2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Konak ilçesinden ayrılan mahallelerin biraraya getirilmesiyle kurulan Karabağlar, yakın zamana kadar adını aldığı kara üzüm bağlarıyla doluydu. Sosyolojik, kültürel, coğrafi doğal sınırlar gözetilmeden oluşturulan ilçe, 16 yıl önce masa başında alınan bu kararın sancılarını yaşıyor.
Karabağlar, aldığı göçlerle birlikte hızla büyüyen gecekondu mahalleleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen nüfusuyla sorunların biriktiği, ihtiyaçların çok fazla olduğu bir ilçe.
CHP adayı Helil Kınay, 31 Mart yerel seçiminde oyların yüzde 46,32’sini alarak ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu. Kınay’a göre Karabağlar “Türkiye'nin yokluğunu ve yoksulluğunu en fazla yaşayan” ilçelerden biri.
“Karabağlar'da kadın belediye başkanı olmaz” anlayışına verilen cevap
“Türkiye'de kadınlar yaşamın içerisinde mücadelesini sürdürürken her zaman zorluklarla karşılaşıyorlar ne yazık ki” diyen Kınay, adaylığı açıklandıktan sonra “Karabağlar'da kadın belediye başkanı olmaz” sözleriyle başlayan değerlendirmelerle karşılaştığını söyledi.
VOA Türkçe’ye konuşan Kınay, adayların cinsiyetleriyle değil, yaptığı işle, mücadelesiyle, liyakatiyle, toplumdaki izleriyle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tabii ki kadınlar ve Karabağlar bu algıyı çok iyi bir şekilde yıktı ve biz birbirimizle güçlü bir yolculuğa başlamış olduk” dedi.
Kadın bir belediye başkan adayına yönelik tepkilerin sosyoekonomik yapı, demografik yapı, bakış açısı ve alışkanlıklardan kaynaklandığın söyleyen Kınay, “Aslında kadınları hayatın içerisinde yok saymaya çalışan bir anlayışa verilen cevap, benim şu an bu koltukta oturuyor olmam” diye konuştu.
“Gücümüzü, dayanışmamızı kadınlarımız için daha büyük bir inançla ve kararlılıkla büyüteceğiz”
58 mahalleden oluşan Karabağlar, 480 bine yaklaşan nüfusuyla İzmir’in en kalabalık ikinci ilçesi.
Kınay’a göre ilçenin en büyük sorunu yoksulluk. Bu yokluk ve yoksulluk içinde en büyük darbeyi ise kadınların aldığını ifade eden Kınay, şunları söyledi:
“Biraraya geldiğimizde birbirimizi anladığımız bir sürecin içerisinde çocuklar, ekonomi, işsizlik, eğitimle ilgili sorunlar, güvenlik, gelecek kaygısı yani aslında hayatımız içindeki her şeyi bir anne olarak da ailesi, çocukları için yaşayan ve aslında kendini hiç düşünemeyen, tüm ihtiyaçlarını da ailesi üzerine kurgulayan kadınlarla beraber biz bu sorunları yaşadık. Çocuklarımız için parklar, kadınlar için semt merkezleri, işsizlik, en çok karşımıza çıkan konulardı.”
Adaylık sürecinde kadınlara yönelik anaokulları, kreşler, sanat merkezleri, sağlık hizmetleri, eğitim ve istihdamda kadınların varlığını öne çıkaracak çalışmalar konusunda sözler verdiğini hatırlatan Kınay, “Şimdi bunları tek tek hayata geçireceğiz. Çünkü bunlar zaten benim toplumsal mücadelemde de, kent dayanışması içerisinde, meslek örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığım çalışmalar. Şimdi tüm bu gücümüzü, dayanışmamızı Karabağlar'da kadınlarımız için daha büyük bir inançla ve kararlılıkla büyüteceğiz” ifadesini kullandı.
Daha önce Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanlığı yapan Helil Kınay, Karabağlar’ın en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak, “İzmir kentleşmeye başladıkça, Karabağlar yokluk ve yoksullukla beraber o çarpık yapılaşmanın getirdiği bütün sıkıntıları da yaşıyor” dedi.
Kınay’a göre, yeşil alan, park, pazar yeri, okul, güvenlik gibi konuların hepsi kentleşmeyle ilgili.
Kentsel dönüşüm en öncelikli konulardan biri
Karabağlar’ın yeni belediye başkanı bu nedenle kentsel dönüşümün öncelikler arasında yer alacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Bir ilçe belediyesi olarak benim görevim, burada oturan tüm vatandaşlarımızın öncelikli olarak barınma hakkını savunmak, kentsel dönüşümün bir barınma hakkı olduğunu ve o hakkını alırken de vatandaşlarımızın yerinde, kendi evlerinde, kendi komşularıyla, oradan ayrılmadan, kendi ekonomisine yük getirmeden bu sürecin yürütülmesi ile ilgili planlamayı savunmak ve gereğini yapmak.”
Bir ilçe belediyesinin kentsel dönüşümü tek başına yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Kınay, hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyonu sağlamak için daha fazla çalışacaklarını söyledi.
Kınay, “Tüm bu çalışmalarda eksik kalan noktaları tamamlayıp hem mevzuat hem planlama anlamında vatandaşımızın yararına olacak çalışmayı yürütmek için, onların sesini daha çok duyurmak için çalışacağız. Yetki alanımızda, bu çalışmaların bir parçası olmak için mücadeleyi devam ettireceğiz. Ama her zaman vatandaşın yanında olacağız. Benim de yapacağım bu olacak” dedi.
Şeffaf ve katılımcı bir anlayış vurgusu
“Kenti, doğrudan katılımcı bir yönetim anlayışıyla yönetme” iddiasını taşıyan Kınay, bu nedenle her ay 58 mahallenin muhtarıyla düzenli şekilde toplanacaklarını söyledi. Ancak bunun yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Karabağlar Belediye Başkanı, mahalle meclislerini de hayata geçireceklerini vurguladı.
Seçmenlere “şeffaf ve katılımcı bir anlayış” sözü verdiğini hatırlatan Kınay, “Meslek odalarımız, iş dünyasıyla ilgili kuruluşlar, esnaf kuruluşları, kadınlar, çocuklar, gençler, özel gereksinimi olan dostlarımız derken aslında herkese, her eve dokunacağımız bir yönetim anlayışını başlatacağız” ifadesini kullandı.
“Emanet oyların karşılığını vermek durumundayız”
31 Mart seçimleri sonrasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, vatandaşın kendilerine bir kredi açtığını ancak bu kredinin tüketim kredisi değil, yatırım kredisi olduğunu söylemişti.
Helil Kınay da CHP’nin yerel seçimlerde emanet oylar aldığını kaydederek, şöyle konuştu:
“Biz Cumhuriyet'in laik, aydınlık, Atatürkçü yolunu, Atatürk'ün devrimlerinden giden yolunu büyütecek olan ama aynı zamanda haktan, emekten, adaletten, yaşanabilir kentlerden, dirençli kentlerden, kentin refahından, kentin adaletinden yana, sosyal belediyeciliği en iyi şekilde ortaya koyacak bir anlayışın emanet oylarını aldık. Ve şimdi yapacağımız tüm çalışmalarla bu oyların karşılığını vermek durumundayız. Ve bu oyların karşılığını verirken artık tüketecek bir kredi yok. Önümüzdeki beş yıl boyunca da tek hedefimiz ve tek çalışmamız bu olacak.”
Forum