Erişilebilirlik

İsrail’in Beyrut’taki hava saldırısında can kaybı 37’ye yükseldi


Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki saldırıda en az 37 kişi hayatını kaybetti.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki saldırıda en az 37 kişi hayatını kaybetti.

İsrail-Lübnan arasında gerginlik tırmanırken, İsrail’in Beyrut’a Cuma günü düzenlediği hava saldırısında can kaybı 37’ye yükseldi.

Hizbullah, üst düzey liderlerinden İbrahim Akil’in yanı sıra bir başka kilit isim olan Ahmed Vehbi’nin de saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre, saldırıda 7 kadın ve 3 çocuk da hayatını kaybetti.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El-Ebyad Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Beyrut'un bir banliyösüne düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısının 37'e yükseldiğini söyledi. El-Ebyad, İsrail’in saldırısında hayatını kaybedenler arasında yedi kadın ve üç çocuk da olduğunu kaydetti.

Bakan El-Ebyad gazetecilere yaptığı açıklamada, 15'i hastanede olmak üzere 68 kişinin de yaralandığını söyledi ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ölü sayısının artabileceğini sözlerine ekledi.

İsrail’in saldırısında, Cuma günü öğleden sonra Beyrut sakinlerinin evlerine döndüğü saatlerde başkentin güneyindeki Dahiye’de yoğun nüfuslu bir mahallede bir apartman bloğu vuruldu. Bu saldırı, İsrail-Hizbullah savaşında 2006’dan bu yana Lübnan başkentini hedef alan en ölümcül saldırı oldu.

LÜbnanlı yetkililerin açıklamasına göre saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocuklar da var.
LÜbnanlı yetkililerin açıklamasına göre saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocuklar da var.

Öldürülenler arasında Hizbullah'ın Rıdvan Gücü'nden sorumlu İbrahim Akil ve örgütün askeri kanadının bir diğer üst düzey komutanı Ahmed Vehbi de bulunuyordu.

Vehbi, on yıllar boyunca grup içinde önemli roller oynamış ve 1984 yılında Lübnan'ın güneyindeki bir İsrail hapishanesinde tutsak edilmiş bir komutan olarak tanımlanıyordu. Hizbullah, Vehbi'nin 1997'de Lübnan'ın güneyinde 12 İsrail askerinin ölümüyle sonuçlanan pusudaki “saha komutanlarından” biri olduğunu açıkladı.

Hizbullah Cuma gecesi yaptığı açıklamada, 15 mensubunun İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu ancak bu ölümlerin yeri konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıda toplam 16 Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü söyledi.

Saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.
Saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.

Başkentteki kalabalık Kaim caddesine düzenlenen hava saldırısında 16 dairenin bulunduğu sekiz katlı bir bina yerle bir olurken, bitişiğindeki bir başka bina da hasar gördü. Olay yerinde bulunan bir Associated Press (AP) muhabirine göre, füzeler binayı yerle bir etti ve Hizbullah yetkililerinin toplantısının yapıldığı bodrum katına kadar hasar yarattı.

Cuma günü yaşanan ölümcül saldırı, Hizbullah'ın yaklaşık bir yıldır süren çatışmalarda İsrail'in kuzeyine yönelik en yoğun bombardımanlarından birini başlatmasından saatler sonra gerçekleşti. İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi, Lübnan’dan fırlatılan Katyuşa roketlerinin çoğunu önledi.

Militan grup Hizbullah, son roket saldırılarının İsrail'in güney Lübnan'a yönelik saldırılarına bir yanıt olduğunu söyledi. Bu saldırılar, Hizbullah'a ait çağrı cihazları ve telsizlerin toplu olarak patlatılması sonucu, ikisi çocuk en az 37 kişinin ölümünden günler sonra gerçekleşti. Hizbullah’ın İsrail'i suçlu gösterdiği saldırıda yaklaşık 2,900 kişi de yaralandı.

İsrail, İsrail-Lübnan sınırında son 11 aydır devam eden çatışmalarda büyük bir tırmanışa işaret eden saldırıyla ilgisi olduğunu ne doğruladı ne de reddetti.

Diğer taraftan, AP’nin bölgedeki bir muhabirine göre İsrail Cumartesi günü güney Lübnan'a yönelik yoğun hava saldırılarını yeniledi. İsrail ordusu, hava kuvvetlerinin Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine saldırdığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Yerel medya militan grubun çok sayıda roket atarak karşılık verdiğini bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG