Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından yurt çapında olduğu gibi İzmir’den de deprem bölgelerine yardım seferberliği başladı. Çok sayıda arama kurtarma ekibi depremin yıkıma uğrattığı illere doğru yola çıkarken, İzmirliler de Valilik ve belediyeler tarafından başlatılan yardım kampanyalarına akın etti.
Kentte yaşayanlar depremi duydukları erken saatlerden itibaren Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi'ne giderek deprem bölgesine kan bağışlamak için sıraya da girdi.
İzmir Valiliği depremin hemen ardından İzmir’den depremzedelere gönderilecek yardımlarla ilgili koordinasyon toplantısı düzenledi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in başkanlık ettiği toplantıya Ege Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilgili kurum, kuruluş ve STK yetkilileri de katıldı.
Vali Köşger’in sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, İzmir AFAD’dan 3 arama kurtarma aracı, 2 arama kurtarma köpeği ve 30 personel Osmaniye iline, İl Sağlık Müdürlüğü’nden 7 UMKE Timi, 30 personel, 5112 ambulans ekibi, 16 personel, 1 mobil komuta aracı ve 48 personel Hatay’a doğru yola çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan 6 itfaiye aracı, 30 personel ve 2 köpek ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 7 araç, 3000 kişilik yemek tırı ve 41 personel Osmaniye’ye doğru hareket etti. İzmir Emniyet Müdürlüğü, İzmir İl Jandarma Komutanlığı, İzmir Kızılay, GEA İnsani Yardım Derneği, İzmir SAR Arama Kurtarma Acil Yardım Derneği’nin de aralarında olduğu kentteki tüm kurumlardan toplam 1345 personel hava yolu ve 32 ekip aracı ile afet bölgelerine doğru yola çıktı.
Valilik yardımları Kızılay’da topluyor
İzmir’de farklı kurumlar tarafından yardım çağrıları yapılırken valilik önce yardımların bekletilmesi çağrısında bulundu. Valilik daha sonra yaptığı açıklamada ise yardımların Kızılay’a ulaştırılmasını istedi.
Valilik tarafından yapılan ilk duyuruda, “Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen deprem sonrasında, ilimizden bölgeye yapılacak yardım faaliyetleri, valiliğimiz koordinesinde yürütülecektir. An itibarıyla, bireysel, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarca yapılacak yardımların BEKLETİLMESİ ve yardımların türü ve içeriği ile ilgili olarak valiliğimizden yapılacak duyuruların dikkate alınması önemle rica olunur” dendi.
Valilik daha sonra yardımların Türk Kızılay Afet Yönetim Merkezi’ne ulaştırılabileceğini belirterek özellikle ısıtıcı, battaniye, bebek bezi, kadın hijyen malzemeleri, yetişkin-çocuk bot ve montun daha öncelikli ve önemli olduğunu duyurdu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de yardım kampanyası başlattı
Depremin ardından ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, İzmirli işadamlarının oluşturduğu İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri ile biraraya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise bölgede ihtiyaç duyulan malzemelerin toplanması ve hızlı bir şekilde ulaştırılması için “Umut Hareketi” adını verdikleri bir kampanya başlattıklarını açıkladı
AFAD ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyonlu bir şekilde hareket ettiklerini belirten Soyer, acil gitmesi gereken battaniye, ısıtıcı, çadır, çadır altı mat gibi malzemeleri uçakla göndereceklerini söyledi. Soyer İzmirliler’in yardım malzemelerini Kültürpark - Alsancak, Celal Atik Spor Salonu’na veya Gaziemir Fuar İzmir'e ulaştırabileceklerini duyurdu.
Soyer, daha sonra ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda, ilk aşamada toplanan yardım malzemelerinin uçakla Adana'ya ulaştırılacağını söyledi. Soyer, “Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile konuştuk, büyük depoları var, uçağı onlar karşılayacak. Dağıtımı da onlar organize edecek” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyasının acil ihtiyaç listesinde battaniye, uyku tulumu, gıda paketi, sıcak yemek, bot ve mont, hijyen paketi ve çadır yer aldı. Kampanyaya destek olmak isteyenler umuthareketi.izmir.bel.tr adresinden sunulan destek paketlerinden de istedikleri miktarda satın alabiliyor.
