Erişilebilirlik

İstanbul Depremi Panik Yarattı


Bugün saat 13.59’da Silivri açıklarında meydana gelen ve Kandilli Rasathanesi’ne göre 5,7 büyüklüğünde olan deprem kentte panik yarattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada deprem nedeniyle herhangi bir ölüm haberi gelmediğini ancak sekiz yaralı olduğu bilgisi verildiğini söyledi.

Birçok İstanbullu depremin ardından bulundukları binalardan dışarı çıktı, birçok işyeri çalışanlarını evlere gönderdi.

Cep telefonu şebekeleri geçici olarak servis sağlayamadı.

İstanbul ve Kocaeli’nde okullar tatil edildi.

İlk depremden sonraki yarım saatte önce 3,1 ardından 3,7 ve en son 4,7 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katıldığı New York’tan dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada İstanbul – Silivri merkezli depremde sekiz kişinin yaralandığını söyledi.

Erdoğan: ‘‘Gerekli koordinasyon sağlanacak’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD’ın verdiği bilgiler itibariyle 5,8 şiddetinde olan depremin ardından 28 artçı sarsıntı oluştuğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında İstanbul Valiliği bünyesinde deprem konusunda gerekli koordinasyonun sağlanacağını açıkladı.

İstanbul’da yaşanan depreme ilişkin sosyal medyada bazı şahıslarca vatandaşları korkutucu bazı açıklamalar yapıldığını, örneğin “Köprüleri kullanmayın” denildiğini kaydeden Erdoğan, kesinlikle resmi makamlar dışındaki böyle açıklamaların vatandaşlarca dikkate alınmamasını istedi.

Erdoğan, İstanbul’da depreme hazırlık olarak toplanma alanları azlığı ve plan değişiklikleriyle yeşil alanlara inşaatlar yapılmış olması yönündeki eleştirilere de tepki gösterdi. Erdoğan, AFAD’ın açıkladığı gibi İstanbul’da halihazırda onbinlerce toplanma alanı bulunduğunu söyleyerek, belki imar planı değişiklikleriyle buralarda değişiklikler olabileceğini ancak toplanma alanları bulunduğunu dile getirdi.

İmamoğlu: "Teyakkuzdayız, belediyeler ve merkezi hükümet sorumluluk almalı"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da ilk açıklamasında İstanbul'da bir hasar olmadığını söylese de sonrasında iki caminin minaresinin hasar gördüğünü söyledi.

Daha sonra AKOM’da gazetecilere açıklama yapan İmamoğlu, “Sarıyer ve Avcılar’da iki caminin minaresinin hasar gördüğünü tespit ettik. Yapılarla ilgili çokça ihbar aldık. Bir kısmı asılsız, diğerleriyle ilgili ekiplerimiz sahada. Tüm büyükşehir belediyesi teyakkuzdadır. Bizler için çok önemli ikaz. İstanbul 1999 Depremi’n yaşadıktan sonra tatmin edici bir seviye gelemedik. Deprem milli bir sorunudur. Hereksin bir araya gelip adımlar atması gerekiyor. Belediyeler merkezi hükümet sorumluluk alması gerekiyor. Son dönemde İstanbul’un merkezi ilçeleri başta olmak üzere 800’ün üzerinde deprem toplanma merkezi tespiti yaptık. Bu tespitler büyük bir eksikliği giderilecek. Yapıların güçlendirilmesi gerekiyor. Depreme çare üretmek zorundayız” dedi.

Kızılay Başkanı: “Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler”

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da evleri hasarlı olan İstanbulluların evlerine girmemesi yönünde bir çağrıda bulundu.

Dr. Kınık, “İstanbul Silivri açıklarında 5,7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler.

Bu deprem Marmara’da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri)sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor” dedi.

Prof. Yaltırak: “Marmara’da olması gereken oluyor”

İstanbul’un kaçınılmaz depreme hazırlıklarının çok yetersiz olduğunu söyleyen İTÜ Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Cenk Yaltırak, önceki meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki sarsıntının ardından bölgedeki artçı olmayan sarsıntılar olduğunu ifade etti.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Prof. Yaltırak, “Dünden beri Marmara Denizi’nde anormal hareketlilik oluyordu. Herkes bir İstanbul Depremi tutturmuş gidiyor. Olacak depremin adı, Doğu Marmara Depremi ya da Marmara Depremleri olabilir. Bu deprem kaçınılmaz olarak olacak ama yetkililer bunu ne kadar umursuyor? Bakın 1509, 1754, 1766-1,1766-2 depremleri en son depremlerdir. 1894 depremi Adalar fayında normal fay depremidir 1999 Depremi’nde tekrar kırılmamıştır. Bu nedenle Marmara’da 2016’dan beri süren mikro deprem fırtınaları, Doğu Marmara Çınarcık açıkları, İmralı açıkları ve Silivri açıkları olmak üzere üç küme oluşturmaktadır. Bunlar ana faylara açılı sistemlerde stresin yükseldiğini ve depremlere dönüştüğünü gösterir. Marmara’da olması gereken oluyor. Biz ise hala meleklerin cinsiyetini tartışıyoruz” dedi

Depremin büyüklüğü yönünde farklı açıklamalar

Yerkabuğundaki sismolojik faaliyetleri ölçen merkezler, İstanbul’daki depremin büyüklüğü hakkında farklı sonuçlar ortaya koydu.

Hem AFAD hem de Avrupa Sismoloji Merkezi, Kandilli Rasathanesi’nin sonuçlarından farklı bulgular elde etti.

Avrupa Sismoloji Merkezi depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklarken AFAD ise 5,8 şiddetinde olduğunu duyurdu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG