Erişilebilirlik

İsrail Gazze'yi bir kez daha vurdu: 90'dan fazla kişi hayatını kaybetti


Saldırı sonrasında bölgede çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
Saldırı sonrasında bölgede çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail’in Hamas yöneticisi Muhammed Deif’i hedef aldığı iddia edilen hava saldırısında, Gazze Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına göre en az 90 Filistinli hayatını kaybetti. Hamas yönetimiyse iddiaları reddetti ve İsrail’in saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştığını öne sürdü.

İsrail ordusu, saldırıda Deif’le birlikte 7 Ekim saldırılarının planlayıcısı olarak adı geçen Hamas’ın Han Yunus Tugayı komutanı Rafa Salama’yı da hedef aldığını duyurdu.

İsrail’de daha önce yapılan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan intihar saldırılarından sorumlu olarak görülen Muhammed Deif’e karşı suikast girişimleri dahil çeşitli operasyonlar daha önce de yapılmıştı. İsrail’in en çok arananlar listesinde ilk sıralarda yer alan Deif, tüm bu saldırılar ve girişimlerden kaçmayı başardı.

Deif’in hedef alındığı öne sürülen İsrail’in son hava saldırısında, en az 91 kişinin hayatını kaybetmesinin yanısıra 300 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Gazze’de hava saldırısına hedef olan bölgenin, İsrail ordusunun diğer bölgelerden tahliye emri çıkardıktan sonra Filistinliler'e defalarca gitmeleri çağrısı yaptığı 'insani güvenli bölge' olarak belirlenmiş bir alan olduğu ifade ediliyor.

Bölgede çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu ifade ediliyor.
Bölgede çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu ifade ediliyor.

İsrail ordusu, "teröristlerin sivillerin arasına saklandığını" iddia ettiği bölgenin havadan çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı. Açıklamada da "Saldırının yapıldığı yer ağaçlar, birkaç bina ve barakalarla çevrili açık bir alandı" denildi.

Muhammed Deif'in saldırıda ölüp ölmediği henüz bilinmiyor

Saldırıya ilişkin medyaya bilgi veren bir İsrail ordusu yetkilisi, hedef alınan alanın halkın kaldığı çadırların olduğu bir bölge olmadığını, aksine Hamas tarafından yönetilen operasyonel bir yerleşke olduğunu ve orada Deif'i koruyan birkaç militanın daha bulunduğunu söyledi.

İsrail ordusu, şu aşamada saldırı neticesinde Muhammed Deif’in ölüp ölmediğinin bilinmediğini, bunu belirlemek için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Buna karşı Hamas yöneticilerinden Halil El Hayya, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Deif'in saldırıda ölmediğini söyledi. El Hayya, "İsrail Başbakanı Netanyahu'ya sesleniyorum. Deif şu anda senin dinliyor ve yalanlarınla dalga geçiyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'dan açıklama

İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırının ardından bir açıklama yaptı. Netanyahu, Hamas'ın askeri şefi Muhammed Deif ve bir başka üst düzey komutanın, Cumartesi günü Gazze'de düzenlenen İsrail saldırısında öldürülüp öldürülmediğinin henüz netlik kazanmadığını söyledi ancak İsrail'in savaş hedeflerini sonuna kadar takip edeceği sözünü verdi.

İsraail Başbakanı Netanyahu Tel Aviv'de düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.
İsraail Başbakanı Netanyahu Tel Aviv'de düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Televizyonda yayınlanan basın toplantısında İsrail Başbakanı, "Her durumda Hamas'ın lider kadrosunun tamamına ulaşacağız," dedi ve İsrailli rehinelerin iadesi konusunda bir anlaşmaya varma şansının Hamas üzerindeki askeri baskının arttırılmasıyla artacağını söyledi.

Saldırıda yaralananların çoğu yakındaki Nasır Hastanesi'ne kaldırıldı ancak hastane yetkilileri, İsrail saldırısının yoğunluğu ve tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle "hastanenin artık işlevini yerine getiremediğini" belirtiyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da gelişmeleri yakından takip ettiği açıklandı. Saldırının Katar ve Doha’da devam eden ateşkes görüşmelerini nasıl etkileyeceğiyse şu aşamada belirsizliğini koruyor.

Çok sayıda kişi saldırıda ölen yakınlarının cenazelerini bölgeden taşırken yaralıların bulunduğu Nasir Hastanesi'nin imkanlarının yetersiz olduğu ifade ediliyor.
Çok sayıda kişi saldırıda ölen yakınlarının cenazelerini bölgeden taşırken yaralıların bulunduğu Nasir Hastanesi'nin imkanlarının yetersiz olduğu ifade ediliyor.

Hamas örgütüne yakın medya kurumları saldırıda en az 100 kişinin öldüğünü, ölenler arasında ilk yardım görevlililerinin de olduğunu iddia ediyor.

Hamas yetkilisi Sami Ebi Suhri de yaptığı açıklamada, Deif’in hedef alınan bölgede olup olmadığına dair yorum yapmazken İsrail ordusunun açıklamalarını "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Reuters haber ajansına konuşan Sami Ebu Zuhri, "Şehitlerin hepsi sivil ve bölge halkı olan kişiler. Bu olay Amerika'nın desteği ve dünyanın sessizliği ile soykırım savaşının vahim bir şekilde tırmanmasıydı" dedi ve saldırının İsrail'in ateşkes anlaşmasına varmakla ilgilenmediğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bu saldırının haricinde İsrail’in Gazze’nin batısına düzenlediği bir başka saldırıda da Filistinli sağlık yetkililerine göre en az 10 Filistinli hayatını kaybetti.

Saldırı bölgede yaşayanlar için beklenmeyen bir olay olarak nitelendirilirken, ambulansların sevkedildiği olay yerinde çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu görüntüler kameralara yansıdı. Bölgede yaşayanlar Gazze’nin o kısmının nispeten sakin ve güvenli kabul edilen bir bölge olduğuna işaret etti.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG