Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na gelen çoklu baro ve baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik yasa teklifi, İzmir Barosu’na üye avukatlar tarafından oturma eylemiyle protesto edildi.
Gündoğdu Meydanı’ndaki eylemde “İstibdada karşı hürriyeti savunuyoruz” ve “Barolara, meslek odalarına ve sendikalara özgürlük” dövizleri taşındı, “savunma susmayacak” sloganı atıldı. Oturma eyleminde Piraksis müzik grubu şarkılarını seslendirdi, “Duvara Karşı” tiyatro grubu Nazım Hikmet’ten şiirler okudu.
“Aklıselimin galip geleceğini umuyoruz”
VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelmiş olsa da bu teklifin hala reddedilme ihtimali olduğunu söyledi. Yücel, “O yüzden mücadele etmeye devam ediyoruz. Hiçbir karanlık sonsuza değin sürmüyor. Biz aklıselimin galip geleceğini, doğru olanın gerçekleşeceğini umuyoruz. Meclis’te hala vicdanıyla hareket eden, hala talimatların dışında karar verebilecek milletvekillerinin olduğuna inanmak istiyoruz. Bunun için de buradayız. Yalnız biz değil, Türkiye’nin dört bir tarafında barolar bugün yine sokakta, bugün yine adliyelerde, bugün yine ‘yanlış yapıyorsunuz’ demek için harekete geçtiler” dedi.
Baro başkanlarının Ankara’da buluşacağını ve kendisinin de başkente hareket edeceğini belirten Yücel, eylemlerin bütün Genel Kurul süresince devam edeceğini vurguladı. Yücel, “Dinlesinler istiyoruz. Çünkü şuna inanıyoruz, dinlerlerse anlayacaklar. Anlamak gibi bir niyetleri varsa, iyi niyetlilerse… Çünkü biz sahici bir şey söylüyoruz, doğru bir şey söylüyoruz ve karşımıza koyabildikleri en ufak bir argüman bile yok” diye konuştu.
“Her yolu, her seçeneği sonuna kadar sürdüreceğiz”
Teklifin Genel Kurul’da kabul edilmesi ihtimali karşısında mücadeleye devam edeceklerini belirten İzmir Barosu Başkanı şunları söyledi: “Sonraki süreçleri var. Anayasa Mahkemesi var. Başka mekanizmaları var. Bizler hukukçuyuz. Her yolu, her seçeneği sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Bir taraftan da burada oynanan oyunu görmesi için yurttaşı aydınlatmaya devam edeceğiz. Bu mücadelenin sonunda kazanacağımıza da kesinlikle inanıyoruz”.
“Hukuk yandaşlık tanımaz”
Yücel, teklif yasalaşsa ve uygulamaya geçse bile iktidarın istediği sonuca ulaşamayacağını da sözlerine ekledi: “AK barolar istiyorlar. AK Parti’ye bağlı, siyasi iktidara bağlı barolar istiyorlar. Ama bir şeyi gözden kaçırıyorlar. Hukukçular, hangi siyasi eğilimden olurlarsa olsunlar hukuk devleti, demokrasi ve insan hakları konusunda ortaklaşabilirler. İşte bunun örneği 19 Mayıs bildirisidir, 1 Haziran bildirisidir, 19-22 Haziran yürüyüşüdür, Meclis önündeki bekleyişimizdir. Orada her siyasi partiye gönül vermiş, her akımdan, her düşünceden insan vardı. MHP’lisi vardı, AKP’lisi vardı, benim gibi sosyalist olanı vardı, parti tutmayanı vardı, CHP’li olanı vardı. Ama bir ortak paydada buluşabildik. Hukuk dedik, hukukun evrensel ilkeleri dedik. Demokrasi dedik ve insan hakları dedik. Burası bizi birleştiren nokta. Hukukçuların temel özelliği budur zaten. Bu kanun teklifine karşı çıkıyor olmamızın temelinde de bu yatıyor. Çünkü diyoruz ki hukuk yandaşlık tanımaz. Yandaşlığı hukukun içine, mahkeme salonlarına, avukatlık bürolarına, barolara sokarsanız orada artık adaletten söz etmeniz mümkün olmaz ve kaybeden yurttaş olur”.