Erişilebilirlik

İzmir’de TGB üyeleri ABD askerinin başına çuval geçirdi, ABD Büyükelçiliği “hızlı müdahale” için makamlara teşekkür etti


 Türkiye Gençlik Birliği
Türkiye Gençlik Birliği

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, İzmir Limanı’na demirleyen “USS Wasp” adlı Amerikan savaş gemisinde görevli bir askeri personelin başına çuval geçirdi. İzmir Valiliği olaya ilişkin açıklamasında, ABD vatandaşı sivil giyimli 2 askeri personele fiziki saldırıda bulunulduğunu ve olaya ilişkin 15 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

TGB, çuval geçirme anına ait görüntüleri kendi sosyal medya hesabından yayınladı. Paylaşımda, “ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp’ta görevli ABD askerlerine çuval geçirdik! Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!” açıklaması yapıldı.

Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu geminin limana demirlemesini protesto etmeye hazırlanırken Vatan Partisi’ne yakınlığıyla bilinen TGB üyesi bir grup, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyen ve ABD askeri olduğu belirtilen bir kişinin etrafını sararak başına çuval geçirdi.

Grup tarafından “Yankee go home” sloganları atılırken, polis ekipleri olaya müdahale etti.

TGB’nin açıklamasına göre, polisin müdahalesi sonucu TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir Valiliği’nden açıklama

İzmir Valiliği’nden olaya ilişkin yapılan açıklamada, “Türkiye Gençlik Birliği üyesi 2’si kadın, 13’ü erkek toplam 15 şahıstan oluşan grup tarafından, ABD vatandaşı sivil giyimli 2 askerî personele fizikî saldırıda bulunulmuştur. Ayrıca, 5 sivil giyimli ABD askerinin de uzaktan görerek dahil olduğu olaya, emniyet güçlerimiz tarafından süratle müdahale edilmiştir” denildi.

Açıklamada olayı gerçekleştiren 15 kişinin yakalanarak savcının talimatıyla gözaltına alındığı ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

ABD Büyükelçiliği: “Türk makamlarına teşekkür ederiz”

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği olayla ilgili olarak sosyal medya platformu X’te bir açıklama yayınladı.

Büyükelçilik açıklamasında, “USS Wasp’te görevli ABD’li askeri personelin bugün İzmir’de saldırıya maruz kaldığını ve şu an güvende olduğunu teyit ederiz. Olaya hızlı müdahale etmelerinden ve olayla ilgili soruşturma başlatmalarından dolayı Türk makamlarına teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.i

Bir Beyaz Saray sözcüsü de Washington'un saldırıdan “rahatsızlık duyduğunu” ancak “Türk polisinin bu konuyu ciddiye almasını ve sorumluları adalet önüne çıkarmasını takdirle karşıladıklarını” belirtti.

TKP: “Gemi gidene kadar liman önünde nöbet tutacağız”

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de ABD savaş gemisini İzmir Limanı önünde toplanarak protesto etti. “Katil ABD işbirlikçi AKP” sloganlarıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden limana yürüyen TKP üyesi grup burada basın açıklaması yaptı. Grup, ABD savaş gemisi İzmir’i terk edene kadar liman önünde nöbet tutacaklarını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, geminin 1-5 Eylül tarihleri arasında İzmir Limanı’nı ziyaret edeceğini duyurmuştu. ABD’ye ait amfibi hücum gemisi Pazartesi günü İzmir Limanı’na demir attı.

USS Wasp’ın İsrail'e olası saldırılara karşı Amerikan yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibik hücum gemisinden biri olduğu basına yansıyan bilgiler arasında. Geminin Ağustos ayında Güney Kıbrıs'ta bulunan Limasol Limanı’na demirlemesi de tepkilere yol açmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda ise, USS Wasp gemisinin Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi olan TCG Anadolu ve TCG Gökova ile 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı düzenlediği bilgisi verilmişti.

İzmir'de yaşanan hadise, 21 yıl önce Türk askerlerine Irak’ta ABD askerlerinin yaptığı muameleyi anımsattı. 4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye kentinde, Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı'na bağlı 150’ye yakın asker, kentte konuşlu Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait büroyu basarak, 11 Türk askerinin başına çuval geçirmiş ve tutuklayarak sorgulamıştı. Olay, Türkiye ile ABD arasında krize yol açmıştı.

Türkiye’de geçmişte de TGB’nin karıştığı benzer olaylar yaşanmıştı. 2014 yılı Kasım ayında Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, İstanbul Eminönü’ndeki iskele meydanında bulunan sivil kıyafetli üç Amerikan askerine kırmızı boya atarak başlarına çuval geçirmeye teşebbüs etmişti. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği saldırıyı kınamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG