Erişilebilirlik

İzmir’de 1 Mayıs şarkılar ve halaylarla kutlandı


Sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri dört ayrı koldan kortejler oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na giriş yaptı.
Sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri dört ayrı koldan kortejler oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na giriş yaptı.

İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının adresi bu yıl da Gündoğdu Meydanı oldu. İstanbul’da yaşanan 1 Mayıs geriliminin aksine İzmir’de bayram şarkılar ve halaylar eşliğinde coşkuyla kutlandı. Birçok İzmirli kutlamalara çocuklarıyla katıldı.

Kutlamaların yapıldığı Alsancak'a çıkan yolların bazıları kapatıldı. Sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri dört ayrı koldan kortejler oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

İzmir’de 1 Mayıs şarkılar ve halaylarla kutlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı da Lozan Meydanı’ndan kortej yürüyüşüyle Gündoğdu Meydanı’na ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yanısıra CHP milletvekilleri ile ilçe belediye başkanları da kutlamalara katıldı.

Kutlama alanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Alanda sık sık İstanbul Taksim Meydanı’nda kutlama yasağına ve Taksim’e çıkmak isteyenlere polisin müdahalesine tepki olarak, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atıldı.

Konuşmalarda Taksim’e selam gönderildi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, konuşmasında Taksim’e selam gönderdi.

Sarı, “Ekmek, adalet, hürriyet için 1 Mayıs meydanlarındayız. Bu düzen böyle gitmez diyenler, bugün alanları hınca hınç doldurdu. Bugün Gündoğdu Meydanı’ndan Taksim’e bin selam gönderiyoruz, Taksim’de düşene, dövüşene bin selam olsun” dedi.

Tertip komitesi adına ortak basın açıklamasını ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak okudu.

Konuşmasına 1 Mayıs 1977'te yapılan kutlamalar sırasında hayatını kaybeden işçileri anarak başlayan Çakmak, Taksim Meydanı’na yürümek isteyenleri de selamladı.

Ücretli çalışanların geçim ve yaşam şartlarının her geçen gün zorlaştığını söyleyen Çakmak, “Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetti” dedi.

“Ülkemiz her alanda ‘güvencesizler cumhuriyeti’ haline gelmiştir”

Kayıtdışı istihdam sorununun devam ettiğini kaydeden Çakmak, “Başta kadın emekçiler olmak üzere, tüm emekçilere daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılmaktadır. Ülkemiz her alanda ‘güvencesizler cumhuriyeti’ haline gelmiştir” diye konuştu.

Çakmak, “Emeğin sömürülmediği, sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmediği, grev hakkının yasaklanmadığı, KHK (kanun hükmünde kararname) ve fiili OHAL (olağanüstü hal) rejimine son verildiği, emperyalist güçlerin yarattığı savaşların hiç olmadığı, çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin olmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak sayılmadığı, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Moğollar grubunun konseriyle sona erdi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG