İzmir’de uzun bir geçmişe sahip olan Sefarad Yahudileri, ilk kez bir kültür festivali düzenledi. Festival boyunca, Seferad Kültürü’nün mutfağı, gelenekleri, müzikleri ve inançları anlatıldı.
İzmir Musevi Cemaati Vakfı, İzmir Sefarad Kültür Mirası Derneği, Konak Belediyesi, TARKEM (Tarihi Kemeraltı A.Ş.) ve Kentimiz İzmir Derneği tarafından düzenlenen festivale İzmirliler büyük ilgi gösterdi.
Festivalin ilk gününde, “Türkiye’de Yahudi Olmak – Bir Deneyim Sözlüğü” kitabının yazarlarından Raşel Meseri ile Asuman Susam moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleşti. Sinyora Sinagogu’nda düzenlenen Hanuka Bayramı törenine birçok İzmirli kalabalık nedeniyle giremedi. Törende Tevrat’tan bölümler okundu, şarap ve limon ikramı yapıldı, Hanuka bayramının sembolü olan mumlar yakıldı. Daha sonra Popüler Sefarad müziğinden örnekler sunuldu.
“İzmir, bütün Yahudi dünyası için önemli”
VOA Türkçe’ye konuşan İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, festivale gösterilen ilgiden memnundu. Azar, “Sefaradların hakikaten çok önemli din adamları İzmir’de yetişmiştir. Onların yazdığı kitapların bazıları hala Yahudi okullarında okutulmaktadır. Dolayısıyla İzmir’in dini olarak bütün Yahudi dünyasında önemi vardır. Ayrıca Sefaradların İzmir’e ve Türkiye’ye hem mimaride hem müzikte hem de yemek kültüründe önemli katkıları olmuştur” dedi.
Sefaradların 1650’lerde İzmir’de organize bir cemaat haline geldiğini hatırlatan Azar, ilk Sefarad Festivalinin 2018’de düzenlenmesini ise, “biraz cesaret, biraz destek gerekiyordu. Hepsi bir araya ancak bu zamanda geldi” sözleriyle değerlendirdi.
Festival çerçevesinde, uzman rehberler eşliğinde sinagoglar gezildi. Sefarad gelenekleri söyleşisi yapıldı. Sefarad mutfağı atölyesi düzenlendi.