Erişilebilirlik

İzmir’de hayatı felç eden grev uzlaşmayla bitti


İzmir Halkapınar metro durağı
İzmir Halkapınar metro durağı

İzmir’de iki gün boyunca trafik yoğunluğuna neden olarak hayatı felç eden ulaşımın can damarı konumundaki metro ve tramvay işçilerinin grevi sona erdi. 625 tramvay ve metro çalışanını ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile metro ve tramvay işçilerinin bağlı olduğu Demiryol-İş (Demiryolu İşçileri Sendikası) arasında uzlaşmaya varıldı. Metro ve tramvay bu sabah itibariyle yeniden çalışmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Demiryol-İş arasında gün boyu süren görüşmeler sonucu 10. Dönem toplu iş sözleşmesi iki tarafın karşılıklı uzlaşıya varması sonucu imza altına alındı. 31 Temmuz’da başlayan grev sona erdi.


Uzlaşmanın ardından Metro AŞ Genel Müdürlüğü önünde bekleyen gazetecilere açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası Şube Sekreteri Aytaç Yılmaz da “Her iki taraf da memnun, uzlaşı ile bitirdik. Ayrıntıyı daha sonra açıklayacağız" dedi.

Sendika en yüksek 33 bin 500 TL, en düşük 31 bin 200 TL giydirilmiş ücret istemişti

Sendika ve büyükşehir belediyesi arasında uzlaşmaya varılan ücretlere ilişkin açıklama yapılmadı. Sözleşmede işçilerin ücretlerinin dört grup halinde toplanarak, birinci ve ikinci grup günlük yevmiye 640 TL, üçüncü grup 570 TL, dördüncü grup ise 550 TL olarak anlaşıldığı basına yansıyan bilgiler arasında.

Subway workers strike in Izmir, Turkey
Subway workers strike in Izmir, Turkey


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, grevdeki çalışanlara SODEM-SEN’in en yüksek giydirilmiş net ücret olarak 25 bin 9 TL, en düşük giydirilmiş net ücret olarak ise 22 bin 105 TL teklif verdiğini açıklamıştı. Soyer, “Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor” ifadelerini de kullanmıştı.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral ise, “En son geldiğimiz yerde taleplerimiz; en yüksek giydirilmiş ücrette 33 bin 500 TL. En düşük giydirilmiş ücrette ise 31 bin 200 TL. Bu verilsin, 1 saat sonra sözleşmeyi imzalarız” demişti.

27 Şubat 2023'ten bu yana devam eden TİS görüşmelerinde tarafların iş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi talepleri içeren 11 maddede anlaşamaması üzerine yetkili sendika kararıyla grev başlatılmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG