Erişilebilirlik

İtalya’nın Prato Kentinde Çinli Göçmenler Rahatsız


İtalya’nın Prato Kentinde Çinli Göçmenler Rahatsız
İtalya’nın Prato Kentinde Çinli Göçmenler Rahatsız

İtalya’nın Floransa kenti yakınlarındaki Prato kasabasında yaklaşık 40 bin Çinli göçmen yaşıyor. Bu göçmenlerin bazıları yasal, bazılarıysa kaçak. Çinli göçmenler kasabanın toplam nüfusunun dörtte birini oluşturuyor.

Bu göçmenlerin çoğu Wenzhou kasabasından ve hemen hepsi tekstil sektöründe çalışıyor. Göçmenler günde 1 milyon tekstil ürünü üretiyor. Son aylarda kasabanın yerli halkıyla Çinliler arasında gerginlik yaşanıyor. Yerli halk Çinliler’i oyunu kuralına göre oynamamakla suçluyor.

Basit bir italyan deyişi Çinliler’in neden Prato’yu tercih ettiklerini açıklıyor. Pronto Moda ya da hazır moda. Kasabanın hemen dışındaki sanayi bölgesinde kumaş boyama fabrikaları, depo ve atölyeler var. Buralarda Çinliler tarafından ucuz kıyafetler üretiliyor. Bütün dünyaya satılan giysilerin üzerinde “Made in İtaly”/“İtalyan Malı” yazıyor.

Ekonomi muhabiri Silvia Perrachi Çinli göçmenlerin Prato’da bu sektörü nasıl ele geçirdiklerini incelemiş. Perrachi şunları söylüyor:

“Prato’daki Çinliler malzeme temin etmek de dahil her sektörü ele geçirmiş durumda. Kumaşlar Çin’den alınıyor. İtalya’da boyanıyor, kesilip biçilip dikildikten sonra mağazalara gönderiliyor.”

İlk Çinli göçmenler Prato’ya 30 yıl önce yerleşmiş ve yeni yatırımcılar olarak iyi kabul görmüşler. Prato halkı şimdiyse Çinliler’e sırtını dönüyor. Bir zamanlar solun merkezi olan kasaba şimdi sağ partilere ve göçmen karşıtı Kuzey Ligi Partisi’ne oy veriyor.

Polisin fabrikalardaki kaçak göçmenleri ele geçirmek için yaptığı operasyonlardan sonra kasabada gerginlik tırmanmış. Yetkililer bir çok Çinli’nin Avrupa standartlarına aykırı ortamlarda çalıştığını ve bazı işyerlerinin vergi ödemediğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi fabrikalardan birinde çekilen bu fotoğrafları ele geçirdi. Fabrika sahipleri kameraların fabrikaya girmesine izin vermedi. Çin halkının korku içinde yaşadığını söyleyen bazı göçmenler kameralara konuşmaktan çekindi.

Prato Belediye Başkanı Roberto Cenni, ailesinin tekstil işinde uzun bir geçmişi olduğunu söylüyor ve fabrikalara yapılan baskınları savunuyor:

“Mayıs ayında 154 fabrika kaçak işçi çalıştırdığı ve çok ciddi yasadışı suçlara karıştığı için kapatıldı. Bu fabrikalarda çok ağır suçlar işleniyor.”

Çinliler baskınların sağcı medya ve siyasetçileri sevindirmek için düzenlendiği görüşünde. Göçmenler ayrımcılığa uğradıklarını söylüyor. Lin Xia 20 yıldır Prato’da yaşıyor. Küçük bir iş imparatorluğu kuran Xia İtalyanca konuşuyor:

“Sektörü düzene sokma gereğini anlıyorum ama bunu yapış şekillerinden memnun değilim. Fabrikalar yasal yollarla kapatılmıyor. Kaçak göçmenleri tutukluyorlar ama bir kaç saat sonra serbest bırakıyorlar. Ancak bu kişiler bir ay süreyle evlerine giremiyor. Bu yüzden de sokakta kendi hallerine bırakılıp sefil ediliyor.”

Prato’da tekstil sektörünün geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Kasabada tekstil müzesi bile var. Ancak İtalyan şirketler zorlanırken Çinli şirketler işi büyütüyor. İtalyan işadamları Çinliler’i kasabanın şöhretine gölge düşürmekle suçluyor.

Maurizio Bonas “Made in İtaly”/”İtalyan Malı” adlı bir örgüt kurmuş. Örgüt italyan mallarının imajını korumayı hedefliyor. Maurizio Bonas şunları söylüyor:

“Avrupa’daki fabrikaları korumamız lazım. Buralarda çalışan insanları savunmalıyız. Hep başkalarına yardım ederek kendi insanımızı görmezden gelemeyiz.”

Prato, Avrupa’da yaşanan göçmenlik sorununun yalnızca küçük bir örneği. Gelenekleriyle gurur duyan bu tarihi mekan, değişen dünyanın yeni koşulları tarafından zorlanıyor ve ciddi bir sınavdan geçiyor.

XS
SM
MD
LG