Ve çok geçmeden yakın zamanda, 1-2 gün içinde basına daha ayrıntılı, kamuoyuna daha ayrıntılı bir açıklama yapacağız” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG