Japonya’da Mart ayında meydana gelen tsunami ve deprem felaketinin ardından balıkçı kasabaları yaşanamaz hale gelmişti. Ancak halk kısa sürede yaralarını sarmaya başlamışa benziyor. Gündem, Japonya’da yerle bir olan balıkçı köylerini gezdi.
Mart ayındaki tsunamiden önce bu bölgede birçok kasaba vardı. Ancak felakette çoğu yok oldu. Şimdi kamyon ve vinçler felaketten arda kalan yıkıntıları topluyor. Bu bölgedeki Rikuzentakata kasabası haritadan silinmiş durumda. Yine de yer yer yaşam izine raslanabiliyor. Enkazın arasında, bazı dükkan sahiplerinin derme çatma kulübeler içinde işlerine devam etmeye çalıştıkları görülüyor. Tsunamide 23 bin nüfuslu kasabada 2 bin kişi hayatını kaybetti. Onbinlerce ton enkaz yığını, iş makineleriyle kaldırılıp, yeniden dönüşüm için ayrılan merkezlere götürülüyor. Boş kalan arazilere ne yapılacağı ise henüz bilinmiyor. Burada doğup büyümüş olan Orikawa Yuukichi şöyle konuşuyor: “Hala enkaz kaldırmakla uğraşıyoruz. Beton ve çöp yığınları adeta dağ gibi yığıldı. Onları temizlemeye çalışıyoruz.”
Ülkenin kuzeyindeki Iwate bölgesinin tamamı tsunamiden etkilendi. Dev dalgalar, önüne kattıkları herşeyle birlikte dar, kıyı vadilerini doldurdu. Bazı yerlerde su, kıyıdan 9 buçuk kilometre içeri girdi. Bu görüntü Mart ayında Ofunato köyünden. Tsunaminin yıktığı yerler, dev dalgalarla okyanusa taşınmış. Halk, yeniden burada yaşamalarının mümkün olup olmayacağını merak ediyor. Bazılarıysa bunun için mücadele ediyor.
Dışarıdan gelen yardımlarla Ofutano’nun balık pazarı yeniden açılabilmiş. Somon balığı avlayan balıkçılar, geçtiğimiz ay ilk kez açık arttırmayla ürünlerini satışa sunmuş. Kaptan Abe balık avlamak için denize açılmak üzere. Onun da teknesi tsunamide büyük zarar görmüş.
“Motorun bulunduğu bölümün içinde büyük bir delik oluştu. Tamir için 6 bin 500 dolar ödedim,” diye konuşan kaptan Abe, ekibiyle birlikte yeniden balığa çıkmaktan memnun. Kaptan Abe, “Yeniden balık avlayabilmek harika! Ben doğuştan balıkçıyım. Teknemde olduğum için çok mutluyum. Ancak balık yakaladıktan sonra burada indirebileceğim tesis kalmadığı için kuzeydeki Hokkaido’ya gidiyoruz,” diyor.
Balıkçı kasabalarının tamamen eskiye dönmesi uzun yıllar alacak. Kaptan Abe gibi eski ve tecrübeli balıkçılar, ekonomik kurtuluşun yine okyanustan geleceğine inanıyor.