Erişilebilirlik

Japonya'nın yeni başbakanı Ishiba 27 Ekim için genel seçim çağrısı yaptı


Japonya'nın yeni Başbakanı Shigeru Ishiba.
Japonya'nın yeni Başbakanı Shigeru Ishiba.

Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’de (LDP), şimdiye kadarki en yakın liderlik yarışlarından birini kazanan, ülkenin yeni başbakanı Shigeru Ishiba, 27 Ekim için genel seçim çağrısında bulunacağını söyledi.

Normal seçim takviminden bir yıl erken yapılacak olan seçim, parlamentonun alt kanadının hangi parti tarafından kontrol edileceğini belirleyecek. Milletvekilleri yarın biraraya gelerek Ishiba’yı ülkenin bir sonraki başbakanı olarak onaylayacak.

Ishiba, Tokyo'daki LDP genel merkezinde bugün düzenlediği basın toplantısında “Yeni yönetimin bir an önce halk tarafından değerlendirilmesi önemli” dedi.

Para politikası şahini olarak görülen Ishiba'nın liderliği kazanmasına tepki olarak yen güçlenirken ve Japon devlet tahvilleri sıçrama yaparken Japon hisseleri bugün erken işlemlerde yüzde 4'ten fazla değer kaybetti.

Atamalarla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Ishiba, yaklaşan genel seçimlerde kendisiyle birlikte yarışacak hükümet ve parti yetkililerini seçmeye başladı. Şimdiye kadar yapılan atamalar arasında, liderlik için Ishiba ile yarışan iki rakip aday Katsunobu Kato'nun maliye bakanı olması ve Yoshimasa Hayashi'nin en üst düzey hükümet sözcülüğünü de kapsayan kabine sekreteri olarak kalması yer alıyor.

Ishiba'nın yakın müttefiklerinden eski savunma bakanı Takeshi Iwaya'nın dışişleri bakanlığı görevini üstleneceğini, General Nakatani'nin ise 2016’da üstlendiği savunma bakanlığı görevine geri döneceğini belirten ve medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, daha önce basında çıkan haberleri doğruladı.

Ayrı bir kaynak, eski bakan yardımcısı Yoji Muto'nun ekonomi, ticaret ve sanayi bakanlığında görev alacağını söyledi.
Cuma günü yapılan ve neredeyse yetmiş yıldır yapılan en yakın seyreden liderlik seçiminde 194'e karşı 215 oyla yendiği sert muhafazakâr Sanae Takaichi ise, Ishiba'nın seçtiği isimler arasında yer almıyor.

Takaichi'nin yokluğu, Ishiba'nın halk desteğini azaltan skandallarla çalkalanan kırılgan bir iktidar grubunu yönetmesini zorlaştırabilir.

Tokyo'daki Hosei Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü Hiroshi Shiratori, Takaichi'nin görevi reddettiğine dair basında çıkan haberlerin “Ishiba'nın destek tabanında bir zayıflığa işaret edebileceği ve bunun da ileride kendisine sorun yaratabileceği” görüşünde.

Ishiba seçim kampanyası şefi olarak bir başka rakibi Shinjiro Koizumi'yi ve partinin yeni başkan yardımcısı olan Koizumi destekçisi eski Başbakan Yoshihide Suga'yı seçti. Her ikisi de bugün düzenlediği basın toplantısında kendisine katıldı.
67 yaşındaki Ishiba, LDP liderlik yarışını beşinci denemesinde tabandan aldığı güçlü destekle kazandı.

Ancak parti politikalarına sık sık karşı çıktığı için parlamentodaki pek çok meslektaşı tarafından baş belası olarak görülüyor. Cuma günü Takaichi'ye karşı girdiği seçimden önce LDP milletvekillerinden “eksiklikleri” için özür diledi.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG