Erişilebilirlik

İsrail bir İslami Cihat komutanını Batı Şeria’daki bir camide çıkan silahlı çatışmada öldürdüğünü bildirdi


29 Ağustos 2024 - Batı Şeria'nın Tulkerim kentindeki Nur Şems kampına düzenlenen İsrail baskını sırasında İsrail askerleri bir askeri aracın yanında duruyor.
29 Ağustos 2024 - Batı Şeria'nın Tulkerim kentindeki Nur Şems kampına düzenlenen İsrail baskını sırasında İsrail askerleri bir askeri aracın yanında duruyor.

İsrail askerleri Perşembe günü Batı Şeria'da İran destekli İslami Cihat hareketinin yerel bir komutanını ve dört militanı, İsrail işgali altındaki bölgede aylardır düzenlenen en büyük saldırılardan biri sırasında çıkan çatışmada öldürdü.

Ordu, Nur Şems mülteci kampındaki bir militan ağının başı olan ve Ebu Shujaa olarak bilinen Muhhamad Cabbar’ı, Tulkerim kentindeki bir cami çevresinde çıkan “karşılıklı ateş” sırasında öldürdüğünü kaydetti. Çatışmada dört Filistinli savaşçı da öldürüldü.

İslami Cihat'ın silahlı kanadının Tulkerim birimi, son iki gün içinde öldürülen toplam Filistinli sayısını 17'ye çıkaran ölümü doğruladı ve savaşçıların Ebu Ubeyde camisi yakınlarında İsrail güçlerine saldırdığını söyledi.

Operasyon Çarşamba günü erken saatlerde helikopterler, insansız hava araçları ve zırhlı personel taşıyıcılarla desteklenen yüzlerce İsrail askerinin Tulkerim, Cenin ve Ürdün Vadisi'ndeki bölgelere baskın düzenlemesiyle başladı.

Reuters'ın görgü tanığına göre Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin topraklarındaki iki ana telekomünikasyon şirketinden biri olan Cevval’de de tam bir kesinti yaşandı.

Cenin'de daha erken saatlerde İsrail’e ait buldozerler, çöplerle kaplı sokaklarda ilerledi.

Askerler sokaklarda ve Cenin'deki ana hastanenin önünde ambulansları aradı. Savaşçıların hastaneye sığınmasını önlemek için Çarşamba günü hastaneye erişim engellenmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in bölgede geniş çaplı askeri operasyonlar başlatmasının “derinden kaygı uyandırdığını” söyledi ve derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Buna karşılık İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, operasyonların açık bir hedefi olduğunu söyledi ve amacın “İsrailli sivillere zarar verecek İran terörünü önlemek” olduğunu kaydetti.

İsrail'in Hamas militanlarıyla Gazze'de yaklaşık 11 ay önce başlayan savaşından bu yana Batı Şeria'da da İsrail güçleriyle çatışmalar tırmanıyor.

Filistinliler’in verdiği rakamlara göre, bazıları Batı Şeria'daki Filistinli topluluklara sık sık kanunsuz saldırılar düzenleyen Yahudi yerleşimciler tarafından olmak üzere savaşçı ve sivil 660'tan fazla kişi öldürüldü.

29 Ağustos 2024 - İsrail Cenin'de de operasyon düzenledi.
29 Ağustos 2024 - İsrail Cenin'de de operasyon düzenledi.

Tırmanan çatışmalar

İsrail, İran'ın Batı Şeria'daki militan gruplara silah ve destek sağladığını ve bunun sonucunda ordunun buradaki operasyonlarını hızlandırdığını kaydediyor.

Son operasyonla ilgili olarak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz gece saatlerinde X'te yaptığı bir paylaşımda, “Bu her anlamda bir savaş ve biz bunu kazanmalıyız” dedi.

Katz, İran'ı, Ürdün'ü istikrarsızlaştırmak ve Gazze'de ve İsrail'in İran'ın desteklediği Hizbullah militanlarıyla neredeyse her gün çatıştığı Lübnan'da yaptığı gibi İsrail'e karşı bir doğu cephesi kurmaya çalışmakla suçladı.

Katz, doğu cephesi tehdidini bertaraf etmek için İsrail'in “yoğun çatışma durumlarında sivillerin zarar görmesini önlemek amacıyla halkın bir mahalleden diğerine geçici olarak tahliye edilmesine izin vermek dahil gerekli tüm araçları” kullanması gerektiğini söyledi.

Gazze Şeridi'nde tahliye emirleri, kıyı bölgesinde yaşayan 2,3 milyon insanın neredeyse tamamının birkaç kez yerlerinden edilmesine ve ölümle sonuçlanan açlık ve hastalıklara yol açtı.

29 Ağustos 2024 - İsrail, Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampında bir apartman binasını vurdu.
29 Ağustos 2024 - İsrail, Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampında bir apartman binasını vurdu.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonunun yoğunlaştırılmış ölçeğinin zorla yerinden etme, kritik altyapının tahrip edilmesi ve “toplu cezalandırma” önlemlerinde artışa neden olmasının muhtemel olduğunu söyledi. İsrail'in hamlelerini “apartheid sistemi” olarak adlandıran kuruluş, yapılanların, bu sistemin temel direkleri olduğunun altını çizdi.

İsrail, Batı Şeria'da herhangi bir toplu cezalandırma ya da apartheid uygulaması olduğunu reddediyor ve sadece güvenliğini tehdit eden silahlı Filistinli militanları mağlup etmeyi amaçladığını söylüyor.

İsrail’in açıklamalarına göre, İsrail-Filistin çatışmasında gelinen son durum, 7 Ekim'de Hamas militanlarının Gazze'den İsrail'in güneyine saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasıyla başladı.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail'in Gazze operasyonunun o tarihten bu yana bölgenin büyük bir bölümünü yıkıma uğrattığını ve 40 bin 500'den fazla insanın ölümüne yol açtığını söylüyor.

Uluslararası toplumdan her iki tarafa da ateşkes çağrıları devam ederken, İsrail, Güney Afrika’nın öncülüğünde Uluslararası Adalet Divanı’nda ‘soykırım’ suçlamasıyla açılan bir davayla karşı karşıya.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG