Berlin Duvarı’nın yıkılışının üstünden 25 yıl geçti. Birleşik Almanya Avrupa’nın en zengin ekonomisine dönüştüğü için övgü alıyor. Ancak ekonomi sorunsuz değil. Eskiden Batı Almanya olan bölgelerde Doğu’ya daha ne kadar süre para akıtılacağı sorgulanıyor. Soğuk Savaş’ta rakip olan Rusya’yla yaşanan gerilim de Alman ihracatını tehdit ediyor.
Eskiden Doğu Almanya’nın parçası olan Dresden, İkinci Dünya Savaşı’nda müttefiklerin hava saldırıları ile neredeyse tamamen yerle bir edilmişti.
Savaştan sonra kent komünistler tarafından kısmen tekrar inşa edildi. 1990’da iki Almanya’nın birleşmesinden sonra devlet yardımı ve yatırımlar, Dresden’i bir sanayi ve kültür merkezine dönüştürdü.
Belediye Başkan Yardımcısı Dirk Hilbert, Dresden ve diğer Doğu Alman kentlerinin birer başarı öyküsü olduğunu söylüyor: “3 kent, Dresden, Leipzig ve Jena başarılı olan yapısal değişim için üç güzel örnek.”
Dresden’i eski Batı Alman kenti Dortmunt’la karşılaştırmak gerekirse, Dresden’de işsizlik yüzde 12,4. Bu ulusal ortalamanın iki katı ve kentin milyonlarca dolar borcu var.
1990 yılından bu yana Batılılar eski Doğu Alman kentlerine dayanışma vergileriyle destek oluyor.
Ancak Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau, kent halkına neden hala bu vergiyi verdiklerini anlatamayacağını söylüyor: “Batıdakiler borçlanıyor ve doğudakilere destek oluyor. Bunu daha fazla kabul ettirmek zor. Borca girerek durumu iyi olan doğu kentlerine yardımı sürdürüyoruz.”
Başbakan Angela Merkel batının ülkenin birleşmesinden bu yana doğuya yaptığı katkıyı övdü: “Batı eyaletlerinin inanılmaz yardımı sayesinde geriden gelerek onları yakaladık. Bir zamanlar Helmut Kohl’un söz verdiği yeşeren tarlalara sahip olduk.”
Son zamanlardaki jeopolitik gerilim, ekonomi ile ilgili kaygılara yol açtı.
Moskova’nın Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemesi, Almanya, Amerika ve diğer Batılı ülkeleri Rus birey ve işyerlerine yaptırım uygulamaya itti. Kremlin de karşılık olarak ithalat sınırlamasına gitti. Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Baş Ekonomisti Volker Treier, Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 20 düşüş bekliyor: “Özellikle Doğu Almanya’da, Rusya ve Ukrayna’yla iş yapan birkaç KOBİ var. Onlar çok etkileniyor. Ancak kimse bu şirketlere tazminat ödenmesinden söz etmiyor. Siyasi bir karar alındı, ama cefayı işyerleri çekiyor.”
Treier Almanya’nın ünlü makine ve mühendislik sektörünün ciddi yara aldığını söylüyor: “Bu sektör için Rusya dünyanın dördüncü önemli pazarı.”
Yeniden kötüleşen Batı-Doğu ilişkileri Almanya’yı diğer Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla etkileyebilir. Ancak uzmanlar, Alman ekonomisini frenleyen diğer bir etkenin de Avrupa ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama olduğuna dikkat çekiyor.
Yeniden kötüleşen Batı-Doğu ilişkileri Almanya’yı diğer Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla etkileyebilir. Ancak uzmanlar, Alman ekonomisini frenleyen diğer bir etkenin de Avrupa ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama olduğuna dikkat çekiyor
BERLİN —
VOA'YA ENGELSİZ ERİŞİM YOLLARI
EN SON HABERLER
VOA TÜRKÇE'DE İLK 5
1