Erişilebilirlik

İtalya’da özel plaj ruhsatlarına Avrupa Birliği müdahalesi


24 Mayıs 2020 - İtalya'da Toskana'da yerli ve yabancı turistler sahilde
24 Mayıs 2020 - İtalya'da Toskana'da yerli ve yabancı turistler sahilde

İtalya ile Avrupa Birliği (AB) arasında İtalya'nın plaj ruhsatlarının yönetimi konusunda anlaşmazlık devam ediyor. AB, İtalya'yı rekabet kurallarına uyması için zorluyor.

Avrupa Komisyonu, yaklaşık yirmi yıldır İtalya'yı şeffaflık eksikliği ve plaj ruhsatları için rekabetçi ihaleler düzenlememesi nedeniyle eleştiriyor.

AB’nin art arda gelen direktiflerine rağmen, İtalyan hükümetleri mevcut ruhsatları açık prosedürler olmadan yenilemeye devam etti.

Başbakan Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı hükümeti tarafından onaylanan bu uzatmanın son olması bekleniyor. İtalya'nın artık 2025'in başlarında AB kurallarına uyması gerekiyor.

İtalya'daki plaj ruhsatları bugüne kadar geleneksel olarak nesilden nesile aktarılıyordu. Ancak bu fiili bir tekel yarattı.

Plaj ziyaretçileri için günlük maliyet, temel ihtiyaçlar için 25 Euro’dan başlıyor, lüks tatil köylerinde birkaç yüz Euro’ya kadar çıkarak değişkenlik gösteriyor.


İşletmelerine büyük yatırım yaptıklarını söyleyen plaj işletmecileri, gelecekteki ihalelerde tazminat veya ayrıcalıklı muamele talep ediyor.

9 Ağustos'ta yüzlerce işletmeci, geleceğin belirsizliği konusunda endişelerini dile getirerek protesto amacıyla sembolik olarak işletmelerini kapattı.

Ekonomistler, plaj ruhsatı sahiplerinin uzun zamandır ayrıcalıklı konumlarını istismar ettiğini, devlete asgari ücretler öderken önemli karlar elde ettiğini savunuyor.

Geçtiğimiz yıl Meloni hükümeti, 2006 yılında çeşitli sektörlerde daha fazla rekabetin sağlanması amacıyla onaylanan Bolkestein direktifine uymamasını haklı göstermek için Brüksel'e bir harita raporu sundu.

Rapordaki verilerle, İtalyan kıyı şeridinin sadece yüzde 33'ünün imtiyaz altında olup, bunun da “plaj kaynaklarında kıtlık” yaşanmadığını ve dolayısıyla AB kurallarının gerektirdiği rekabetçi ihalelere gerek olmadığını gösterdiği ileri sürüldü.

Ancak AB temsilcileri, Meloni hükümetinin sunduğu haritalandırmanın 11 bin kilometrelik kıyı şeridini hesaba kattığını, buna kayalık kıyılar ve asla imtiyaz için uygun olmayacak yüzülebilir olmayan alanların da dahil olduğunu belirterek İtalya'nın rekabet ihlalinin devam ettiğini söyledi.

2019'dan bu yana İtalyan plajlarındaki boş alanları geri almak için protestolar düzenleyen “Mare Libero” (Özgür Deniz) adlı derneğin üyeleri, ihale sürecine yeni kurallar getirilmesinin plaj müdavimlerine yeterince özgür erişim sağlanmasına da yardımcı olacağını umuyor.

Mare Libero'nun orta Lazio bölgesi koordinatörü Roberto del Bove, “İtalyan devletinin en az yüzde 50'si imtiyaz altında olmak üzere, adil bir miktarda ücretsiz plajı yeniden tesis etmesini istiyoruz” dedi.

"Mare Libero" gibi gruplar, plajların en az yüzde 50'sinin halka açık ve ücretsiz kalmasını garanti altına alacak reformlar için çabalıyor ve mevcut sistemin özel işletmeleri kayırdığını söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG