Temsilciler Meclisi Terörle Mücadele ve İstihbarat Alt Komisyonu Başkanı Peter King, IŞİD’e karşı başlatılan operasyonlar her ne kadar etkili olsa da, hava saldırılarının başlatıldığı günden bu yana geçen süreye bakıldığında bunun etkisinin asgari düzeyde kaldığı görüşünü savundu.
King’in, Pazar günü Fox televizyonuna yaptığı bu açıklama, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin “Ne ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin ne de Rusya’nın hava saldırılarının örgütü zayıflatabildiği” iddialarının ardından geldi.
King’e göre IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin ABD öncülüğündeki koalisyonun 16 aydır, Rusya’nın da üç aydır devam eden hava saldırıların ardından yaptığı bu açıklama sürpriz değil: “[Hava saldırıları] Hiç etkili olmadı diyemem. Ama maalesef, hava saldırılarının 16 aydır devam ettiği gözönünde bulundurulursa, IŞİD üzerindeki etkisi minimum olmuştur ki bu da Bağdadi’yi haklı çıkarıyor. Rusya’ya baktığınızda da zaten onların hedefinde IŞİD değil, rejim karşıtı isyancı gruplar var. Dolayısıyla IŞİD güçlü, hatta bence 16 ay öncesinden daha da güçlü. Daha geniş kitle ve bölgeler kontrolleri altında ve bu sadece Irak ve Suriye’yle de sınırlı değil. Afganistan’da da ilerleme kaydettiler ve biliyoruz ki Amerika’ya da saldırma planları var.”
King, IŞİD’in Amerika’ya saldırma niyetinde olduğunun son aylarda giderek netleştiğini de söyledi.
El Bağdadi’den geldiği iddia edilen mesajda IŞİD lideri, örgütün son yenilgilerini reddediyordu.
Ses mesajında IŞİD lideri Bağdadi, “Allah’a güvenin, Allah kendisine ibadet edenlere zafer kazandıracak. Devletimiz iyi durumda. Devletimize açılan savaş ne kadar yoğun olursa bu savaştan daha temiz ve daha güçlü çıkacağız” diye konuşuyordu.
Amerika’nın desteklediği Kürt grup YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Birlikleri, son olarak bölgede kilit öneme sahip Tişrin Barajı’nı IŞİD’ten geri aldıklarını açıkladı. Aynı dönemde Irak güvenlik güçleri, Anbar vilayetine bağlı önemli kentlerden Ramadi’yi de IŞİD’in elinden almayı başardı.
Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi King, Paris’teki terör eylemleri ve California’nın San Bernardino kentindeki silahlı saldırı sonrasında, Amerika’daki camiler dahil Müslüman grupların daha yakından izlenmesi çağrısı yaptı. King’e bu tür uygulamaların Amerikan vatandaşlarının anayasal haklarını ihlal edebileceğiyle ilgili beklenen tepki de soruldu.
King, “İstedikleri kadar tepki gösterebilirler. Ortada olan bir gerçek var, o da tehdidin nereden geldiği. Bu ülkedeki Müslümanlar’ın %99’unun iyi insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Long Island’da ilk seçilmiş üyenin yemin etme törenini ben yaptım. Kendisi çok iyi arkadaşım. Yani ortada Müslümanlara karşı bir durum yok. Bu tehdidin geldiği kaynağa yönelik bir adım,” dedi.
King ayrıca, imamları camilerde yapılan şiddet içerikli tehditler konusunda güvenlik güçlerini uyarmamakla suçluyor. Buna örnek olarak da Boston Maratonu’na düzenlenen bombalı saldırının zanlıları Çarnayev kardeşlerin, olay öncesinde bir camide şiddet içeren ifadeleri kullanmış olmalarını gösteriyor. 2013 Nisan ayındaki saldırıda 3 kişi ölmüş, 240’tan fazla kişi yaralanmıştı.
King, “Burada, Long Island’da, camilerde içinde cihada varan söylemlerin de bulunduğu konuşmalar yapan insanlar var. Asla polise bildirilmiyor. Güvenlik güçleriyle görüştüğünüzde ise, Müslüman toplum liderlerinin polisle bilgi paylaşımı konusunda çok az işbirliği yaptıklarını söylüyorlar,’ dedi.
Peter King, polis güçlerinin geçmişte İtalyan asıllı Amerikalı ve İrlanda asıllı Amerikalılar’ın arasında başarıyla sızarak şiddet içeren eylemlere son verdiğini, Müslüman toplumu için de aynı durumun söz konusu olması gerektiğini de savunuyor.