İzmirliler 2020’deki depremi hatırladı
Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyasına akın eden İzmirliler, VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Kampanyayı sosyal medya üzerinden duyarak geldiğini söyleyen Elif Kahramanlı 30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremi hatırlatarak, “Biz de aynı şeyleri yaşadık. Burada da büyük bir deprem oldu. O yüzden bu soğukta çoluk çocuk, kadın, bir sürü insan hepsine yardım etmek zorundayız diye düşünüyorum. Bunu bir insani görev olarak düşünüyorum. Battaniyeler, çocuk kıyafetleri, ayakkabılar, kadınlar, erkekler için kullanılmamış ya da kullanılmış ama hasar görmemiş kıyafetleri getirmeye çalıştık” diye konuştu.
İzmirliler’e kendilerini depremzedelerin yerine koyarak yardımda bulunmaları için çağrıda bulunan Kahramanlı, “Sabahtan beri ağlıyorum, orada haber alamadığım arkadaşlarım da var” dedi.
“Deprem kuşağında yaşadığımız için artık herkes birbirine destek vermeli”
Herkesin elinde avucunda ne varsa depremzedelere yardım etmesini isteyen Sedat Gülkesen ise, “Ben mont getirdim, battaniye getirdim, ayakkabı getirdim, çorap getirdim, içlik getirdim. Şu an kış ayları, en çok bunlar yardımcı olacak. Deprem kuşağında yaşadığımız için artık herkes birbirine destek vermeli. Bugün oraya yarın buraya; hiç fark etmiyor artık” şeklinde konuştu. Depremde Malatya’da yakınlarının bulunduğunu da söyleyen Gülkesen, “Var o tarafta yakınlarımız. Durumları iyi. Biz kendimiz de Malatyalıyız zaten ama artık bunun Malatya’sı İzmir’i yok. Bu, milli birlik ve beraberlik duygusu içinde olan bir yardım kampanyası” dedi.
Yasemin Evcimen de tüm Türkiye’ye depremzedeler için birlik olma çağrısında bulunarak, “Bugünden daha kötü bir gün yok. Orada şu anda herkes çok mağdur. Orada ‘sen o’sun sen bu’sun' yok artık. Sadece ölüm var, soğuk var, açlık var” diye konuştu.
Enkaz altında yaşam mücadelesi verenlerden çok etkilendiklerini kaydeden Hakan Kutluata da “Sabah televizyonu açtık, ilk uyandığımızda gözlerimizi açtığımızda böyle acı bir haberle karşılaştık. Bundan çok etkilendik. ‘Kendi başımıza da gelebilir’ düşüncesiyle ‘ne yapabiliriz’ diye kendi kendimize sorguladık. Çevremizdeki insanlara haber verdik. Çocuklarımızın giyilmemiş elbiseleri, fazla kullanılmamış eşyalar, battaniye ve buna benzer şeyler getirdik” dedi.
Yardım kampanyasına battaniye ve ısıtıcı getiren Emrah Demirpolat ise “Burada birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Bu vatanın her tarafı bizim. Doğudan batıya bütün insanlar bizim kardeşimiz. Birliğimizi bozmayalım, böyle kötü durumlarda mutlaka birbirimize destek olmamız gerekiyor. Biz bu soğukta on dakika dışarıda duramazken oradaki insanların evlerinin olmayışı ne zaman sıcak bir alana gideceklerini düşünmek bile insanın tüylerini işin doğrusu ürpertiyor. Allah yardımcıları olsun” diye konuştu.
İzmir iş dünyası da teyakkuzda
İzmir iş dünyası da depremzedeler için harekete geçti. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri’nin aralarında yer aldığı kuruluşlar üyelerine ve vatandaşlarına yardım çağrısı yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Bugünden itibaren tek gündemimiz depremin yaralarını sarmak” derken, EİB olarak ilk etapta kışlık giysi, çorap, iç giyim, kışlık ayakkabı, bot, battaniye, polar, uyku tulumu, kuru gıda ve bebek bezi talepleri karşılamak için bir depo kiraladıklarını söyledi. Eskinazi, “Toplanacak malzemeleri AFAD koordinasyonunda, AFAD’ın istediği noktalara teslim edeceğiz” dedi.
Üniversite hastanesi depremzedeler için hazır
Ege Üniversitesi, üniversite hastanesini deprem bölgelerinden sevk edilebilecek hastalar için hazırlarken, kan bağışı kampanyası da başlattı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan gönüllü sağlık personelinin deprem bölgesine yönlendirilmesi kararı alındı.