Japon yetkililer Fukuşima-Daiichi nükleer santralinde yaşanan krizin uluslar arası anlamda olabilecek en kötü seviyede olduğunu belirtti. Ancak yetkililer krizin derecesinin kötüleşmesinin radyasyon sızıntısının arttığı anlamına gelmediğini söylüyor.
Devlet Bakanı Yukio Edano, nükleer santral yakınındaki arazide yetişen ürünlerin güvenli olduğunu ispatlamaya çalışıyor.
Yetkililer santral yakınında yetişen sebzelerde radyasyon seviyesinin yasal sınırların üstünde olduğunu tespit etmişti. Ancak daha sonra bu seviyenin normale indiği bildirildi.
Bakan Edano’nun açıklaması, Japonya’nın nükleer krizin seviyesini beşten yediye yükselttiği güne rastladı. Japonya’daki krizin seviyesi 1986 Çernobil faciasıyla eşit düzeye getirildi.
Junichi Matsumoto Tokyo Elektrik Şirketi Sözcüsü: "Havaya yayılan radyasyon miktarı en az Çernobil seviyesine ulaştı. Bundan dolayı özür diliyoruz."
Krizin seviyesinin yediye yükseltilmesi Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin standartlarına göre en yüksek seviye anlamına geliyor. Nükleer santralin 11 Mart depreminde gördüğü hasardan sonra radyasyon seviyesi kademeli olarak artmıştı.
Japonya Başbakanı Naoto Kan sakin olunması çağrısında bulundu: "Şu anda Fukuşima santralinde durum adım adım düzeliyor. Radyasyon sızıntısının seviyesi azalıyor."
Yedinci derece kriz, radyasyonun sağlık ve çevreye verdiği zararın çok geniş kapsamlı olduğu anlamına geliyor. Yetkililer radyasyon sızıntısının Çernobil’deki sızıntının onda biri düzeyinde olduğu anlamına geliyor.
Japon yetkililer Çernobil’in aksine Fukuşima’daki depoların patlamadığını hatırlatıyor.