İsveç yargısı, terör örgütü PKK’yı finanse etme girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi hakkındaki karar onadı. Temyiz mahkemesi kararının, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecine etkisi olabilir.
Ankara, Stockholm’ü topraklarında terör gruplarının üyelerini barındırmakla suçluyor ve NATO'ya katılmadan önce bu grupların üzerine gitmesi gerektiğini söylüyor.
PKK, İsveç'in üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin yanısıra ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Temmuz ayında İsveç'te bir alt mahkeme, Kürt kökenli Türk vatandaşı Yahya Güngör'ü dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırmış ve silahlı suç işleme, gasp girişimi ve teröre finansal destek sağlama girişiminde bulunmaktan hapis cezasını tamamlaması sonrasında sınırdışı edilmesine hükmetmişti.
Svea Temyiz Mahkemesi, Yahya Güngör'ün Stockholm'de bir Kürt işadamına PKK'ya para ödemesi için silah zoruyla baskı yapmaya çalıştığını tespit etti. Temyiz mahkemesinin hükmü, daha önce bölge mahkemesinin verdiği kararla örtüşüyor.
Temyiz mahkemesi, Stockholm bölge mahkemesinin kararını onadığını kaydetti; ancak Güngör hakkındaki sınırdışı kararını bozdu.
Karar metninde, “Temyiz Mahkemesi, hapis cezası süresinin tamamlanması sonrasında sınırdışı kararının uygulanmasında engeller olacağı değerlendirmesini yaptı” denildi.
İsveç, NATO üyeliği için Türkiye'yle müzakereler sonucu üzerinde anlaşılan talepleri yerine getirdiğini kaydediyor. Bu talepler arasında terör örgütü üyesi olmanın yasadışı kabul edilmesini sağlayan yeni bir yasanın geçirilmesi de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin sonbaharda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacağını ancak Stockholm’ün de buna karşılık terörle mücadelede adımlar atmasını beklediğini kaydetmişti.
İsveç ve komşusu Finlandiya, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Finlandiya, Nisan ayında ittifaka katılmıştı.
Forum