Erişilebilirlik

"İsrail'in İran misillemesi nükleer ya da petrol tesislerini değil, askeri tesisleri hedef alacak"


İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Taybeh köyüne düzenlediği hava saldırısının ardından bölgeden dumanlar yükseliyor- 15 Ekim 2024.
İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Taybeh köyüne düzenlediği hava saldırısının ardından bölgeden dumanlar yükseliyor- 15 Ekim 2024.

Amerikalı yetkililere göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'in İran'a misilleme saldırısının petrol ya da nükleer tesisleri değil sadece askeri hedefleri kapsayacağını söyledi.

Yetkililere atıfta bulunan Washington Post ve Wall Street Journal gazeteleri, Pazartesi günü geç saatlerde Netanyahu'nun bu taahhüdü geçen hafta liderler arasında yapılan bir telefon görüşmesi sırasında verdiğini bildirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail'in planlarından bahsedilmedi, sadece Biden'ın ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği desteği teyit ettiği ve İran'ın İsrail'e yönelik bir füze saldırısını kınadığı belirtildi.

İran'ın saldırısı, İsrail'in İran destekli Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesine yanıt olarak ve İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın arttığı bir dönemde geldi.

İsrail İran'a karşılık verileceğini söylerken, ABD de İsrail'i korumak için bir hava savunma füze sistemi ve bunu kullanacak ABD askerlerinin konuşlandırılacağını duyurdu.

İsrail, Lübnan saldırılarını sürdürüyor

İsrail ordusu bugün Hayfa bölgesinde hava sirenlerinin aktif hale getirildiğini ve İsrail hava savunmasının Lübnan'dan İsrail'e geçen birkaç fırlatmayı önlediğini bildirdi.

İsrail ordusu bugün güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırılarında onlarca militanın öldürüldüğünü kaydetti.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki saldırıları sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Netanyahu dün İsrail'in “Beyrut da dâhil olmak üzere Lübnan'ın her yerinde Hizbullah'ı acımadan vurmaya devam edeceği” sözünü verdi.

Lübnan Kızılhaçı, İsrail'in Pazartesi günü Lübnan'ın kuzeyinde, ülkenin güney ve doğusundaki Hizbullah militanlarının kalelerinden uzakta bir apartmana düzenlediği hava saldırısında en az 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail ordusundan hemen bir açıklama yapılmadı ve hedefin ne olduğu netlik kazanmadı. Saldırıda Aito köyündeki küçük bir apartman binası vuruldu.

Hizbullah geçen yıl İsrail'e binlerce roket, füze ve insansız hava aracı fırlatarak 60'tan fazla kişinin ölümüne neden oldu, ancak füzelerin çoğu önlendi ya da açık alanlarda vurularak çok az can kaybına neden oldu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in son bir yıldaki saldırıları Lübnan'da 2 bin 300'den fazla kişinin ölümüne neden oldu ve ölümlerin dörtte üçünden fazlası geçtiğimiz ay gerçekleşti.

Dikkatler Lübnan'a çevrilmiş olsa da İsrail, Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlenen ve bölgedeki savaşı tetikleyen saldırının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Gazze Şeridi'nde Hamas'la mücadele etmeye devam ediyor.

İsrail: "ABD'yi dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı kendimiz vereceğiz"

Bu arada, İsrail Başbakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, İsrail'in ABD'yi dinleyeceği ancak eylemlerine kendi ulusal çıkarlarına göre karar vereceği belirtildi.

Washington Post gazetesinde konuyla ilgili makalede yer verilen açıklamada, “ABD'nin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz” denildi.

Gazete, konu hakkında bilgi sahibi iki yetkiliye dayanarak Netanyahu'nun Biden yönetimine İran'daki petrol ya da nükleer tesisleri değil askeri tesisleri vurmaya istekli olduğunu söylediğini ve bunun da geniş çaplı bir savaşı önlemeye yönelik daha sınırlı bir misillemeye işaret ettiğini belirtti.

Gazeteye göre, misilleme “ABD seçimlerine siyasi müdahale” algısından kaçınacak şekilde yapılacak.

Körfez ülkeleri tedirgin

Biden, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeyeceğini söylerken, petrol piyasaları da İsrail'in İran petrol sahalarını vurma ihtimaline karşın tedirgin.

Körfez ülkeleri, çatışmanın tırmanması halinde petrol tesislerinin ateş altında kalabileceğinden endişe duydukları için İsrail'in İran'ın petrol sahalarına saldırmasını engellemek üzere Washington'da lobi faaliyetleri yürütüyor.

İsrail, İran'ın 1 Ekim'de düzenlediği füze saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti. Füze saldırısı, İsrail ile Lübnan'daki İran destekli Hizbullah arasında hızla tırmanan çatışmanın ardından gelmişti.

Netanyahu: "İsrail UNIFIL'le ve Lübnan halkıyla savaşmıyor, Hizbullah'la savaşıyor"

Bu arada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu önceki gün ülkesinin Lübnan'ın güneyindeki BM Barış Gücü personeline kasıtlı olarak saldırdığı iddiasını yalanladı.

Netanyahu dün akşam yaptığı açıklamada, "Tam tersi bir durum söz konusudur. İsrail defalarca UNIFIL'den tehlikeden uzak durmasını ve bu bölgeden çekilmesini istedi. İsrail UNIFIL ile savaşmıyor. Lübnan halkıyla savaşmıyor. Lübnan topraklarını İsrail'e saldırmak için kullanan İran'ın destek verdiği Hizbullah ile savaşıyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) önceki gün, iki İsrail tankının barış gücü askerlerinin mevzisine ana kapıyı tahrip ederek zorla girdiğini açıklamıştı. UNIFIL ayrıca, mevzinin 100 metre yakınında birkaç el ateş edilmesiyle ortaya çıkan dumandan 15 BM askerinin etkilendiğini bildirmişti.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen de dün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in Güney Lübnan'daki barış gücü UNIFIL'i İsrail vatandaşlarını Hizbullah saldırılarından koruyamayan işe yaramaz bir güç olmakla suçlamış ve çatışmalar artarken geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG