Japonya’da deprem ve tsunamiden ölenlerin sayısının 10 bini aştığı tahmin ediliyor. Kurtarma ekipleri Ofunato’da enkaz altında arama çalışmalarına devam ediyor. Ofunato tsunamiden en fazla etkilenen kent.
Ofunato’ya giden yolda mahşer gününü andıran bir manzara var. Kurtarma ekiplerinin kente girmeleri beş gün sürdü. Her köşede insanı gerçekdışı bir manzara karşılıyor. Karada bir tekne, yerden yüksekte asılı duran arabalar, yerel halkın enkaz arasındaki eşyaları.
Masayo Kamagae, eşi ve kızları tsunamiden sonra ilk kez evlerine döndü. Evde bir pirinç kasesi ve dedelerinden kalma geleneksel yukata kostümünden başka bir şey kalmamıştı: "Kabus gibi. İnanılmaz. Ama en azından ailemiz hayatta."
Kamagae yere gömülü bir taşı gösteriyor. Bu taş 1960 yılındaki tsunaminin ulaştığı noktaya konmuş.
Tsunami için alarm verildiğinde bu taşın gerisinde yaşayan herkes kendisini güvende zannetti. Onun için çok kişi öldü.
Ofunato’da tsunamiden kurtulanlar ilk kez kente gelip neler olduğunu görme şansına sahip oluyor. Birçokları sevdiklerini arıyor. Bazıları evlerine ve işyerlerine geri döndü. Herkes hayata nasıl yeniden başlayağını düşünüyor.
Hideaki İida evini felaketten sonra ilk kez görenlerden: "Ailem öldü. Büyük annem, büyük babam, kardeşim, annem hepsi öldü. Ne yapacağımı bilmiyorum."
Japon ve uluslararası kurtarma ekipleri gün boyu enkaz altında canlı aradı. Bir kaç cesede ulaşıldı ama canlıya rastlanmadı.
Los Angeles’tan bir Amerikan kurtarma ekibi gün sonunda ekipmanlarını dezenfekte ediyor. Ekibin sözcüsü David Stone içinde bulundukları durumu anlatıyor: "Geçen yıl Haiti’de, iki hafta önce de Yeni Zelanda’daydık. Şimdi buradayız. Felaketin derecesi inanılmaz. Gözlerinizle görmeden anlamanız mümkün değil."
Japonya’nın kuzeyine kış mevsimi geri geldi. Kış şartları kurtarma çalışmalarını aksatıyor. Evsizlerin durumu ise daha kötü.
Ofunato Büyük Okyanus kıyısında küçük bir kent. Dünyada birçok kıyı kenti gibi Ofunato da doğal felaketlerin pençesinde yaşıyor.